Kokosový olej

Kokosový olej
kokosový olej se vyrábí z dužniny plodu kokosovníku z kokosového ořechu. Par informací o kokosovém oleji, který vám jej více představí:

kokosový olej se vyrábí z dužniny plodu kokosovníku z kokosového ořechu. Par informací o kokosovém oleji, který vám jej více představí:

  • za studena lisovaný má jemnou kokosovou chuť a vůni
  • kokosový olej bez vůně může být získávám za použití mrazu
  • rafinovaný kokosový olej má vyšší kouřový bod a je tepelně upravený, je nižší kvality bez některých výživných látek a výborný pro studenou kuchyni
  • při pokojových teplotách nad 22 stupňů je měkký až polotekutý a bělavý
  • v létě, při teplotě nad 23 stupňů je úplně kapalný a bezbarvý, v lednici tuhne
  • zdravý pro konzumaci je pouze kokosový olej panenský, za studena lisovaný
  • kouřový bod je  180 stupňů celsia

 

Způsoby zpracování dužiny kokosového oleje:

  • panenský kokosový olej s vůní - za studena lisovaný první lis
  • panenský kokosový olej bez vůně - díky zpracování za pomoci nízkých teplot po celou dobu výroby si zachovává veškeré přírodní parametry. Díky zpracování při nízké teplotě nepřejdou do konečného produktu vonné látky, což je velká výhoda pro následné široké použití.
  • kokosový olej s vůní, nepanenský - může být chemicky bělený, není z prvního lisování
  • rafinovaný kokosový olej - z druhého nebo třetího lisování, není paneneský, neobsahuje některé výživné látky, které se zničí při rafinování, kouřový bod je naopak vyšší, dosahuje až 230 stupňů, celsia
  •  

Výrobky z kokosového oleje:

Za studena lisovaný kokosový olej

  • neobsahuje transmastné kyseliny
  • přibližně 50% mastných kyselin panenského kokosového oleje tvoří kyselina laurová (C12)
  • 20% kyselina myristová (C14)
  • 8% kyselina kaprylová (C8)
  • 7% kyselina kaprinová (C10)
  • 7% kyselina palmitová (C16)
  • 6% omega 9 mastné kyseliny
  • 2% omega6 mastné kyseliny

Pro vysvětlení:

  • nasycené tuky tedy tvoří 87 až 92% mastných kyselin kokosového oleje je nasycených
  • ale většinu z nich tvoří triacylyceridy, tedy sloučeniny (estery) glycerolu a tří mastných kyselin, se středně dlouhými řetězci.
  • tyto mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci obsahují 8 až 14 atomů uhlíku C8 - C14
  • k jejich trávení není potřeba žluč, jsou tedy velmi dobře stravitelné, vstřebávají se v tenkém střevě přímo do krve bez nutnosti štěpení a reesterifikace
  • v játrech jsou oxidovány a jsou zdrojem energie, neukládají se do tukové tkáně, nezvyšují hladinu LD cholesterolu
  • nezpůsobují kardiovaskulární onemocnění
  • nemají negativní účinky na zdraví
  • jsou zdraví prospěšné, mají vyšší sytivost než jiné tuky
  • mohou pomáhat při hubnutí
  • podobné tukům mateřského mléka
  • podporuje trávení

Zdravotní účinky kokosového oleje

  • vhodný pro lidi trpící alergií bílkoviny živočišného mléka nebo intolerancí laktózy
  • alternativa pro ty, kteří živočišné tuky nechtějí konzumovat z filozofických, náboženských či etických důvodů (např. pro vegany)
  • je vhodný ho konzumovat při přemnožení kvasinek v organismu
  • za studena lisovaný kokosový olej je možné podávat i malým dětem od 4 až 6 měsíců
  • použití při vaření maso-zeleninových nebo ovocných příkrmů anebo do kaší
  • tuky jsou podobné těm přítomným v mateřském mléce a přidává se i do umělého mléka
  • komplexně podporuje správnou funkci imunitního systému
  • působí i proti nádorům
  • 1/2 mastných kyselin kokosového oleje tvoří kyselina laurová, ta má baktericidní a antivirotické účinky
  • působí i proti zubnímu kazu
  • díky účinkům kyseliny kaprylové, kyseliny kaprinové a kyseliny laurové vhodné užívat vnitřně při přemnožení kvasinek v organismu, při moučnivce
  • polyfenoly a antioxidanty, zvyšuje vstřebatelnost vápníku a hořčíku
  • je vynikající kosmetickou surovinou
  • lze ho používat samostatně do vlasů či k mazání vlhké pokožky
  • kůži některých lidí dráždí či vysušuje, především u kojenců je třeba opatrně na kousku kůže vyzkoušet toleranci
  • jako sluneční ochranná kosmetika, zachytí asi 20% UV záření
  • používá se také pro výrobu krémů, mastí, tělových mlék, balzámů na rty, vlasové kosmetiky, holicích krémů, odličovačů, mýdel, deodorantů, repelentů či zubních past
  • má protizánětlivé účinky
  • prospívá při tráveni

Poradenství zdravého životního stylu nejen v oblasti zelených potravin, řešení problémů s pletí, hypoalergenní bylinná kosmetika. Pavla Růžičková kontakt ruzickova.paja@seznam.cz 

Články o kokosovém oleji:

VýrobceČlánky