Jasan

Jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) je statný strom dorůstající výšky až 40m.

  • jasan úzkolistý (Fraxinus angustifolia) je neléčivý, plody se používají k dochucování jídel
  • jasan zimnář (Fraxinus ornus) má sladkou mízu, která je jedlá. Dříve byla oblíbená jako projímadlo pro děti
  • jasan ztepilý (Fraxinus excelsior) má léčivé listy. Z několik minut vařených větviček bez listí vznikne čaj skvělé chuti
  • pajasan žláznatý, invazivní druh, který vytlačuje u nás původní druhy

Jasan ztepilý a jeho účinky:

  • má močopudné a projímavé účinky
  • při vodnatelnosti a chorobách ledvin
  • na odplavování solí z těla, revmatismu
  • při bércových vředech
  • kůra z mladých větví se používá jako náhražka chininu
  • odvar z kůry snižuje horečku

Použití: pro tesaře, na výrobu lyží, v truhlářství, pro výrobu sportovních potřeb

Astrologie:

Symbolika:

Tvrdost dřeva: tvrdé a pružné dřevo

Stanoviště: listnaté lesy

Barva dřeva:

Barva ohně:

Čeleď: olivovníkovité (Oleaceae)

Barva květů: od bílé po růžovou, kvete od dubna do května před vyrašením listů

Sběr:listy s květy, listy

Kůra: v mládí hladká, šedohnědá, ve stáří přechází v podélně rozpraskanou borku

Plod: křídlaté nažky leskle hnědé ba

Lidové názvy: jesen, jasen

Použití: Odvar z upečeného jasanu má povzbuzující účinky, obsahuje mnoho minerálních a jiných prospěšných látek. Vyrovnává překyselení těla - hodí vás do pohody. 

  • Lze obírat pupeny z živých větví - nebereme všechny z jedné větve, stromu to pak moc neublíží. Mladé větvičky nastříháme na kousky a použijeme je také.
  • Příprava odvaru: Dáme to na půl hodiny nebo i na déle do trouby upražit. Nemusí být pražené jako kafe, stačí důkladně vysušené a takové křehčí. My máme sporák na dřevo, kterým i topíme. Pokud používáte elektřinu, můžete to ekologicky spojit s pečením něčeho jiného, nemusíte platit extra za proud kvůli pražení trochy jasanu.Vezmeme trochu těchto pupenů a větviček a dáme je do malého smaltovaného hrnce vařit třeba 5 až 20 minut. A je hotovo.

Signatura: jasany mají silné mohutné kořeny a velkou korunu. Jejich stín je ale velmi příjemný a světlý.

Permakultura: listy se používaly jako krmivo pro dobytek. I na malé zahradě můžete mladý jasan kopicovat, řezat u země každých pár let a mít z něj neustále mnoho výhonů a pupenů velmi dobře v dosahu. Listy jsou také vhodné na čaje! Z tyčí si uděláte posvátnou protizávislostní hůl, jako Gandalf nebo Baba Jaga nebo harrypotterovskou kouzelnou hůlku...

Historie: listy jasanu se používaly jako výživná strava pro dobytek

Podle prastarých lidových tradic (zřejmě germánských a keltských) je právě v mírném pásmu jasan pánem všech stromů, zvaný Yggdrasil. Trocha internetové mytologie: "Symbolizoval věčný kosmický řád a v jeho rozložité koruně se rozkládalo sídlo bohů, Ásgard. Také pro Kelty byl jasan magický. Z jeho dřeva se zhotovovaly druidské hole s nadpřirozenou mocí. Staří čechové užívali jasanovou mízu, neboť věřili, že je ochrání před úrazy a otravami. Skotští horalé ji podávali novorozeňatům. Na Sicílii se z jasanu získává mana - pryskyřice. Bájný Odinův Yggdrasil v severské mytologii byl právě jasan. Je stromem světla a slunce. Poznáte to, když si ve slunečný den stoupnete pod jeho korunu. Má v sobě velkou sílu, silnou houževnatost, sebevědomou mužskou energii, která musí být zřejmá každému, kdo se ke stromu přiblíží s otevřeným srdcem."

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo