Dřín obecný (Cornus mas, dřín jarní) je vysoký keř dorůstající výšky cca 7 metrů, pro léčebné účely se používá červený bobulový jedlý plod - peckovice dřínka, která dozrává koncem srpna a v září. V lidovém léčitelství se používají plody, listy, ale zejména kůra. Plody obsahují vitamín P (rutin), provitamín A, vitamin C, pektiny, ovocné kyseliny (vinná, jablečná), minerální látky (draslík, sodík, hořčík) a třísloviny. 

  • listy se používají při potížích s močovými cestami
  • květy se používaly pro snížení horečky (čaj)
  • více.

Dřín obecný a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj elektrolytů
  • podporuje zdraví očí (provitamin A)
  • při žaludečních a střevních potížích
  • podporuje imunitní systém a rekonvalescenci
  • na špatně se hojící rány a zmírňuje jejich zánět (tlučené listí ve formě obklady)

Použití: Pro přímou konzumaci, ke kompotování (významný zdroj pektinu), samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu čaje, marmelád a džemů, na přípravu odvarů

Kontraindikace: vysoká teplota, průjem,použití konzultujte s lékařem

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených nádobách

Barva květů: žlutá, březen - duben, květy jsou oboupohlavní

Sušení: dřínky vypeckujeme a susíme při teplotě do 50°C

Sběr: tmavo červené bobule v plné zralosti, září, kůra z mladých větví zjara, čerstvé listy ( květen - září)

Plod: sytě rudá peckovice délky až 3cm

Chuť: sladkokyselá až kyselá

Stanoviště: slunné kamenité svahy s vápenatým podložím

  • Květnice, Tišnov
  • Hády, Brno
  • Hustopeče

Čeleď: dřínovité (Cornaceae)

Lidové názvy:

Permakultura:

Signatura:

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Zobrazit více Zabalit

Dřín obecný

Řadit dle:0 produktů
Nebyly nalezeny žádné produkty. Zkuste změnit kritéria hledání.