Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) je trnitý keř, který roste volně v přírodě s obloukovitě převyslými šlahouny, plodem jsou černé ostružiny (černice), které jsou zdrojem bioflavonoidů, vody, taninů, vitamínu A, C, E, vitamínů skupiny B (B3, B9), draslíku, hořčíku, železa, fosforu, vlákniny, cukrů a přírodních látek.
Fermentace: natrhané listy rozprostřeme do tenké vrstvy a necháme den zavadnout na stinném místě. Poté je lehce podrtíme, rozprostřeme na navlhčenou utěrku, lněnou nebo bavlněnou, a velmi pevně zavineme. Poté necháme při pokojové teplotě fermentovat. Nakonec lístky, které již získaly tmavou barvu a výraznější vůni, dosušíme.
Použití:
Kontraindikace: alergie na acylpyrin
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)
Barva květů: bílá až narůžovělá, kvete květen až červen
Sbět: plod a listy
Podobné varianty: beztrný ostružiník, malinoostružiník
Výskyt, stanoviště: invazivní druh, roste v lesních křovinách a na kamenitých stráních, pasekách a pobřežních houštinách
Permakultura: zdroj bobulovitého ovoce, ostružiník a jeho plody a listy jsou součástí jedlého lesa, používá se jakohraniční keř do živých plotů
Magie bylinek a rostlin: listy a plody ostružiníku přinášejí bohatství a zdraví
Planeta: Venuše
Znamení: skopec
Živel: voda
Bůh: bohyně: Brigit
Polarita: ženská
Legendy, pověsti, mýty: Podle legendy na svátek sv. Michala (11. října) leze ďábel do ostružiníkového křoví, plije na něj, a proto by se ostružiny neměly po tomto datu sbírat. V keltských zemích se ostružiny nejedly, protože patřily skřítkům a jiným nadpřirozeným bytostem.
Podle pověsti byl ostružiník jednou z rostlin, z nichž byla spletena Ježíšova trnová koruny. Současně se traduje, že Ježíš používal „požehnaný ostružiník" k pobízení osla, na němž jel o květné neděli do Jeruzaléma, a také jako bič při vyhánění penězoměnců z chrámu.
Prutem z ostružiníku měl omotanou hůl i strážce Krušných hor (Erzgebirge) - jako duch a ochránce Krušných hor, vládnoucí magií, který na sebe bere různé podoby zvířat, porostů, nebo věcí
Lidové názvy: morátum, ježiník, černice, černá malina, vostružiník
Signatura: keř s ostny
nasbírané listy necháme půl dne až 1 den na stinném místě zavadnout a ty potom rozložíme do tenké vrstvy a válečkem je pomačkáme. Potom je rozložíme na plátno (100%balna), stočíme jako štrůdl a uložíme na teplém místě. Po dvou dnech smotky rozbalíme a drogu dosušíme ve stínu. Nálev z fermentovaných listů se pije jako náhražka čínského čaje
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |