Ostružina

Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) je trnitý keř, který roste volně v přírodě s obloukovitě převyslými šlahouny, plodem jsou černé ostružiny (černice), které jsou zdrojem bioflavonoidů, vody, taninů, vitamínu A, C, E, vitamínů skupiny B (B3, B9), draslíku, hořčíku, železa, fosforu, vlákniny, cukrů a přírodních látek.

  • ostružiníkové listy obsahují spoustu prospěšných látek, včetně antioxidantů, organických kyselin, pektinu, vitaminů skupiny B a požehnaného množství vitaminu C a minerálů vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa

Ostružiny a jejich neschválené účinky:

  • předchází nádorovým onemocněním
  • podporuje regeneraci, posiluje imunitu, zlepšuje celkovou tělesnou kondici a přispívá k léčbě křečových žil i hemoroidů
  • při arterioskleróze, angíně, chrapotu či zvětšené štítné žláze
  • podporuje snižování horečky a léčbě zánětů a nachlazení (zdroj přírodních salicylátů)
  • podporuje zdraví srdce
  • podporují tělesnou i duševní svěžest
  • působí proti stařecké demenci
  • podporují detoxikaci, chrání játra i štítnou žlázu
  • staví krvácení (listy)
  • močopudné účinky (list)
  • působí protizánětlivě a svíravě, při nemocech trávicí soustavy, zejména průjmu (listy)
  • při kašli a zánětech ústní dutiny nebo horních cest dýchacích (list)
  • urychlují hojení ran a léčí vyrážky (listy)
  • působí proti průjmu
  • čistí krev
  • zdroj antioxidantů, více než jahody a maliny
  • podporují proces hubnutí, mají nízkou energetickou hodnotu
  • na přípravu čaje (listy)
  • ve středověkém klášterním léčitelství se používal jako protizánětlivý prostředek při vředech, popáleninách a bradavicích nebo proti prsním onemocněním a k posílení dásní
  • žvýkání listů ostružiníku zmírňuje krvácivost dásní a mírní bolest krku (podobný účinek má i nálev)
  • více

Listy ostružiníku mají na jaře mají velikou sílu

  • ostružiny, pro jejich listy platí v mnoha ohledech totéž, co pro maliníky. Působí mírně, nálev z nich můžeme užívat dlouhodobě a hodí se i jako součást rozmanitých bylinných směsí, účinnější je krátce povařený odvar. Kromě toho, že podporuje zdravé močové cesty i trávení a tiší průjem, může pomoci i při nachlazení, především při kašli. Má protizánětlivé účinky, při bolestech v krku je silnější odvar užitečný jako kloktadlo. Zevně může pomoci při ekzémech a drobných poraněních. Listy jsou výtečné i fermentované.

Fermentace: natrhané listy rozprostřeme do tenké vrstvy a necháme den zavadnout na stinném místě. Poté je lehce podrtíme, rozprostřeme na navlhčenou utěrku, lněnou nebo bavlněnou, a velmi pevně zavineme. Poté necháme při pokojové teplotě fermentovat. Nakonec lístky, které již získaly tmavou barvu a výraznější vůni, dosušíme.

Použití:

Kontraindikace: alergie na acylpyrin

Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

Barva květů: bílá až narůžovělá, kvete květen až červen

Sbět: plod a listy

Podobné varianty: beztrný ostružiník, malinoostružiník

Výskyt, stanoviště: invazivní druh, roste v lesních křovinách a na kamenitých stráních, pasekách a pobřežních houštinách

Permakultura: zdroj bobulovitého ovoce, ostružiník a jeho plody a listy jsou součástí jedlého lesa, používá se jakohraniční keř do živých plotů

Magie bylinek a rostlin: listy a plody ostružiníku přinášejí bohatství a zdraví

  • Keltové používali devět lístků, které předtím namočili v pramenité vodě při zaříkavadlech

Planeta: Venuše

Znamení: skopec

Živel: voda

Bůh: bohyně: Brigit

Polarita: ženská

Legendy, pověsti, mýty: Podle legendy na svátek sv. Michala (11. října) leze ďábel do ostružiníkového křoví, plije na něj, a proto by se ostružiny neměly po tomto datu sbírat. V keltských zemích se ostružiny nejedly, protože patřily skřítkům a jiným nadpřirozeným bytostem.

Podle pověsti byl ostružiník jednou z rostlin, z nichž byla spletena Ježíšova trnová koruny. Současně se traduje, že Ježíš používal „požehnaný ostružiník" k pobízení osla, na němž jel o květné neděli do Jeruzaléma, a také jako bič při vyhánění penězoměnců z chrámu.

Prutem z ostružiníku měl omotanou hůl i strážce Krušných hor (Erzgebirge) - jako duch a ochránce Krušných hor, vládnoucí magií, který na sebe bere různé podoby zvířat, porostů, nebo věcí

Lidové názvy: morátum, ježiník, černice, černá malina, vostružiník

Signatura: keř s ostny

Jak fermentovat listy ostružiníku (jahodníku a maliníku)?

nasbírané listy necháme půl dne až 1 den na stinném místě zavadnout a ty potom rozložíme do tenké vrstvy a válečkem je pomačkáme. Potom je rozložíme na plátno (100%balna), stočíme jako štrůdl a uložíme na teplém místě. Po dvou dnech smotky rozbalíme a drogu dosušíme ve stínu. Nálev z fermentovaných listů se pije jako náhražka čínského čaje

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo