Brain food – 10 potravin které zaručeně zvýší váš inteligenční potenciál

Brain food – 10 potravin které zaručeně zvýší váš inteligenční potenciál

Dobře jíst, je důležité pro naše duševní, stejně jako fyzické zdraví. Mozek potřebuje živiny, stejně jako srdce, plíce nebo svaly. Ale které potraviny ( brainfood ) jsou zvlášť podstatné, aby se naše šedá kůra mozková dostatečně nasytila?

Obiloviny a semena

Stejně jako všechno ostatní v těle, ani mozek nemůže pracovat bez energie. Schopnost soustředit se a zaměřit se na vyřešení daného úkolu, něco se naučit a vstřebat novou informaci, za to odpovídá stabilní dodávka energie ve formě glukózy v krvi v mozku. Dosáhneme toho výběrem celozrnných potravin s nízkým glykemickým indexem, které uvolňují glukózu pomalu do krevního řečiště a tím jsme schopni udržet si psychickou stabilitu a pozornost po celý den. Rozhodnout se pro celozrnné obiloviny a pšeničné otruby, je pro náš mozek zásadní.

Jezte tučné ryby – makrela je základ

Nebojme se tučných ryb!  Esenciální mastné kyseliny typu  EFAs, si neumí naše tělo vytvořit samo, musí být získány prostřednictvím stravy. Nejúčinnější omega-3 mastné kyseliny se vyskytují přirozeně právě v tuku ryb. Jsou to mastné kyseliny typu EPA a DHA. Tím, že tyto kyseliny jsou už vlastně v hotové formě, když je naše tělo ve stravě přijme, snadno je také vstřebá. Mezi tučné ryby patří již zmíněná makrela, losos, sleď, sardinky, či uzené ryby.

Oleje, ořechy, semena a sója

Mezi skvělé zdroje omega – 3 mastných kyselin patří také lněné semínko a olej z něho, sójové boby a sójový olej, dýňové semeno a olej, kešu ořechy, dále pak vlašské ořechy a olej, či konopné semínko a olej. To jsou opět potraviny dobré pro zdravou funkci mozku, srdce, kloubů. Pozor, nízká hladina  DHA byla spojena s vyšším rizikem vzniku Alzheimerova onemocnění a ztráty paměti.
 

Borůvky

Vsaďte na borůvky! Výzkumy ve Spojených státech naznačují, že konzumace borůvek může být účinná při zlepšování problémů s krátkodobou pamětí. Do lesa to už nestihneme, ale naštěstí se dají borůvky koupit sušené.

Rajčata

Jezme více rajčat! Existují důkazy o tom, že lykopen, silný antioxidant nalezený v rajčatech, by mohl přispět k ochraně proti volným radikálům, jež nám poškozují právě ty buňky, které potřebujeme k obraně před rozvojem demence a zejména Alzheimerovy choroby.

Vitamíny

Určité vitamíny skupiny  B1 - B6, B12 a kyseliny listové B9, jsou známy tím, že snižují hladinu homocysteinu v krvi. Zvýšená hladina homocysteinu, je spojena se zvýšeným rizikem mrtvice, kognitivního poškození a Alzheimerovy choroby. Ze studie u skupiny starších pacientů s mírně kognitivní poruchou – duševní porucha - bylo zjištěno, že po dvou letech léčby vysokými dávkami vitamínu  B6, B12 a kyseliny listové byly projevy poruchy významně nižší.

Černý rybíz

Vitamin C je již dlouho znám svojí mocí, zvýšit naši mentální bystrost. Jeden z nejlepších zdrojů tohoto životně důležitého vitamínu, jsou právě plody černého rybízu.

Dýňová semena

Jen hrstka dýňových semínek denně, je vše, co potřebujeme dostat do těla, jako své doporučené denní množství zinku, který je důležitý pro zlepšení paměti a myšlení.

Brokolice

Velký zdroj vitamínu K, který je známý pro zlepšení kognitivní funkce a zlepšení funkce mozku.

Šalvěj lékařská

Šalvěj má již dlouho pověst pomocníka pro zlepšení paměti a i když se většina studií zaměřuje na šalvěj jako esenciální olej, není vůbec od věci dodat čerstvou šalvěj do svého jídelníčku taky.

Vlašské ořechy

Studie publikovaná v časopise American Journal of Epidemiology naznačuje, že dostatečný příjem vitaminu E může pomoci, aby se zabránilo úbytku kognitivních funkcí a to zejména u starších lidí. Vlašské ořechy jsou výborným zdrojem vitamínu E spolu s listovou zeleninou, chřestem, semeny, vejci, hnědou rýží. Podívejme se jen na tvar čerstvě vyloupnutého vlašského ořechu. Nepřipomíná vám tvar mozku?

A na závěr, pokud vám nebude stačit výživná strava pro mozek ve formě zdravé a vyvážené stravy, cílené právě na posílení a funkci mozku a budete chtít vaše schopnosti podpořit například multivitaminovým a minerálním doplňkem, zaměřte se na doplnění omega – 3 mastých kyselin a další už raději konzultujte snkováMartina Dřevojánková0;odborníkem.

Koření

VýrobceČlánky