Domácí kokosové mléko

Domácí kokosové mléko

kokosové mléko je jednoduché na přípravu a neobsahuje žádná aditiva jako koupené v plechovce nebo platovém obalu. A navíc od tradičních mléčných výrobků, které mohou způsobovat záněty, kokosové mléko obsahuje kyselinu, která snižuje množství některých zánětlivých enzymů.  Přidejte kokosové mléko do koktejlů ( smoothies ) nebo kávy, čaje, nebo si na něm pochutnejte jen tak...

Jaké ingredience potřebujeme?

  • 350 g neslazených sušených bio kokosových vloček nebo strouhaného kokosu
  • 2 vypeckované datle
  • 800-1 000ml horké vody - ne vařící
  • jedna lžička vanilkového extraktu

kokosové vločky ( strouhaný kokos ) a vypeckované datle dejte do hluboké žáruvzdorné sleněné mísy a zalijte horkou vodou tak, aby všechny vločky byly pod vodou. Nechejte máčet 1 - 2 hodiny a potom přelijte kokosovou směs a vanilkový extrakt ( není nutný ) do mixéru, kde mixujeme cca 2-3min. Vzniklou směs přecedíme přes plátno a vzniklou kokosovou dužninu vymačkáme všechno obsažené kokosové mléko. Kokosové mléko přelijeme do uzavíratelných sklenic a můžeme je skladovat až jeden týden v lednici. Před konzumací mléko ve sklenici důkladně protřepejde!

Příprava horké čokolády s kokosovým mlékem

cca 400ml kokosového mléka ohřejeme v rendlíku při teplotě 35-45 stupňů a přidáme cca 2 lžíce kakaového prášku ( 10g ), 3-4 lžičky medu nebo javorového sirupu ( může být i sirup z Agave ), čtvrt lžičky skořice a špetku mleté himajájské soli. Důkladně tuto směs rozmíchejte za stálé teploty do 45 stupňů a potom přelijte do hrníčků. Můžete ozdobit skořičí či kakaovým práškem.

VýrobceČlánky