Zelené potraviny Greenfoods

Zelené potraviny Greenfoods

25.05.2015 21:42

Zelené potraviny

     Zelené potraviny nepatří mezi léky a nelze je považovat vyloženě ani za potravinové doplňky, jedná se totiž o potraviny, které jsou přirozenou součást naší běžné každodenní stravy. Složení a působení zelených potravin na organismus člověka je komplexní a individuální, efekt se obvykle projeví až při dlouhodobější konzumaci ( 2-3 měsíce ). Doporučujeme kombinovat chlorellu a ječmen nebo chlorellu a spirulinu. Při souběžném užívání vzniká synergický efekt.

     Zelené potraviny se řadí mezi tzv. superpotraviny (superfoods), což jsou potraviny, které obsahují vyjímečně vysoké vysoké množstvíAWA superfoods Ječmen - set pro celou rodinu živin (vitamínů, minerálů,  omega 3, bílkovin, antioxidantů, enzymů) a nebo mají zdraví prospěšné až léčebné účinky, např. vykazují očistný proces či fungují jako adaptogeny (působí jako harmonizátory - tlumí zvýšenou funkci orgánů a naopak jejich sníženou funkci povzbuzují).

Tyto vlastnosti ale nemusí být vědecky dostatečně potvrzené, v některých případech jsou z části nebo plně podložené a v jiných naopak vyvrácené.

     Mezi superpotraviny se kromě zelených potravin řadí např. kombucha, maca peruánská, lněná a slunečnicová semínka, chia semínka, konopná loupaná semínka, lucuma, kokos, quinoa, slzovka obecná, açaí, Noni,amalaki, goji, kakao a hořká čokoládapřírodní sladidla, tučné ryby.

Kdo může užívat zelené potraviny

  • dospělí
  • těhotné a kojící ženy
  • malé děti (včetně kojenců)

Mladý ječmen a mladá pšenice je vhodná pro celiaki, protože zelené výhonky obilí lepek neobsahují ( tzv. bezlepkové potraviny ) . Samozřejmě je ale možná alergie na bílkoviny některé konkrétní zelené potraviny, takové zelené potravině by se člověk měl vyhýbat. Při užívání léků na ředění krve (např. Warfarinu) není doporučeno jíst velké množství zelených potravin kvůli vysokému obsahu vitamínu K1.

Očista pomocí zelených potravin

Očistná reakce probíhá často jako přechodné zhoršení stavu, zesílení příznaků nebo objevení se nových příznaků choroby, jsou způsobeny uvolňováním nakumulovaných toxinů z tkání a orgánů a jejich přeměnou v játrech a následným vylučováním z organismu přes ledviny a trávicí soustavu, či pokožku.

Očistný proces při detoxikaci zelenými potravinami obvykle trvá 2 až 3 týdny, při silných reakcích bývá potřebné snížit dávkování zelených potravin nebo jejich užívání na čas přerušit a poté se k užívání znovu vrátit. Je třeba ale odlišovat očistné reakce od příznaků možné alergie na konkrétní zelenou potravinu.

Co patří mezi zelené potraviny?

  • chlorella
  • spirulina
  • ječmen - osvěžující nápoj po ranním probuzení, dodá energii
  • alfalfa
  • nopál
  • košťálová zelenina
  • listová zelenina ( řapíkatý celer, špenát, ledový salát...)

Jídelníček pro zdravou pleť

Chlorella - pravěká řasa jako zázračná potravina, chrání před rakovinou i obezitou

     Chlorella je jednobuněčná zelená mikrořasa obsahující vitamíny a minerály. Je mimo jiné skvělým doplňkem pro vegetariány, protože obsahuje 58 procent vysoce stravitelné kompletní vegetariánské bílkoviny. Chlorella, která roste ve sladkovodních vodách v Asii a v Austrálii, je také výbornou volbou pro děti, které příliš neholdují zelenině.

Kandidát na superpotravinu

     Její využití je velmi rozsáhlé. Díky širokému spektru enzymů usnadňuje trávení, podporuje zažívání a udržuje zažívací trakt zdravý. Funguje jako přírodní detoxifikátor, posiluje imunitní systém, vyrovnává hladiny estrogenu, stabilizuje krevní cukr a upravuje cholesterol. Navíc je plná antioxidantů, obsahuje více kyseliny nukleové než jakákoli jiná potravina apomáhá při nadměrném působení toxinů a těžkých kovů.

     Nejnovější japonský výzkum odhalil, že tato orientální řasa by mohla pomoci bojovat proti hlavním civilizačním chorobám současnosti, jako jsou deprese, obezita a srdeční onemocnění.

Pomáhá v boji s rakovinou

     Studie jihokorejských vědců odhalila mocné protirakovinové schopnosti chlorelly včetně schopnosti opravit poškozené DNA a ovlivnit genovou expresi. Jejich nejdůležitějším zjištěním bylo, že karotenoidy obsažené v chlorelle by mohly být používány jako prevence rakoviny u lidí.

     Další protirakovinové účinky prokázal výzkum, jehož výsledky se objevily v International Journal of Food Sciences and Nutrition v lednu 2008. Podle této studie chlorella dokáže potlačit enzym, který vede k zahájení rakoviny a bolestem, které ji provázejí.

     Jiná studie zkoumala účinky chlorelly při rakovině prsu, kdy byl nádor transplantován myším, které byly nejdříve krmeny chlorellou. Výsledkem bylo 70 procent přeživších hlodavců.

Posiluje imunitní systém

     Podle odborníků chlorella zvyšováním krevního průtoku rovněž snižuje možnost nahromadění krevních destiček, které může způsobit krevní sraženinu. Imunitní systém se oslabuje také stresem a chlorella podle vědců dokáže chránit funkci důležitých imunních buněk i při nadměrné stresové zátěži. Chlorella je plná dostupného chlorofylu, kterému se někdy také říká krev rostlin. Chlorofyl neutralizuje toxiny a škodlivé látky ze znečištěného životního prostředí a pomáhá krvi předat kyslík do všech buněk a tkání. Plně okysličené buňky přitom nejsou vhodným prostředím pro rakovinu.

Funguje jako účinný očišťovač

     Chlorella patří mezi špičku potravin, které absorbují jedovaté kovy díky obsahu vlákniny. Chlorella váže toxický odpad ze stravy, který se ukládá v těle, a odvádí ho z těla ven. Zároveň tím podporuje vyprazdňování. To, že chlorella přežila dvě miliardy let, dokazuje, že má opravdu skvělou ochranu proti jedům. Toxiny jako DDT, PCB, rtuť, kadmium a olovo zůstávají v životním prostředí dlouhou dobu a rozpadají se jinak velmi pomalu.

     Studie na myších, jejíž výsledky se objevily v Food Chemistry Toxicology v červenci 2008, dokázala, že léčba chlorellou snižuje hladinu olova v krvi a tkáních, kompletně obnovuje normální hodnoty zdravého tuku v játrech a rovněž snižuje abnormálně vysoké hodnoty tuku v plasmě.

Udržuje zdravý cévní systém

     Podle některých studií také chlorella poskytuje důležité živiny, které podporují zdravé cévní funkce. Dávka 10 tisíc miligramů chlorelly denně pomohla 25 procentům účastníků studie upravit zvýšený krevní tlak a udržet ho v normální hodnotě. Vyhodnocení složení krve při studii na zvířatech navíc ukázalo zlepšení antioxidačních funkcí v cévním systému stejně jako vyšší množství bílkoviny arginin, která pomáhá podporovat cévní uvolňování.

 

VýrobceČlánky

 Mandle natural