Co je Matcha? Japonský čaj matcha je vysoce kvalitní s charakteristickou vůní i chutí. Pokud jste milovníky nejkvalitnějšího nápoje z ječmene od firmy Green ways jako já, tento čaj vám bude chutnat a oceníte jej. Čajové lístky japonského listového zeleného čaje nejvyšší třídy Gyokura jsou rozemleté na prach. Používá se při japonském čajovém obřadu. Know-how na výrobu čaje Matcha znají pouze elitní japonští farmáři. Výroba tohoto čaje je jednou z nejnáročnějších metod produkce čajů na světě.
Matcha roste pouze na kvalitně zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole zastíní úplně. Je nutné speciální stínící technikou zabránit až 90% slunečního světla. Podobným způsobem se plánuje nakvetení rostlin na vánoce či velikonoce. Rostlina, která téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. Listy jsou pak bohatší na aminokyseliny a barví se do smaragdově zelené barvy. Kvalitní Matcha poznáte nejen podle této sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti a fantastické vůně.
První zmínky o Matcha pochází ze 7. století v Číně a je užíván hlavně buddhistickými mnichy, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin v podobě prášku. Čaj byl považován za lék. V roce 1191 přinesl zenový mistr Eisai čaj do Japonska. Cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. Ve své knize „Kissa yojoki“ napsal: „Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj, bude následovat dlouhý život.“
Čaj Matcha je „tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora. V 16. století jiný zenový mistr v Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Matcha se stal velice oblíbeným i mezi samuraji. 800 let zůstává Matcha tajným a také privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a nyní v 21. století zažívá svou opravdovou revoluci.
Sběr čaje začíná na začátku května. Listy jsou trhány výhradně ručně, bezprostředně po sběru jsou listy přenesené do továrny. A tady začíná alchymie v podobě dlouhé cesty přeměny surových listů na absolutně jemný prášek.
Nejprve listy projdou horkou parou, která zabrání fermentaci, udrží listy čerstvé a zajistí, aby veškeré živiny v čaji zůstaly, a pak se listy usuší. Hmotnost se sníží téměř na pětinu. V této fázi se tento čaj nazývají „Aracha“, volně přeloženo jako surový čaj. Pak se čaj selektuje, listy mají v různou kvalitu. Odborníci posuzují barvu, kvalitu a chuť čaje. Finální čaj je směsí různých odrůd a celý pak dosahuje unikátní konzistentní kvality. Na závěr probíhá odstranění stopek, větviček, aby výsledkem byla ta nejjemnější a nejčistší dužina z čajové rostliny. Ta se rozkrájí na stejné kusy a vzniká čaj „Tencha“.
Posledním krokem je mletí, které probíhá za přísných hygienických podmínek v prostorách továrny za pomoci mlýnů ze žuly, které čaj rozemelou na naprosto jemný prášek. Konečná velikost jednoho zrníčka je 5-10 mikronů, přičemž jeden mikron je miliontina metru. Výsledek je tak jemný, že se prášek doslova rozpouští na jazyku. Jeden žulový mlýn semele pouze 30-40 gramů čaje za hodinu. Žádná nová technologie nezaručí tento výsledek. I v 21. století pouze tato technika zaručí zachování své ojedinělé chuti, barvy i aroma.
Míchání všech rozdílných tříd čajových listů v jistém poměru je jedním z nejdůležitějších procesů pro zajištění prvotřídní kvality čajů, které se pak liší. Existuje více jak 10 různých tříd kvality, odlišují se v barvě, chuti i vůni. Matcha nejvyšší kvality lze rozpoznat díky uklidňující zelené smaragdové barvě a vůni, která by měla být jemná ale zároveň i sladká. Jen opravdový mistr dokáže namíchat perfektní směs prvotřídního čaje, který se řídí dle přísných kritérií.
Pavla Růžičková kontakt ruzickova.paja@seznam.cz a www.Makeup4U.cz . kosmetička a vizážistka, poradenství zdravého životního stylu
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |