Znáte přínosy semínek Quinoa?

Quinoa (merlík chilský) se řadí mezi tzv. pseudoobilniny a je pěstována již po tisíce let především v Jižní Americe v oblasti And (Ekvádor, Peru, Kolumbie a Bolívie). Quinoa dorůstá do výšky 1m až 3m a plodí každý rok. Zrníčka se pěstují různých barvách( bílá, žlutá, růžová, oranžová, červená, hnědá a černá).
OSN označila rok 2013 mezinárodním rokem semínek Quinoa, což velmi prospělo popularizaci i v Evropě a USA.
Quinoa je vysoce cenná, protože je zdrojem kompletních proteinů, má velmi nízký obsah tuku a může být přidávána do stravy po celém světě, protože je zdravou alternativa k mnoha jiným podobným potravinám (např. rýže).

Quinoa je starodávná obilovina, která byla k pěstována ve vysokých nadmořských výškách v rozmezí 2 000-4 000 metrů v Andách a byla to velmi důležitá zemědělská plodina pro Inky.

Quinoa, nutriční hodnoty:

Quinoa je považována v jižní Americe za zázračné jídlo, protože má nejen obrovské množství vitamínů a minerálů, ale také organické sloučeniny a různé další živiny, které mají obrovský dopad na naše zdraví. Quinoa obsahuje velké množství manganu, hořčíku a fosforu a také významné množství železa, zinku, mědi a draslíku. Quinoa má dokonce stopové množství vápníku, sodíku a selenu. Obsahuje významné množství thiaminu, riboflavinu, folátu a vitaminu B6. Je také bohatým zdrojem fytonutrientů a flavonoidů, jako je kaempferol, quercetin, tryptofan. Díky takovému složení a zdravotním výhodám se zvyšuje poptávka po semínkách quinoa.

Quinoa, kalorický obsah: 100 gramů quinoa obsahuje pouze 120 kalorií a pouze 4 gramy tuku.

  • quinoa bsahuje 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků

Zdravotní přínosy semínek Quinoa:

  • antioxidační účinky (polyfenoly a antokyany), antioxidanty pomáhá při ochraně srdce, jater, ledvin, plic, působí proti oxidačnímu stresu
  • quinoa má vyšší antioxidační aktivitu než Amarant
  • podporuje růst svalů - zdroj kompletních proteinů (všech esenciálních aminokyselin)
  • pomáhá regulovat vnitřní funkce a metabolismus těla zejména díky vysokému obsahu vitamínů skupiny B
  • pomáhá při regulaci hladinu glukózy v krvi a hladiny cholesterolu
  • zdroj vápníku, může být alternativou pro populaci, která netoleruje mléčné výrobky
  • zdroj omega 3 a 6, které pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • podporuje trávící proces, snižuje riziko plynatosti, nadýmání a zácpy (díky obsahu vlákniny)
  • pomáhá snižovat riziko žlučových
  • pomáhá při projevech astmatu
  • snižuje riziko osteoporózy
  • dobře zasytí a tím působí proti přejídání, podporuje proces hubnutí
  • bezlepková obilnina, vhodná pro celiaki
  • vhodná pro sportovce, vegany a vegetariány
  • působí proti procesu stárnutí (zdroj antioxidantů)
  • více

Doporučení: před vařením semínka  quinoi důkladně několikrát properte ve vodě tak, aby jste odstranili hořké saponiny. Potom na několik hodin namočit quinou ve vodě. Quinou vaříme cca 15 min. se špetkou soli a v poměru 2:1 (dva díly vody, jeden díl quinoa)
Použití: quinoa se používá jako příloha místo rýže, kuskusu a brambor, dále do salátů, nebo polévek a snídaňových směsí.

Skladování: suché, chladné (do teploty 25°C) a temné místo

VýrobceČlánky
Znáte přínosy semínek Quinoa?
Vytvořeno12.08.2017
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo