10.01.2015 00:07
Typ MK |
Potravinové |
Doporučený |
|
Nasycené |
Živočišné tuky, |
8 -10% |
|
Mono-nenasycené |
Olivový a řepkový |
10 -12% |
|
Poly-nenasycené |
?3 |
Rybí tuk, |
Do 10% |
?6 |
Rostlinné oleje |
2 - 4% |
Doporučený příjem tuků by měl být v rozmězí 20 – 25% z celkového denního příjmu.
Poměr živočišných/rostlinných tuků by měl být mezi 1:1 a 1:3. Zajímá vás to? více informací
Jednoduše řečeno, strava, která má vysoký obsah omega-6, ale nízký obsah Omega-3, podporuje zánět, zatímco strava, která obsahuje vyvážené množství obou zánět snižuje. Vysoký příjem Omega-6 je také spojen s násilím a depresemi, zatímco Omega-3 mastné kyseliny zlepšují všechny druhy duševních poruch (deprese, schizofrenie, bipolární poruchy).
1 g tuKuchtaMiroslav Kuchtaku má energetickou hodnotu 9 kCal / 38 kJ
Ač mnoha proklínaný je pro nás životně důležitý. Cholesterol je součástí živočišných tuků. Jeho význam pro fungování organismu není malý, například:
Naše tělo si cholesterol vytváří samo a toto množství je pro organismus naprosto dostačující. Tělo si na základě příjmu cholesterolu stravou reguluje vlastní produkci. Problém nastává ve chvíli, kdy je dlouhodobě vyšší příjem cholesterolu v potravě. Tělo přebytečný cholesterol odbourává v játrech, kde dochází k poškození receptorů zodpovědných za jeho zpracování, a následkem toho dochází ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
Hlavními zdroji cholesterolu jsou již zmíněné živočišné tuky, obsažené v mase, plnotučném mléce, tučných mléčných výrobcích, vnitřnostech, vaječném žloutku a uzeninách.
Nejvyšší koncentraci cholesterolu nalezneme v mozku, v kožním tuku, nadledvinách, dále ve slezině a krevním séru.
Hladina cholesterolu by se měla kontrkyksCZKCZKČlánkyolovat pravidelně. Pokud je hladina cholesterolu zvýšená, tak asi jedenkrát za půl roku. Pokud není hladina cholesterolu zvýšená, stačí jedenkrát za rok.
Autor: Bc. Lenka Bořutová (Lukašíková) ,osobní trenér
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |