Ašvaganda (indický ženšen,Withania somnifera) - vitánie snodárná má původ v Arábii a Středomoří. Tato ájurvédská bylina (dorůstá výšky až 120 cm) některými účinky předčí i sibiřský ženšen. Vitánie patří k základním bylinám v indické ajurvédě a používá se jako posilovací tonikum. Ašvaganda se připravuje jako odvar z rozemletého a usušeného kořene, k dostání jsou speciální kapsle nebo samotný prášek.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: pro přípravu čaje, vhodná kombinace s zázvorem, medem, citrónem. Čaj připravíme tak, že 3-5 gramů drogy zlehka povaříme v 300-400 ml vody po dobu alespoň 5 minut
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, děti do 3 roků, použití konzultujte s lékařem
Čeleď:
Byliny s podobnými účinky:
Vůně:
Barva květů:
Sběr:
Sušení:
Záměna:
Stanoviště, výskyt:
Lidové názvy:
Signatura:
čaj připravíme tak, že 3-5 gramů drogy zlehka povaříme v 300-400 ml vody po dobu alespoň 5 minut a necháme cca 10 minut louhovat a scedíme
Tinktura se užívá 1kapka na 1kg váhy těla, tinktura se připravuje smícháním 100g suchého kořene nebo 125g čerstvého kořene s 500ml 60% alkoholu. Necháme cca macerovat 7 dnů naložené v šeru a každý den se směs protřepe. Po 8 dnech se scedí a může ji užívat.
Kontraindikace: může způsobit zvracení, prudké bolesti hlavy, poruchy štítné žlázy a pod. Nedoporučuje se jeho užívání pro těhotné a kojící žen, použití konzultujte s lékařem
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřené nádobě, pokud chcete uchovat čerstvou bylinku, je dobré ji vložit do mikrotenového sáčku a dát do ledničky
Použití: na přípravu čaje, v kuchyni (na dochucení masa), kloktadla, koupelí, ústní vody, na přípravu sirupu, obkladů, tinktůry, v aromaterapii
Použití v kuchyni: dobře chutná s těstovinami, fazolemi pinto, fazolí červenou či černou ledvinou, v polévkách a k dochucení masa.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |