Moruše

Moruše je zcela nenáročný strom, ale je třeba si rozmyslet, kam ji sázíme. Například moruše černá má v sobě hodně barviv a ptáci, kteří si na ní pochutnají a pak létají po zahradě, znečišťují fasády.

Před stovkami let byla moruše rozšířena po celé Evropě, Egypťané a Řekové ji znali už od středověku. Jednotlivé druhy se používaly v hedvábnictví, k barvení a v léčitelství. Usušené a rozemleté sloužily jako mouka, která se přidávala do těsta. Barvila se jimi vína. Známe více druhů a kultivarů. Moruše bílá pochází z Asie a má bílé či narůžovělé sladké plody mdlé chuti. Jejími listy se krmí bourec morušový. Moruše červená byla svými nakyslými plody známá v Americe. Moruše černá má svůj původ v Asii a překvapí vás fialovými lahodnými plody podobnými ostružině.

  • Moruše obsahují vitamin C, A, E a vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, pektiny, karoten, resveratrol, organické kyseliny a minerální látky jako draslík, fosfor, křemík, železo, hořčík i vápník.

Moruše, léčivé účinky plodů:

Působí proti bolestem v krku a podporují odkašlávání, také pomáhají při vyprazdňování střev.

  • Podporuje činnost srdce a celkově imunitu (resveratrol).
  • Moruše jsou krevním tonikem – čistí krev a zlepšují její oběh. Šťáva z nich prospívá po operaci. Urychluje hojení a brání vzniku infekce.
  • Morušové listy jsou výborné na suchou pokožku. Stačí, když je ponoříte na pár dní do kokosového nebo olivového oleje, pak si jím můžete suchou kůži namazat.
  • A pokud vám příliš padají vlasy, ošetřete vlasovou pokožku extraktem, nebo prostě jen šťávou z moruší.
  • Prospívá očím (šťáva z plodů).
  • více

Chuť plodů: příjemně sladké 

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo