Vrba jíva (Salix caprea, kozí vrba) je rychlerostoucí dřevina, dorůstá do výšky až 12m (průměr až 50cm) a dosahuje stáří až 50 roků, v léčitelství se používají listy a vnitřní kůra – syrová nebo vařená. Mezi další druhy vrb patří vrba smuteční, klasická či vrba pokroucená.
Japonská vrba (keř), její listy se pyšní barevnou paletou od zelené přes krémovou až po růžový nádech
vrbová kůra (salix alba) čaj, podporuje vylučování kyseliny močové, je zdrojem kyseliny salicylové
Použití: v košíkářství, na přípravu odvaru
Kontraindikace: léky na ředění krve a aspirin
Skladování:
Astrologie:
Symbolika:
Tvrdost střeva:
Barva dřeva:
Barva ohně:
Kůra: ve stáří je popraskaná, tmavošedou, nahnědlou borku
Čeleď: vrbovité (Salicaceae)
Vůně:
Barva květů: stříbřitě lesklá jehnědovitá květenství, březen až duben
Sběr: nejlépe jarní vrbová kůra z poražených stromů, jarní proutky (na výrobu košíkářského zboží)
Podobné druhy: Salix cinerea (vrba popelavá), Salix silesiaca (vrba slezská), Salix appendiculata (vrba velkolistá) a Salix coaetanea
Sušení: oddělenou kůru sušíme tak dlouho, až se drolí mezi prsty
Záměna: jiné druhy vrb
Stanoviště, výskyt:
Plod: tobolky v klasu
Lidové názvy: kokčičková vrba
Lidové pověsti:
Magie stromu:
Signatura: proutky se používaly na hledání vodních pramenu
Množení: nelze množit dřevitými řízky
Permakultura: vrba (je tzv. hyperakumulátor), je schopná efektivně absorbovat těžké kovy jako cadmium, nikl nebo olovo z půdy
Historie:
hrst dobře usušené kůry zalijeme 500ml vody a přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni cca 5 min., následně necháme louhovat cca 10 min., nakonec scedíme. Čaj se popíjí 3 x denně, neužívá se dlouhodobě, není vhodný pro těhotné, kojící ženy a děti
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! |