Maliník, maliníkové listy jsou zdrojem minerálů hořčík, draslík, železo, vápník a vitamínů B, A, C a E.
Maliník a jeho účinky:
- vhodné v těhotenství (poslední trimestr), posiluje dělohu a pánevní svaly, podporuje kratší a snadnější porod
- zmírňuje příznaky PMS, endometriózy a menopauzy
- podporuje otěhotnění
- uklidňuje spáleniny, ekzémy a vyrážky (čaj, tinktura)
- zmírňuje záněty dásní
- antioxidant
Listy maliníku mají na jaře mají velikou sílu
- maliník, listy lze využít rozličnými způsoby. Hodí se na přípravu chutného, osvěžujícího čaje, který můžeme popíjet dlouhodobě, aniž bychom se museli obávat vedlejších účinků. Jeho působení je velmi mírné. Příznivý účinek na zdraví močových cest a mírnění křečí bude patrnější, pokud ze lžíce posekaných listů na šálek vody připravíme místo nálevu krátce povařený odvar. Lístky vsypeme do studené vody, pod pokličkou při nižší teplotě necháme pomalu dojít k varu, poté ještě nejméně deset minut louhujeme. Zatímco pro zpestření jídelníčku jsou vhodné jen mladé, právě se rozvíjející lístky, pro přípravu nálevu a odvaru je můžeme sbírat až do rozkvětu keře. Listy lze také fermentovat. Stejně jako u proměny pravého zeleného čaje v černý získají jinou, pro mnohé lepší chuť, ovšem ztratí některé z blahodárně působících látek (mnohé si však zachovají)..
Fermentace: natrhané listy rozprostřeme do tenké vrstvy a necháme den zavadnout na stinném místě. Poté je lehce podrtíme, rozprostřeme na navlhčenou utěrku, lněnou nebo bavlněnou, a velmi pevně zavineme. Poté necháme při pokojové teplotě fermentovat. Nakonec lístky, které již získaly tmavou barvu a výraznější vůni, dosušíme.
Použití: na přípravu čaje, tinktury
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Stanoviště:
Chuť plodů: sladká
Sběr: plody, list
Barva květů: bíla
Sušení:
Čeleď:
Zmlazovací řez:
Rozmnožování:
Lidové názvy:
Signatura:
Permakutura: