Kumquat (Citrus japonica) má podivné exotické jméno, ale nemá však nijak netradiční vzhled. Ve skutečnosti jsou to malé citrusové plody (cca 5cm - velikosti vajíčka) připomínají do jisté míry malé pomeranče, a to jak uvnitř, tak zvenku. Tento keř nebo malý strom pochází z oblasti Asijsko-pacifické oblasti, kde byl pěstován a kultivován po tisíce let. Do Evropy a Ameriky se dostal až počátkem 19. století.
Kumquat obsahuje širokou škálou esenciálních olejů, včetně limonenu, alfa-pinenu, monoterpenů a mnoha dalších, které mají příznivé účinky na tělo. Obsahuje také vlákninu, draslík, vápník, vitamín C, A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6) a užitečné tuky. Zdravotní přínos kumquatu začíná tím, že zlepšuje imunitní systém, reguluje trávicí proces, snižuje riziko vzniku cukrovky, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje zdraví pokožky, zubů, očí, kostí a vlasů.
Kumquat a jeho účinky na zdraví:
- může pomoci odstranit zácpu, plynatost, nadýmání a křeče
- příznivé účinky na trávení díky vláknině
- prevence diabetu (může pomoci optimalizovat inzulin a glukózovou rovnováhu v těle)
- pomáhá stimulovat růst nových buněk a zvyšuje aktivitu imunitního systému, aby naše tělo chránilo před cizími útočníky, infekcemi, bakteriemi a houbami (vitamin C)
- ideální pro ochranu pokožky, a to nejen působením slunce, ale také eliminuje negativní účinky volných radikálů, které mohou způsobit vrásky, stařecké skvrny (antioxidanty a vitamíny)
- bohatým zdrojem vitamínu A a beta-karotenu - podporuje zdraví očí, působí proti stresu a omezuje makulární degeneraci
- pomáhá dlouhodobě chránit kosti
- zdroj energie - riboflavin, klíčový vitamin podílející se na výrobě energie
- podporuje proces hubnutí (díky obsahu vlákniny a karbohydrátů)
- zásadní vliv na kvalitu, strukturu, tuhost a sílu vašich vlasů (antioxidanty a vitamín C)
- podporuje kvalitu zubů (vápník, draslík a vitamin C)
- podporuje nervovou soustavu
- snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
- čistí tělo od toxinů a těžkých kovů
- více
Chuť: výrazná kyselá, jí se včetně slupky
Použití: do snídanových směsí, jogurtů, smoothie, pro přímou konzumaci - zdroj rychlé energie a osvěžení
Tipy na přípravu kumquatu:
- plátky čerstvého nebo kandovaného kumquatu namočíme do čokolády (hořké, bílé nebo mléčné) a napíchneme na párátka
- zmrzlinový pohár ozdobíme kolečky kumquatu a nastrouháme čokoládu
V Českých hypermarketech můžete koupit čerstvý kumquat, ale nejčastěji se používá kandovaný kumquat – pěkné osvěží a dodá energii