Jeřáb moravský sladkoplodý (Sorbus aucuparia var. moravica) se pro výbornou chuť plodů u nás pěstuje odrůda moravský sladkoplodý, který má na rozdíl od trpkých planých jeřábů malvičky s velmi malou hořkostí, spíše sladko kyselé chuti a velkým obsahem vitaminu C.
Použití: přímá konzuace, na přípravu šťávy, do ovocných salátů a ovocnných zavařeni (hrušky), na sušení, výrobou sirupů a likérů
Plody: jedlé červené malvice, sklízení se od září, čím déle je ponecháme na stromě, tím jsou sladší a můžete je i nechat přejít prvním mrazíkem, plodí na dvouletém i starším dřevě.
Stanoviště: slunné
Permakultura: Jeřáb má rád slunné stanoviště, ale jinak není nijak náročný ani na polohu, ani na péči. Pouze příliš vlhké půdy mu nesvědčí a trpí pak strupovitostí. Dobře snáší i kyselejší půdy, ale naopak půdy vápenité zkracují jeho životnost. Je naprosto mrazuvzdorný a odolný vůči špatnému ovzduší. Jeřáby nevyžadují dokonce ani prořezávání, stačí jim výchovný řez k vytvarování koruny. Jeřáb sladkoplodý se rozmnožuje očkováním nebo roubováním na podnož.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |