03.01.2015 21:50
Quinoa má asi 120 druhů rostlin a přes 1800 odrůd najdeme po celém světě. Quinoa nalezli před více jak 5000 lety na úbočích Jihoamerických And, a to zejména v Peru, Bolívii a Chile. Quinoa roste ve velmi drsných a suchých podmínkách, nevhodných pro většinu plodin. Quinoa je často klasifikována na základě barvy a její nejběžnější odrůda je slonová kost nebo bílá quinoa ( White quinoa -Merlík čilský ). Barva zrn quinoa se liší v závislosti na místě pěstování a obsahu saponinu (chemická sloučenina), v nich obsažených.
White quinoa má mírně, sladkou a jemnou chuť, podobnou bílé rýži, na rozdíl od svých tmavších bratranců ( červená a černá quinoa ), které mají zemitější chuť. Většina lidí, kteří si chtějí zařadit quinoa do svého jídelníčku poprvé začnou s bílou quinoou, protože má jemnou chuť a lze kombinovat téměř s jakýmkoliv zeleninou, masem, sladkým nebo kořením. Quinou doporučujeme předem namočit nebo důkladné proprat ( umýt dobře v sítu pod tekoucí vodou ) před vařením, aby se zbavila saponinů. Ochutnejte několik zrnek Quinoa, a nejsou-li semínka hořká , je vše vpořádku a všichny saponiny jsou odstraněny.
nejdostupnější quinoa bílá se používá pro vaření pestré palety různých jídel:
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |