Výživa dle zdravého životního stylu

Výživa dle zdravého životního stylu

Máte-li pocit, že je nutné v životě něco změnit, udělejte to teď, na nic nečekejte. Při každém ,,až“, posunujete svůj úžasný pocit vychutnání si přítomného okamžiku s pocitem, většího zdraví a větší pociťované energie do časů ,,až pak“ a to by jste se také nemuseli dočkat. Zapomeňte, že je na něco dost času a udělejte to hned.

Řešíte li váhu, stravu typu fast food, úbytek energie a častá onemocnění nebo ztuhlé tělo, změňte to. Zapomeňte na diety, které nefungují, potravinové doplňky i léky a přestaňte krmit farmaceutické firmy svými penězi. Hlavní je opravdu strava.

Pokud si nejste jistí, zda máte zvolit RAW stravu, kterou já osobně miluji, je to rychlé a zdravé a nebo Paleo stravu, která je nyní zase dalším hitem, zavřete oči a zeptejte se sami sebe, co chcete jíst. Dejte na svůj pocit a instinkt, funguje to.

Jak je to s masem – strava typu Paleo:

Pokud jste zvolili typ stravy, kde jíte maso při každé příležitosti, můžete pociťovat nedostatek energie. Tělo na zpracování bílkovin potřebuje větší množství energie, než ke zpracování sacharidů nebo tuků. Nadměrná konzumace masa vede k překyselení organismu, což se pak projevuje nedostatkem energie, bolestmi hlavy, větší náchylnosti k infekčním chorobám, častou ospalostí... Pokud jste se přiklonili k Paleo stravě, lidé z pravěku určitě neměli takové štěstí, že by jim každý den padali mamuti do pastí a mohli jíst tolik masa, jako máme v současnosti možnost my.  Já jsem se například dopracovala z masožravce tak daleko, že maso nejím. Je mi po něm těžko a dlouho jej trávím. Také se nesmiřuji s neetickým způsobem chovu zvířat, obsahu stresového hormonu a došla jsem až tak daleko, že se nechci vůbec smiřovat s představou, že kvůli mně zemře živý tvor. Dala jsem na svůj vnitřní pocit, ulevilo se mi a cítím se lépe.

Jak je to s rybami:

Pokud jste na tom jako já, už je nejíte z výše uvedených důvodů. Existuje mnoho článků o možnosti kontaminace mořských ryb i o tom, že ryby na našem trhu vlastně moře ani neviděly a jsou pěstované v sádkách. Ale také mnoho článků o jejich prospěšnosti a obsahu omega3- mastných kyselin. Rozhodnutí je zase na Vás a Vašem vnitřním pocitu. Poslouchejte pouze sebe.

Jak je to s mléčnými potravinami:

Opět dejte na svůj zdravý selský rozum. U všech ,,trvanlivých mléčných výrobků“ se trvanlivost prodlužuje vysokotepelným UHT (Ultra High Temperature) záhřevem, který ničí všechny přítomné mikroorganismy včetně spor a většinu enzymů, proto lze trvanlivá mléka uchovávat při pokojových teplotách několik měsíců. Jaký je pak přínos této potraviny pro Vaše tělo si již odvodíte sami. Hlavním alergenem kravského mléka je kasein (bílkovina). Při technologické úpravě mléka srážením (syřidlem, či kyselinou) se nám kasein vysráží a zbylá vzniklá tekutina je roztok syrovátkových bílkovin. U dětí se vyskytuje nejčastěji alergie na syrovátkovou bílkovinu, dospělé osoby trpí alergií způsobenou převážně kaseinovou bílkovinou. Protože i já prostě mléko totálně špatně trávím, vyloučila jsem jej téměř z jídelníčku. Pokud mám opravdu neodolatelnou chuť na mléčný výrobek, dám si tvaroh, čerstvý sýr, tvrdý nebo zakysaný produkt, ale jen v malém množství.

Jak je to s pečivem:

Volte celozrnné pečivo, obsahuje více jak 80 % celozrnné mouky. Celozrnná mouka (nízko vymílaná) vzniká z celého obilného zrna, které obsahuje 3 hlavní části.

  • vnější obalová vrstva - otruby či plevy – zdroj vlákniny a je zde obsaženo nejvíce minerálních látek, vitaminů skupiny B
  • endosperm – obsahující škrob a bílkoviny, už ale méně minerálních látek a vitaminů, využívá jako zdroj bílé mouky
  • klíček – zde jsou i polynenasycené mastné kyseliny, které rychle oxidují (žluknou) a limitují tak trvanlivost mouky, jsou v něm opět vitaminy skupiny B, E

Hnědost výrobku má být tedy ovlivněna obsahem vnějších plev, nikoliv barviv, čtěte popisky. Pokud se zpracovává samotný endosperm vzniká klasická mouka bílá (vysoko vymílaná), která již neobsahuje vlákninu, vitaminy ani minerální látky. Klíček se také vymílá, aby byla mouka déle skladovatelná.

Jaké jsou tedy vhodné potraviny:

Zařaďte vysoký podíl zeleniny, ovoce, vejce, houby, semena, ořechy, mandle, koření, luštěniny, soju, celozrnnou rýži i pečivo, pokud jej jíte, superpotraviny typu Goji kustovnice čínská, acai berry, aloe vera, borůvky, kokosový olej, rakytník, aronie, chia, ženšen, zelené potraviny a mořská sůl. Pokud jste příznivci Raw stravy jako já, konzumujte hlavně syrovou. Pokud ne duste a grilujte jak je libo. Hlavně si pamatujte, že nemusíte nic stoprocentně přejímat a dodržovat. Pořád je tu Váš vnitřní pocit, tělo si samo řekne. Upravíte li takto stravu, zapomenete na nezdravé pochutiny, tělo je přestane vyžadovat.

Jak je to s pitím:

K pití voda, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, bylinné čaje. Také kvalitní sirupy bez konzervantů a barviv Arónie - černý jeřábzejména z kvalitních superpotavin jako je Rakytník řešetlákový nebo Arónie. Zapomeňte na sladké limonády a cocacolu, obsahující nejen výše uvedené konzervanty, barviva a umělá sladidla. Také na džusy z koncentrátů. Pokud se podíváte na trvanlivost a vyhledáte si způsob, jakým se vyrábí, nemusím dál nic říkat.

Nevhodné potraviny:

Čtěte popisky. Vše co má dlouhou trvanlivost je ,,mrtvé“ bez nutriční výživové hodnoty. Vše co obsahuje umělá sladidla, nahraďte třeba stévií. Vše co obsahuje konzervanty, barviva, emulgátory, stabilizátory, leštící látky, éčka a podobné hnusy, které se v normální stravě nikdy dříve nevyskytovali prostě nejezte. Dejte si pozor na průmyslově zpracované potraviny. Vůbec odbourejte fast food, zákusky, oplatky, brambůrky a jiné pochutiny.

Dále je třeba dodržovat pravidla: choďte spát, když je venku tma. Vyhýbejte se umělému světlu a při spánku kompletně zatemněte místnost. Nepoužívejte budík, ale vstávejte, až když jste vyspaní. Pokud se soustředíte na své vnitřní hodiny, vzbudíte se za čas v 6 hodin ráno i bez budíku. Choďte často na slunce a žijte aktivně.

Z počátku se můžete cítit unavení než si tělo na nový typ stravy zvykne. Odstartujete tak detoxikaci organismu. Doporučuji v každém případě kvalitní ječmen a chlorelu, které jsou nutričně hodnotnou a komplexní výživou pro Vaše tělo. Nemusíte se bát, že Vám pak bude něco chybět. Je třeba ale určit správné dávkování přímo pro každého jednotlivce individuálně.    Pokud potřebujete poradenství zdravého životního stylu nejen v oblasti zelených potravin, máte jakýkoliv zdravotní a nebo psychický problém, jsem Vám plně k dispozici.

Autor: Pavla Růžičková kontakt info@makeup4u.cz  .Krása vychází zevnitř a proto s&nKuchtaMiroslav Kuchtabsp;klienty pracuji komplexně, poznám podle jejich stavu pleti i úsměv, kdo již dle mnou stanoveného dávkování zelené potraviny konzumuje a kdo

VýrobceČlánky