Březovník obecný (Piptoporus betulinus) je nejedlá dřevokazná houba (chrošovitá houba) napadající rod bříza (Betula), ale živící se i rozkladem dřevní hmoty tohoto druhu. Obsahuje mimo jiné glukany, nukleové kyseliny, alifatické polyfenoly, betulin (který je obsažen v bílém pigmentu břízy) a řadu dalších zdraví prospěšných látek.“ (Zázračné houby; Kříž, Marounek, 2016)
Lékařka Alena Hamplová, autorka knihy Čarovná lékárna kolem našeho domu, zase radí, jak lze využít prášek připravený z březovníku. „Plátky březovníku nakrájené ostrým nožem usušíme v sušičce do 50 stupňů Celsia. Poté je vložíme do mixéru a nadrtíme na prášek. Podáváme po jedné čajové lžičce 1x-2x denně. Prášek je zprvu příjemný, jemně houbové chuti, pokud jej ale ihned nespolknete, dostaví se hořká chuť. Je nutno jej dokonale zapít. Pro lepší polykání je možno dávat například do jogurtu. Dávám občas i dětem. Menším dětem ale spíše jen na špičku kulatého nože, či půl čajové lžičky. Nesmí se předávkovat, jinak by vznikl průjem. Vhodný zejména jako prevence artrózy či při onemocněních žaludku a zažívacího traktu.
Plodnice: klobouk je 5 -20cm široký, korytovitý až vějířovitý, přisedlý nebo přirostlý, Na okraji mají výrazný, zaoblený, sterilní val, naspodu s droboučkými, bělavě okrovými póry. Výtrusy jsou bezbarvé.
Hostitel: bříza. Březovník obecný roste ve smíšených lesích nebo v březových hájích, parazituje jak na mrtvém dřevě, tak i na živých kmenech a větvích bříz.
Použití: ve formě namletého prášku, nálevu nebo tinktury
Vůně: poněkud nakyslá a chuť taktéž mírně nakyslá
Sběr: zdravé plodnice bez plísně a nenapadené hmyzem, roste téměř po celý rok (duben až prosinec), plodnice musí být zdravé a bez škůdců (často bývá březovník červivý), jednoduše ho odloupneme od stromu a doma hned zpracujeme.
Záměna: snadno poznatelný druh, charakteristický pro břízu
Stanoviště: ve smíšených lesích nebo březových hájích, parazituje na živých i odumřelých kmenech a větvích bříz
Permakultura: březovník způsobuje hnědou hnilobu, lámání větví a úhyn dřeviny
https://harmoniezeny.cz/brezovnik-obecny-leciva-houba-nasich-lesu/
1.2.2022 Březovník obecný má podle afrmakologické studie antibakteriální, antivirové, protizánětlivé a protirakovinné účinky. Houba totiž mimo jiné působí i jako silné projímadlo. Podle některých expertů je březovník nejedlý, mnozí další uvádějí, že je jedlý, ale nepříliš chutný. Jedlé jsou nanejvýš velmi mladé a dosud měkké plodnice, které lze dobře krájet. Březovník obecný obsahuje celou řadu bioaktivních účinných látek, vykazuje také protinádorové účinky, a to bez jakéhokoliv poškození zdravých buněk. Zejména v Polsku se tato houba v lidovém léčitelství používala jako protirakovinný prostředek proti rakovině žaludku. K tomuto účelu se užívala v podobě namletého prášku, v nálevech nebo lihové tinktuře.
Lékařka Alena Hamplová, autorka knihy Čarovná lékárna kolem našeho domu, zase radí, jak lze využít prášek připravený z březovníku. „Plátky březovníku nakrájené ostrým nožem usušíme v sušičce do 50 stupňů Celsia. Poté je vložíme do mixéru a nadrtíme na prášek. Podáváme po jedné čajové lžičce 1x-2x denně. Prášek je zprvu příjemný, jemně houbové chuti, pokud jej ale ihned nespolknete, dostaví se hořká chuť. Je nutno jej dokonale zapít. Pro lepší polykání je možno dávat například do jogurtu. Dávám občas i dětem. Menším dětem ale spíše jen na špičku kulatého nože, či půl čajové lžičky. Nesmí se předávkovat, jinak by vznikl průjem. Vhodný zejména jako prevence artrózy či při onemocněních žaludku a zažívacího traktu.
https://plzenska.drbna.cz/zpravy/zdravi/8141-uchvatny-brezovnik-obecny-najdete-v-lese-i-ted-v-zime-jeho-zazracne-lecive-ucinky-znal-i-ledovy-praveky-muz-otzi.html?
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |