Smrkové jehličí

Mladé výhonky smrkového jehličí jsou zdrojem vitamínu C, minerálů, karotenoidů, minerálů (draslík, hořčík), kyseliny mravenčí, chlorofylu a silic. Jasně zelené výhonky jehličí velikosti jeden až pět centimetrů sbíráme od začátku dubna až do druhé poloviny května.

  • čerstvě nasbírané výhonky, nechce hodinu louhovat ve vodě a poté popíjejte životadárný nápoj

Mladé výhonky smrkového jehličí a jeho neschválené účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • podporují detoxikaci organismu a odvádění toxínů
  • podporují imunitní systém
  • při nachlazení, chřipce, silném kašli, rozpouští hleny a výrazně pomáhají při zánětu průdušek
  • vhodný při zánětech dásní
  • urychlují hojení ran, pozitivně působí na tkáně
  • tiší bolesti kloubů, končetin a svalů
  • při revmatických bolestech či při jiných potížích pohybového aparátu (tinktura)
  • na onemocnění horních cest dýchacích (čaj)
  • zdroj chlorofylu
  • harmonizují hladinu cukru v krvi
  • při pravidelném užívání posílíme imunitu (sirup)
  • smrkový čaj rovněž uklidňuje nervy, odstraňuje stres a nervozitu, dokonce zvyšuje míru koncentrace a podporuje paměť
  • pokud se nám nadměrně tvoří lupy  výluhu ze smrkového jehličí a opláchnout si jím po umytí vlasy.

Použití čerstvých výhonků: na přípravu tinktury, pesta, sirupu, čaje, na inhalace

  • smrkové jehličí se také používá při výrobě Alpy

Sběr: duben, květen, mladé, měkké a světle zelené výhonky by neměly být delší než 5 -12 centimetrů (obsahují éterické oleje a minerální soli v největší koncentraci), sbírejte je na místech, která nejsou znečištěná, takže si raději zajděte hlouběji do lesa, dál od města a silnic

Kontraindikace: použití konzultujte se svým lékařem

Čeleď: 

Byliny s podobnými účinky: mladé borovicové výhonky

Vůně:

Barva květů:

Sušení:

Záměna:

Stanoviště, výskyt:

Lidové názvy:

Signatura:

Jak vyrobit sirup ze smrkového jehličí na podporu imunitního systému?

Mladé výhonky smrkového jehličí velikosti 1-5 centimetrů sbíráme od dubna až do druhé poloviny května (podle zeměpisných podmínek). Vezme si 5 litrovou sklenici od okurek a vrstvíme výhonky smrkového jehličí a třtinový cukr postupně až po vrch sklenice, kterou potom uzavřeme a necháme na slunci cca 90 dní. Potom vzniklou směs scedíme a máme hotový výtečný sirup. Užíváme 1 kávovou lžičku 2 x denně po dobu 3 týdnu.

Natrhané výhonky důkladně opláchneme studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušíme. Dále si připravíme zavařovací sklenici o obsahu 4 – 5 litrů, kterou dobře vymyjeme vodou. Můžeme ji vypláchnout trochou čistého alkoholu, ideální je např. vodka. Dále budeme potřebovat 2 – 3 kg krystalového nebo krupicového cukru, můžeme použít i cukr třtinový a jeden chemicky neošetřený citron.

Na dno sklenice napěchujeme výhonky, na něž nasypeme vrstvu cukru. Takto pokračujeme, přičemž poslední vrstvu tvoří cukr. Na něj položíme citron pokrájený na kolečka.

Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a zagumičkujeme. Zavařovačku postavíme na teplé místo (ideální je okenní parapet) a necháme dva až tři týdny louhovat, dokud se nevytvoří tmavá hustá šťáva. Doba louhování závisí na slunci a teplotě, při chladnějších podmínkách se může protáhnout.

Hotový sirup přecedíme přes pláténko a slijeme do lahví. Skladujeme v lednici nebo na jiném chladnějším místě. Sirup lze přidávat do čaje nebo užívat jednu lžičku denně na celkové posílení imunity. Při onemocnění dávkování zvyšte na jednu až dvě lžičky třikrát denně. Sirup rozpouští hleny, má výbornou chuť a milují ho i děti.

Jak vyrobit tinkturu ze smrkového jehličí?

zavařovací sklenici naplníme mladými smrkovými výhonky a zalije 40% alkoholem tak, aby byly zalité pod alkoholem, uzavřeme a necháme na světle louhovat 30-90 dni (průběžně protřepáváme), následně scedíme. Tinkturou ošetřujeme bolavé partie těla.

  • alternativně: 3 velké hrsti zelených smrkových výhonků, ½ litru bílého alkoholu (40 %) a polévkovou lžíci medu

 

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

1 produkt
Shatavari BIO RAW prášek 100g12.11.2018

Shatavari BIO RAW prášek 100g

Detail
BIO a RAW shatavari prášek Zdravý den® se již po několik tisíciletí používá v systému tradiční Ajurvédské medicíny.
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo