Maliník obecný

Maliník, maliníkové listy jsou zdrojem minerálů hořčík, draslík, železo, vápník a vitamínů B, A, C a E.

Maliník a jeho neschválené účinky:

  • vhodné v těhotenství (poslední  trimestr), posiluje dělohu a pánevní svaly, podporuje kratší a snadnější porod
  • zmírňuje příznaky PMS, endometriózy a menopauzy
  • podporuje otěhotnění
  • uklidňuje spáleniny, ekzémy a vyrážky (čaj, tinktura)
  • zmírňuje záněty dásní
  • antioxidant

Listy maliníku mají na jaře mají velikou sílu

  • maliník, listy lze využít rozličnými způsoby. Hodí se na přípravu chutného, osvěžujícího čaje, který můžeme popíjet dlouhodobě, aniž bychom se museli obávat vedlejších účinků. Jeho působení je velmi mírné. Příznivý účinek na zdraví močových cest a mírnění křečí bude patrnější, pokud ze lžíce posekaných listů na šálek vody připravíme místo nálevu krátce povařený odvar. Lístky vsypeme do studené vody, pod pokličkou při nižší teplotě necháme pomalu dojít k varu, poté ještě nejméně deset minut louhujeme. Zatímco pro zpestření jídelníčku jsou vhodné jen mladé, právě se rozvíjející lístky, pro přípravu nálevu a odvaru je můžeme sbírat až do rozkvětu keře. Listy lze také fermentovat. Stejně jako u proměny pravého zeleného čaje v černý získají jinou, pro mnohé lepší chuť, ovšem ztratí některé z blahodárně působících látek (mnohé si však zachovají)..

Fermentace: natrhané listy rozprostřeme do tenké vrstvy a necháme den zavadnout na stinném místě. Poté je lehce podrtíme, rozprostřeme na navlhčenou utěrku, lněnou nebo bavlněnou, a velmi pevně zavineme. Poté necháme při pokojové teplotě fermentovat. Nakonec lístky, které již získaly tmavou barvu a výraznější vůni, dosušíme.

Použití: na přípravu čaje, tinktury

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Stanoviště:

Chuť plodů: sladká

Sběr: plody, list

Barva květů: bíla

Sušení:

Čeleď:

Zmlazovací řez:

Rozmnožování:

Lidové názvy:

Signatura:

Permakutura:
0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo