Skutečně můžete jíst při dodržování Paleo stravy čokoládu? A nejen, že ji můžete jíst, ale je považována za paleo superpotravinu? ANO! Jistě, naši předkové v paleolitu jistě čokoládu nepojídali a proto pro mnoho lidí je to důvodem aby ji nejedli... Moderní výzkum ale ukazuje, že 90 a více % čokoláda má řadu prospěšných účinků pro naše zdraví...
Je velký rozdíl mezi surovým kakaovým produktem a "kakaem", které je zpracovanou a slazenou čokoládou.. Potom co se sklidí tobolky kakaovníku pravého někteří výrobci lusky fermentují, suší a praží, tímto procesem sníží jejich hořkost a rozvinou jejich bohatou chuť. Po tomto procesu vyjmou jednotliké kakaové boby z lusků a rozemelou a vylisují a tak vznikne kakaový prášek ( přitom ještě odstraní kakaový tuk - kakaové máslo ). Mnoho výrobců kvalitních čokolád označuje svoje výrobky množstvím čistého kakaa, čím vyšší je % podíl kakaa je čokoláda kvalitnější... a tím zdraví prospěšnější!
Do paleo stravy můžeme zařadit všechny čokolády, které mají obsah syrového kakaového prášku ( myšleno nepražený kakaový prášek v RAW kvalitě ) vyšší než 85%. Prášek nesmí být alkalizovaný a nesmí být přidávány žádná sladidla nebo aditiva. Ideální je koupit si nepražené kakaové boby a ty rozemlít - získaný prášek můžete přidávat do smoothies a snídaňových směsí a nápojů.
protože má kakao vysoký obsah antioxidantů - flavonoidů ( flavonoly a proanthokyanidiny ) vysloužilo si název superpotravina - paleo superpotravina. V jedné porci obsahuje kakao více antioxidantů než třeba borůvky nebo špenát. Antioxidanty bojují proti volným radikálům, které urychlují stárnutí organismu, přispívají k onemocněním srdce, cukrovce, obezitě, rakovině a neurodegenerativním onemocněním mozku ( alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, autistická onemocnění..) . Např. Flavonoly z kakaa pomáhají udržovat roztažené a pružné cévy a působí jako prevence infarktu a mozkové mrtvice. Kakao také zmírňuje záněty a trojlístek zdravotnických problémů - obezita, vysoký krevní tlak a vysoký špatný cholesterol ( tzv. metabolický syndrom )
30g tmavé čokolády s obsahem 85% kakaa obsahuje cca 6% proteinů a 10% vlákniny a také významné množství minerálů mědi, železa, manganu a hořčíku. Díky obsahu uklidňujícího hořčíku, stimulujícího kofeinu, sacharidů podporijících tvorbu serotoninu může 40g čokolády při pravidelné konzumaci snížit stresovou reakci v těle. ( to potvrdila i studie z roku 1999 v časopise Puplic Health Nutrition.
Kde koupit kakaový prášek, kakaovou hmotu, kakaové máslo, kakaové boby, kakaové kousky...?
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |