Nadváha..? Ochutnejte zeleninu a ovoce!

Nadváha..? Ochutnejte zeleninu a ovoce!

23.08.2014 08:57

Jídlo, kterým lze ovlivnit naše zdraví

Pokud své tělo máme rádi, zákonitě přemýšlíme o jídle, které si vybíráme, protože zdraví začíná na talíři. Dospělý člověk by měl denně sníst až půl kilogramu ovoce a zeleniny, aby rapidně snížil riziko mnoha závažných onemocnění. Ovoce i zelenina zároveň svou svěží chutí patří mezi delikatesy v jídelníčku.

SuperpotravinyZelenina a ovocné plody jsou zdrojem mnoha nezbytných vitamínů pro organismus. Jsou tvořeny z převážné části z vody, proto jsou výborným doplňkem do pitného režimu. Citrusy a amalaki jsou nejznámějšími a neúčinnějšími zdrojem vitamínu C, tolik potřebného při boji těla při nejlepším s nachlazením. Zdrojem vitamínu C jsou například i ředkvičky, kedluben či hlávkový salát. Ten, společně s ananasem či jablkem, pomáhá snižovat cholesterol.

Beta karoten obsažený v mrkvi, goji, broskvi, mangu, dýni či melounech je výbornou prevencí rakoviny. Červený meloun přispívá i ke snížení kyselosti organismu. Udává se u něj pH až 9. Je bohatý na kyselinu listovou, která ovlivňuje krvetvorbu a dále na vitamín C

Snad ještě větší účinek pak mají karoteny jako alfa karoten či lypoken vyskytující se například v rajčatech. Silnou prevencí proti rakovině je i složka sulforafan obsažená v brokolici. Jednou z deseti nejzdravějších potravin na světě jsou banány. Ty tělu dodávají vitamín C, A a B, zároveň díky draslíku působí jako prevence vysokého krevního tlaku, žaludečních potíží, reguluje odvodňování organismu a stará se o zdraví svalů, nervů a tkání. Navíc sníst banán večer znamená zdravě spát.

Na obsah prospěšných látek v ovoci a zelenině má také velký vliv příprava pokrmu. Při porcování je třeba mít ostrý keramický nůž, saláty místo krájení natrhat, neskladovat ovoce i zeleninu příliš dlouho, aby se neztrácely vitamíny a zeleninu vařit nejlépe v páře. Například podle tradiční čínské medicíny je ideální konzumovat zeleninu vždy alespoň trochu tepelně upravenou.

Dále by naší pozornosti neměly ujít čekankové puky, které jsou jedním ze startérů metabolismu. Obsahují totiž hořčiny, které přispívají k lepšímu trávení. Čekanka pozitivně ovlivňuje funkci jater, žlučníku, slinivky. Obsahuje hořčík, draslík, vápník, železo, kyselinu listovou a vitamíny A a C. Navíc patří k nejsilnějším zásadotvorným potravinám.

Raději jídlo, než tablety

Problémy s nadýmáním trpíme čas od času skoro všichni. Na tento neduh je velmi vhodný hlíznatý fenykl, tepelnou úpravou restováním nebo grilováním v troubě hlíza ztratí svoji palčivost, získá jemnost. Kromě toho tělu doplníte vitamín C a celou řadu minerálů.

Místo tabletky vitamínu C je v těchto letních měsících vhodné zařadit dostatek zeleniny a ovoce. Borůvky, brusinky, ostružiny, maqui, acai - jedeny z nejsilnějších antioxidantů, vydatně pomáhají k posílení imunitního systému. Flavonoidy, zejména antokyany v nich obsažené, příznivě ovlivňují řadu procesů v těle – ochraňují před slunečním zářením, zánětlivými procesy, působí příznivě proti ateroskleróze, zpomalují stárnutí, podporují erekci u mužů.

Zeleninou na nadváhu

Když chceme zahnat hlad jídlem nízké kalorické hodnoty, mějme po ruce cuketu. Má vysoký obsah vody (až 90 procent) a je chutná i syrová. Nejcennější na ní je poměrně vysoký obsah draslíku, takže opět ovlivňuje hospodaření s vodou v těle.

Dále pak kedlubna, která má zanedbatelnou kalorickou hodnotu, vysoký obsah vitamínů C, E, B a minerálů – hořčíku, vápníku, železa, draslíku, fosforu. Jsou v ní obsaženy látky, které regulují i hladiny hormonů, také produkci žluče a napomáhají lepšímu trávení.

A v neposlední řadě celer. Má obdobné složení minerálů a vitamínů jako kedlubna i stejnou zanedbatelnou energetickou hodnotu. Navíc jeho močopudné účinkyCeler zabraňují zadržování vody v těle, blahodárně působí na otoky. Nezanedbatelný není ani jeho antibakteriální vliv na střeva. Blahodárný vliv celeru na mužskou potenci en 2013ksCZKCZKČlánkyje nezpochybnitelný.

Doporučení pro podporu těla:

  • Přestat pít slazené nápoje, využívat v letním období bylinkových čajů (máta, meduňka, ostružinové listí), šťáv ze sezónního ovoce a zeleniny.
  • Naučit se jíst i určitý podíl syrové zeleniny. Najděme si tu, která nám bude chutnat, a jezme ji obdobně, jako bychom chroustali sušenky nebo chipsy. Náš tip: celer, mrkev, cuketa, kedluben, meloun.
  • Důležité je jíst v klidu, bez spěchu. I zdravá potravina se stává nezdravou, když ji sníme v rychlosti a ve stresu.
  • Snažit se, aby zelenina a ovoce tvořily polovinu denní skladby potravin.
  • Vyplatí se zkoušet stále nová zeleninová jídla, obohatíme tím náš jídelníček a tělu dodáme, co potřebuje.

 

VýrobceČlánky