Co je vlastně anýz?

Co je vlastně anýz?

Anýz je velmi oblíbeným kořením, které má řadu zdravotních přínosů. Plody této rostliny vypadají jako malá semena, která jsou jeho největší součástí. Chuť anýzu je velmi aromatická, jelikož chutná podobně jako lékořice. Rostlina pochází ze Středozemního a západoasijského regionu. Plody této rostliny jsou poměrně malé a připomínají mnoho dalších běžných semen. Ze semen je možné vytvořit i esenciální olej, který má mimořádně silné účinky s řadou zdravotních přínosů. Anýz má mnoho využití a to jako koření, pro výrobu likérů (absint, ouzo..) i jako bylinka.

Plusy, které anýz přináší

Anýz má pro naše zdraví mnoho důležitých přínosů.´Mezi ty nejhlavnější patří, lepší trávení, úlevu před premenstruačními příznaky, antioxidační ochrana a pomoc při úsilí snížit hmotnost. Tyto přínosy jsou z velké části způsobeny antioxidantem, který je v této rostlině přítomný.

K dalším výhodám této byliny patří:

  • Osvobozuje od příznaků astmatu
  • Má protizánětlivé vlastnosti
  • Pečuje o pleť
  • Posiluje imunitu
  • Podporuje lepší dýchání
  • Snižuje frekvence záchvatů
  • Vylepšuje metabolické funkce
  • Snižuje hmotnost
  • Prevence nespavosti
  • Zvyšuje zdraví srdce
  • Prevence trombózy
  • Léčba svrabů
  • Zvyšuje libido
  • Osvobozuje od symptomů PMS
  • Je uklidňující
  • Působí proti plynatosti
  • Uvolňuje křeče
  • více

Bedrník anýz, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Kojení
  • Normální funkce střevního traktu 
  • Trávení - chuť k jídlu
  • Normální funkce dýchacího systému

Jak se tedy anýz používá?

Anýz patří mezi univerzální byliny v léčivých i kulinárských aplikacích. Olej, který lze extrahovat z anýzu, je mimořádně oblíbený pro zdraví vlasů a pokožky. Když olej smícháme s bambuckým máslem, vytvoříme přípravek pro zvlhčení obličeje. Ze sušených semen anýzu si můžeme připravit čaj, který perfektně funguje jako stresový prostředek. Díky své chuti je anýz skvělým kořením pro přípravu parfémů, cukroví, dezertů, bonbónů a likérů. Dokonce můžeme s anýzem okořenit některé masa, například kuře.

Ze semen anýzu se připravuje čaj, taky ho můžeme krátce povařit v mléce. A jak ho tedy správně připravit? Lehce podrtíme 2 čajové lžičky anýzového plodu a zalijeme 150 ml vroucí vody. Luhujeme 12 minut. Pijeme dle potřeby, nejvíce však 3x denně.

Příprava anýzové tinktury:

budeme potřebovat hrst semen anýzu a vysokoprocentní alkohol. Semena rozdrtíme, dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem (např.: vodka). Semena musí být ponořená. Necháme uležet cca měsíc, průběžně stále protřepáváme. Potom tinkturu slijeme a užíváme denně několik kapek. Tinkturu dávám například do vody nebo čaje.

Jak připravit čajový nálev z plodů anýzu?

anýzový nálev: 1-2 čajové lžičky anýzových semen rozdrcených těsně před použitím, zalijeme 250ml vroucí vody, přikryté necháme 15 minut vylouhovat a scedíme. Uzíváme dle potřeby 2-3 x denně

anýzový odvar: 2 polévkové lžíce za lijeme 500ml vody, vaříme 10 min. a nakonec scedíme. Odvar má silnější účinek než nálev.

  • anýzový čaj podporuje produkci mateřského mléka

Jak si připravit domácí anýzovku (kontušovku)?

Kontušovka: naložíme drcené plody bedrníku anýzu (20g), badyánu (10g), koriandru (15g) do jednoho litru lihu nebo vodky a necháme macerovat (min. 2 dny), scedíme a nakonec můžeme dosladit jemně medem. Pokud chceme výraznější chuť můžeme přidat větší množství základních surovin

Anýzovka: drcená semena anýzu (cca 25g) naložíme do 300ml vodky nebo jiného alkoholu, necháme 10 dní macerovat, následně svaříme 500g cukru a 500ml vody, necháme vychladnout a macerát scedíme a obě směsi smícháme. Můžeme ji dochutit citronovou šťávou nebo medem.

 Mandle natural