Co nám škodí při velkých vedrech

Co nám škodí při velkých vedrech
Co nám škodí při velkých vedrech
Co nám škodí při velkých vedrech
Co nám škodí při velkých vedrech

Co není vhodné jíst a pít ve vedrech

Když je vedro k padnutí, máte možná také pomyšlení spíš na nějaký hodně studený nápoj než na to, co si dát k jídlu.

Co z letního jídelníčku raději vyloučit? Některé potraviny se nehodí, protože v důsledku tělo ještě víc zahřejí. Jiné zas příliš zatěžují a oslabují imunitu, která je zapotřebí právě pro boj s teplem.

Které potraviny nejsou vhodná při velkých vedrech - tělo zahřívají:

  • Kořeněná jídla, která obsahují zázvor, cibuli, pepř, anýz nebo česnek mohou způsobovat nepříjemný zápach. Všechny tělo zahřívají, a způsobují tak nadměrné pocení.  Stejně nevhodná je i nadměrná konzumace živočišných bílkovin a vajíček
  • sycené nápoje a alkohol

Superpotraviny, které naopak tělo při velkých vedrech chladí:

  • syrové potraviny s vysokým obsahem vody, jako je čerstvé ovoce – třešně, moruše, brusinky, borůvky, dále pak hroznové víno, melouny a nenadýmavá zelenina.
  • z bylinek tělo ochlazuje například máta, petržel nebo fenykl, fazole mungo, bambusové výhonky
  • neslazená voda ochucená čerstvým ovoce či bylinami (máta, linetka, citrón), bylinné čaje

Pitný režim je důležitý, ale je lepší vyvarovat se pití příliš studených nápojů. Vhodné nejsou ani sycené nápoje a alkohol.

V horkém počasí je potřeba vypít 2 – 3 litry tekutin za den.(cca 0,4 litru na 10kg váhy).  Ve vedrech se zvyšuje ztráta tekutin prostřednictvím potu a tu je potřeba nahradit.

Vhodným doplněním tekutin jsou i neslazené bylinné čaje a voda ochucená čerstvým ovocem, nejvhodnější citron nebo limeta a máta.

Stejně vás osvěží i ochladí lžička jablečného octa, nebo ovocného koncentrátu do sklenice vlažné vody

Pro ty, co touží po zmrzlině a nemohou si ji v létě odepřít máme tip, jak si udělat zdravější verzi. Jakékoliv zmražené ovoce (jahody, borůvky, rybíz, angrešt, meruňky, broskve…) buď jeden druh, nebo klidně kombinaci rozmixujte s trochou vody a vznikne vám výborný osvěžující sorbet. Pokud máte rádi smetanovější verzi, přidejte mandlové, nebo ořechové mléko, dobře promixujte, dejte do mističek, nebo do tvořítek na nanuky a dejte ještě zmrazit. Pokud potřebujete zmrzlinu dosladit, hodí se rýžový nebo agávový sirup.

VýrobceČlánky