Dřín obecný (Cornus mas, dřín jarní) je vysoký teplomilný keř dorůstající výšky cca 7 metrů, pro léčebné účely se používá červený bobulový jedlý plod - peckovice dřínka, která dozrává koncem srpna a v září. V lidovém léčitelství se používají plody, listy, ale zejména kůra. Plody obsahují vitamín P (rutin), provitamín A, vitamin C (na druhém místě po šípku u nás), pektiny, sacharidy, ovocné kyseliny (vinná, jablečná), minerální látky (fosfor, draslík, sodík, hořčík), vlákninu a třísloviny.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: Pro přímou konzumaci, ke kompotování (významný zdroj pektinu), samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu čaje, marmelád a džemů, na přípravu odvarů
Chuť: dřínky mají výraznou, sladkokyselou a natrpklou chuť, stejně jako u trnek se jejich chuť zjemní až po přejití mrazem. To dřínky nejen zesládnou, ale také změknou
Kontraindikace: vysoká teplota, průjem,použití konzultujte s lékařem
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených nádobách
Barva květů: žlutá, březen - březen, duben před olistěním, květy jsou oboupohlavní
Sušení: dřínky vypeckujeme a susíme při teplotě do 50°C
Sběr: tmavo červené bobule v plné zralosti, září, kůra z mladých větví zjara, čerstvé listy ( květen - září)
Plod: sytě rudá oválná peckovice (dřínky) délky až 3cm, sklízí se jako olivy, sklepávají se do předem připravených sítí
Chuť: sladkokyselá až kyselá, trpká
Stanoviště: slunné kamenité svahy s vápenatým podložím, nevadí jí mráz, velké teplo ani sucho
Čeleď: dřínovité (Cornaceae)
Lidové názvy:
Permakultura: keř odolný proti chorobám, mrazuvzdorný a díky bohatému kořenovému systému zpevňuje půdu. Z jednoho keře lze v období sklizně získat až 30 kilogramů plodů.
Signatura: Dřín je nenáročná rostlina, nevadí jí mráz, velké teplo ani sucho a roste i na kamenitém povrchu, kde se jiným rostlinám nedaří, vykvétá mezi prvními již v březnu, často ještě za mrazu
Nasbírejte potřebné množství plodů, rozdrťte je a smíchejte s vodou v poměru 2 : 1 ve prospěch dřínek a nechte alespoň přes noc louhovat. Poté sceďte a přidejte cukr a vodu. Základní recept říká na litr scezené šťávy přidat 150 gramů cukru a jeden litr vody, ovšem upravit ho můžete dle chuti. Mošt poté slijte do láhví a sterilizujte.
Dřínky pečlivě omyjte a nechte okapat. Naskládejte na plata sušičky a sušte na střední výkon klidně celý den. Pokud chcete sušit dřínky na čaj, nemusíte je vypeckovávat. Jestliže z nich chcete udělat koření, budete je muset dopředu vypeckovat. Sušené dřínky pak můžete umlít nebo rozdrtit v hmoždíři a uskladnit jako koření.
Čaj můžete připravit jak ze sušených, tak z čerstvých plodů. Když ale plodů nasušíte dost, vydrží vám klidně celou zimu. A co si budeme povídat, v zimě se zásobárna vitaminu C vždycky hodí. Pak jednoduše přelijete dřínky horkou vodou, necháte čtvrt hodiny vylouhovat, osladíte lžící medu a můžete podávat.
Na sušení dřínek, nebo přípravu marmelád můžete dřínky sesbírat klidně ze země. Na olivy se ale budou hodit spíš ty trhané, méně zralé. Nasbírejte si jich zhruba čtvrt kilogramů. Smíchejte sto mililitrů vody se stejným množstvím soli, kterou nechte dobře rozpustit. Poté přidejte dřínky, dobře promíchejte a nechte týden uležet. Po týdnu slijte a nechte úplně vyschnout. Vedle si připravte čerstvé bylinky dle chuti a česnek, který pokrájíte na plátky. Do skleniček potom vrstvěte dřínky, bylinky a česnek a nakonec zalijte olivovým olejem. Nechte tři týdny odpočinout a poté používejte jako olivy.
Varianta: Vodu smícháme se solí. Omyté a očištěné dřínky dáme do slané vody, aby všechny byly ponořené. Na chladném a tmavém místě necháme nejméně týden stát, občas protřepeme. Dřínky zesvětlají. Scedíme je a necháme dobře oschnout. Česnek nebo chilli papričky nakrájíme na plátky, bylinky nasekáme. Do skleniček sypeme dřínky střídavě s bylinkami a česnekem či papričkou. Zalijeme olivovým olejem tak, aby byly dřínky úplně ponořené, a sklenice pak zavíčkujeme. Necháme alespoň 3 týdny uležet. Poté se již do nich můžeme pustit. Pak skladujeme v chladničce a používáme jako olivy, trvanlivost je zhruba měsíc.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
17.9.2023 Zapomenuté dřínky připomínají šípky. Nejen barvou a tvarem, ale i množstvím vitaminu C
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |