Šípky (Růže šípková, Rosa canina) jsou plody červené trnité růže, mají červené bobulovité plody, které dozrávají během září a října a jsou plné vitaminu P rutinu (důležitý pro cévy), C, E, K, B1 ,B9, B5, B7, flavonoidů, lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A), organických kyselin (citrónová, jablečná, nikotinová), pektinů (cca 10%), tříslovin, sacharózy, inverzní cukr (cca 10%), slizu, vápníku, draslíku, hořčík, zinku, manganu, fosforu a železa. Šípky jsou výjimečné tím, že po rakytníku řešetlákovém obsahují nejvíce vitamínu C z bobulovitých plodů, které se nachází na území Česka.
Šípek má řadu léčivých účinků. Nejčastěji jej můžeme konzumovat ve formě sirupu nebo čaje. Hodí se začít jej užívat preventivně již začátkem podzimu nebo zimy, ale pokud to nestihnete, mohou skvěle doplnit léčbu kašle, nachlazení nebo chřipky.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: na přípravu, čaje, marmelády, vína, sirupu, omáčky, čerstvé i sušené listy na přípravu nálevu
Upozornění: šípkový čaj je vždy vhodné přecedit přes plátno nebo papírový filtr, aby nám chloupky nedráždili sliznice
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C v uzavřených skleněných nádobách, správně usušené a dobře skladované šípky by měly vydržet do dalšího roku, nebo je můžeme dát usušené do plátěných sáčků a zavěsit je do prostoru.
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Sběr: plody sbíráme těsně před dozráním a to od září do poloviny října. Při sběru kontrolujte barvu šípku a vybírejte pouze šípky oranžové až červené barvy, tvrdé konzistence. Nesbíráme plody prošly mrazem, nahnědlé a měkké, ty ponecháme přírodě a ptactvu.
Čeleď: růžovité (Rosaceae)
Bylinky s podobnými účinky:
Vůně květů: aromatická
Barva květů: bílá, slabě růžová, kvete v květnu a červnu
Sušení: šípky bez stopek a kališních lístků (černého bubáku) sušíme v tenké vrstvě, ve stínu, na větraném místě do teploty 40°C (sušení trvá několik týdnů, šípky musí být na omak tvrdé a suché), uměle můžeme sušit až do teploty 60°C
Množení: rozrůstáním kořenů, semeny a řízkováním
Stanoviště, výskyt: slunná stanoviště okolo cest, na mezích
Permakultura: po promrznutí šípky změknou a jejich dužina znatelně zesládne a tehdy se z nich připravuje víno
Lidové názvy: šípková růže, merhelec, růže divoká, růže planá, růže polní, růže trnová, šípek
Signatura:
vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena (obsahují třísloviny), které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na marmeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku (nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí)
K výrobě džemu se nejvíce hodí šípky, které přemrzly. Jsou totiž měkčí a půjdou vám snáze rozmixovat a propasírovat. Do směsi pak přidejte stejné množství cukru a vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
Šípkový sirup, alternativa: 1 kg čerstvých šípků rozdrtíme a zalijeme 2000 ml vody a vzniklou směs přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme cca 10 minut. Směs přecedíme přes sítko a poté přefiltrujeme přes plátno. Šípkovou tekutinu zahřejte na 70 °C a rozpustíme v ní 1500 g třtínového cukru. Slijeme do sklenic, uzavřeme a.skladujeme na chladném místě (sklep, lednice)
Postup i ingredience jsou v podstatě stejné až do momentu, kdy šípky zalijete vodou. Namísto úpravy na sporáku odložte směs na čtyřiadvacet hodin do lednice. Poté celou směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila. Přeceďte ji, abyste se zbavili všech nečistot a smítek a vmíchejte šťávu z citronu i cukr, dokud se vše zcela nerozpustí a nespojí. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nakonec jej přelijte do vhodných nádob ke skladování.
Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a pomletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.
Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků.
Nasbírané šípky omyjte pod tekoucí vodou a odřízněte suché okvětí (na proti stopce). Takto připravené šípky dejte do sklenice. Zhruba dvě třetiny sklenice dolijte jablečným octem a zbytek doplňte medem (tj. poměr octa a medu je 2 ku 1). Sklenice by neměla být úplně plná. Na hrdlo sklenice příložte mikrotenový sáček, který zajistěte klasickou gumičkou. Takto připravenou směs uložte na tmavé místo. Zde ponechejte asi 3 týdny, čas od času protřepejte. Po dokončení fermentace (tj. po cca třech týdnech, ale můžete nechat i déle) směs sceďte přes jemné plátýnko a co nejvíce vymačkejte.
Použití: šípkový oxymel můžete použít jako klasický sirup – stačí jej zalít vodou. Pokud jej zalijete horkou vodou, získáte tak zdraví čaj. Můžete taktéž přidávat do různých bylinkových čajů.HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |