Čokoláda a paleo strava

Čokoláda a paleo strava

Skutečně můžete jíst při dodržování Paleo stravy čokoládu? A nejen, že ji můžete jíst, ale je považována za paleo superpotravinu? ANO! Jistě, naši předkové v paleolitu jistě čokoládu nepojídali a proto pro mnoho lidí je to důvodem aby ji nejedli... Moderní výzkum ale ukazuje, že 90 a více % čokoláda má řadu prospěšných účinků pro naše zdraví... 

Není kakao jako kakao

ČokoládaJe velký rozdíl mezi surovým kakaovým produktem a "kakaem", které je zpracovanou a slazenou čokoládou.. Potom co se sklidí tobolky kakaovníku pravého někteří výrobci lusky fermentují, suší a praží, tímto procesem sníží jejich hořkost a rozvinou jejich bohatou chuť. Po tomto procesu vyjmou jednotliké kakaové boby z lusků a rozemelou a vylisují a tak vznikne kakaový prášek ( přitom ještě odstraní kakaový tuk - kakaové máslo ). Mnoho výrobců kvalitních čokolád označuje svoje výrobky množstvím čistého kakaa, čím vyšší je % podíl kakaa je čokoláda kvalitnější... a tím zdraví prospěšnější!

Do paleo stravy můžeme zařadit všechny čokolády, které mají obsah syrového kakaového prášku ( myšleno nepražený kakaový prášek v RAW kvalitě ) vyšší než 85%. Prášek nesmí být alkalizovaný a nesmí být přidávány žádná sladidla nebo aditiva. Ideální je koupit si nepražené kakaové boby a ty rozemlít - získaný prášek můžete přidávat do smoothies a snídaňových směsí a nápojů.

Kakao a flavonoidy

protože má kakao vysoký obsah antioxidantů - flavonoidů ( flavonoly a proanthokyanidiny ) vysloužilo si název superpotravina - paleo superpotravina. V jedné porci obsahuje kakao více antioxidantů než třeba borůvky nebo špenát. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, které urychlují stárnutí organismu, přispívají k onemocněním srdce, cukrovce, obezitě, rakovině a neurodegenerativním onemocněním mozku ( alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, autistická onemocnění..) . Např. Flavonoly z kakaa pomáhají udržovat roztažené a pružné cévy a působí jako prevence infarktu a mozkové mrtvice. Kakao také zmírňuje záněty a trojlístek zdravotnických problémů - obezita, vysoký krevní tlak a vysoký špatný cholesterol ( tzv. metabolický syndrom )

Kakao a jeho výživové přednosti

30g tmavé čokolády s obsahem 85% kakaa obsahuje cca 6% proteinů a 10% vlákniny a také významné množství minerálů mědi, železa, manganu a hořčíku. Díky obsahu uklidňujícího hořčíku, stimulujícího kofeinu, sacharidů podporijících tvorbu serotoninu může 40g čokolády při pravidelné konzumaci snížit stresovou reakci v těle. ( to potvrdila i studie z roku 1999 v časopise Puplic Health Nutrition.

Jak vybíráme kvalitné čokoládu?

  • hledáme tmavou čokoládu s obsahem kakaa více jak 85%
  • nesmí obsahovat žádné emulgátory - např. sojový lecitin
  • čokoláda by měla mít čokoládovou chuť a neměla by být příliš hořká
  • určité vodítko může být i čokoláda s označním fai trade

Kde koupit kakaový prášek, kakaovou hmotu, kakaové máslo, kakaové boby, kakaové kousky...?

VýrobceČlánky