Co nám škodí při velkých vedrech

Co nám škodí při velkých vedrech

Co není vhodné jíst a pít ve vedrech

Když je vedro k padnutí, máte možná také pomyšlení spíš na nějaký hodně studený nápoj než na to, co si dát k jídlu.

Co z letního jídelníčku raději vyloučit? Některé potraviny se nehodí, protože v důsledku tělo ještě víc zahřejí. Jiné zas příliš zatěžují a oslabují imunitu, která je zapotřebí právě pro boj s teplem.

Které potraviny nejsou vhodná při velkých vedrech - tělo zahřívají:

  • Kořeněná jídla, která obsahují zázvor, cibuli, pepř, anýz nebo česnek mohou způsobovat nepříjemný zápach. Všechny tělo zahřívají, a způsobují tak nadměrné pocení.  Stejně nevhodná je i nadměrná konzumace živočišných bílkovin a vajíček
  • sycené nápoje a alkohol

Potraviny, které naopak tělo při velkých vedrech chladí:

  •  syrové potraviny, jako je čerstvé ovoce – třešně, moruše, brusinky, borůvky, dále pak hroznové víno, melouny a nenadýmavá zelenina.
  • z bylinek tělo ochlazuje například máta, petržel nebo fenykl, fazole mungo, bambusové výhonky
  • neslazená voda ochucená čerstvým ovoce či bylinami ( máta, linetka, citón ), bylinné čaje

Pitný režim je důležitý, ale je lepší vyvarovat se pití příliš studených nápojů. Vhodné nejsou ani sycené nápoje a alkohol.

V horkém počasí je potřeba vypít 2 – 3 litry tekutin za den.( cca 0,4 litru na 10kg váhy ).  Ve vedrech se zvyšuje ztráta tekutin prostřednictvím potu a tu je potřeba nahradit.

Vhodným doplněním tekutin jsou i neslazené bylinné čaje a voda ochucená čerstvým ovocem, nejvhodnější citron nebo limeta a máta.

Stejně vás osvěží i ochladí lžička jablečného octa, nebo ovocného koncentrátu do sklenice vlažné vody

Pro ty, co touží po zmrzlině a nemohou si ji v létě odepřít máme tip, jak si udělat zdravější verzi. Jakékoliv zmražené ovoce (jahody, borůvky, rybíz, angrešt, meruňky, broskve…) buď jeden druh, nebo klidně kombinaci rozmixujte s trochou vody a vznikne vám výborný osvěžující sorbet. Pokud máte rádi smetanovější verzi, přidejte mandlové, nebo ořechové mléko, dobře promixujte, dejte do mističek, nebo do tvořítek na nanuky a dejte ještě zmrazit. Pokud potřebujete zmrzlinu dosladit, hodí se rýžový nebo agávový sirup.

VýrobceČlánky