Mladé výhonky smrkového jehličí jsou zdrojem vitamínu C, minerálů, karotenoidů, minerálů (draslík, hořčík), kyseliny mravenčí, chlorofylu a silic. Jasně zelené výhonky jehličí velikosti jeden až pět centimetrů sbíráme od začátku dubna až do druhé poloviny května.
čerstvě nasbírané výhonky, nechce hodinu louhovat ve vodě a poté popíjejte životadárný nápoj
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití čerstvých výhonků: na přípravu tinktury, pesta, sirupu, čaje, na inhalace
Sběr: duben, květen, mladé, měkké a světle zelené výhonky by neměly být delší než 5 -12 centimetrů (obsahují éterické oleje a minerální soli v největší koncentraci), sbírejte je na místech, která nejsou znečištěná, takže si raději zajděte hlouběji do lesa, dál od města a silnic
Kontraindikace: použití konzultujte se svým lékařem
Čeleď:
Byliny s podobnými účinky: mladé borovicové výhonky
Vůně:
Barva květů:
Sušení:
Záměna:
Stanoviště, výskyt:
Lidové názvy:
Signatura:
Mladé výhonky smrkového jehličí velikosti 1-5 centimetrů sbíráme od dubna až do druhé poloviny května (podle zeměpisných podmínek). Vezme si 5 litrovou sklenici od okurek a vrstvíme výhonky smrkového jehličí a třtinový cukr postupně až po vrch sklenice, kterou potom uzavřeme a necháme na slunci cca 90 dní. Potom vzniklou směs scedíme a máme hotový výtečný sirup. Užíváme 1 kávovou lžičku 2 x denně po dobu 3 týdnu.
Natrhané výhonky důkladně opláchneme studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušíme. Dále si připravíme zavařovací sklenici o obsahu 4 – 5 litrů, kterou dobře vymyjeme vodou. Můžeme ji vypláchnout trochou čistého alkoholu, ideální je např. vodka. Dále budeme potřebovat 2 – 3 kg krystalového nebo krupicového cukru, můžeme použít i cukr třtinový a jeden chemicky neošetřený citron.
Na dno sklenice napěchujeme výhonky, na něž nasypeme vrstvu cukru. Takto pokračujeme, přičemž poslední vrstvu tvoří cukr. Na něj položíme citron pokrájený na kolečka.
Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a zagumičkujeme. Zavařovačku postavíme na teplé místo (ideální je okenní parapet) a necháme dva až tři týdny louhovat, dokud se nevytvoří tmavá hustá šťáva. Doba louhování závisí na slunci a teplotě, při chladnějších podmínkách se může protáhnout.
Hotový sirup přecedíme přes pláténko a slijeme do lahví. Skladujeme v lednici nebo na jiném chladnějším místě. Sirup lze přidávat do čaje nebo užívat jednu lžičku denně na celkové posílení imunity. Při onemocnění dávkování zvyšte na jednu až dvě lžičky třikrát denně. Sirup rozpouští hleny, má výbornou chuť a milují ho i děti.
zavařovací sklenici naplníme mladými smrkovými výhonky a zalije 40% alkoholem tak, aby byly zalité pod alkoholem, uzavřeme a necháme na světle louhovat 30-90 dni (průběžně protřepáváme), následně scedíme. Tinkturou ošetřujeme bolavé partie těla.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |