Jírovec maďal, kaštan koňský (Aesculus hippocastanum, pagaštan konský) je statný opadavý listnatý strom s trnitými plody (uvnitř jsou tmavě hnědé tobolky - kaštany). Kaštany obsahují triterpeny (aescin), saponiny (až 20%), flavonidy (kvercetin, kempferol a jejich deriváty). Kaštanové květy obsahují mnoho prospěšných látek, flavonoidy, kvercetin, cholin, puriny.
Použití kaštanů: na výrobu mouky, tinktury (mladé listy, kaštany), krmivo pro zvěř (skot, prasata)
Květy kontraindikace: při zácpě, zánětu žaludku, menstruačních potížích, při poruchách srážlivosti krve a trombocytopeniích. Vnitřní užití není doporučováno ani lidem s nízkým tlakem. Pozor také na předávkování, které může vyvolat záchvaty
Astrologie:
Symbolika: kaštan je pradávný symbol plodnosti (ženy, které chtěji otěhotnět by měly nosit několik kaštanů stále při sobě)
Tvrdost dřeva:
Stanoviště:
Barva dřeva:
Barva ohně:
Kůra: hladká tmavošedá borka, která stářím černá
Čeleď:
Barva květů: bílé s růřžovými tečkami, růžové nebo červené, tvoří svícnovité laty až 30 cm dlouhé
Sběr: plod od září do října, květy, mladé listy, kůra se olupuje z tříletých větví během března a dubna
Listy: 5 - 7 četné s dlouhými řapíky
Plod: ostnitá tobolka s tmavohnědými kaštany (1-4ks)
Lidové názvy: jírovec obecný, kaštan, koňský kaštan, divoký kaštan, sviňský kaštan
Signatura: na jaře vytvýří nápadně velké červeno - hnědé pupeny, silně lepkavé
Permakultura:
Historie:
nasekáme 10 kaštanů a zalijeme 40% alkoholem a necháme macerovat cca 21 dní v suchu a temnu, nakonec scedíme a přelijeme do uzavíratelné lahvičky
Dávkování. jedna kapka odpovídá jednomu kilogramu váhy za den, pokud vážíte cca 70 kg, tak to odpovídá 3 x 23 kapek za den, užíváme 30 dní a potom musí být minimálně 60 dní pauza, pak můžeme opět užívat 30 dní.
Výborný pomocník, kterého s sebou můžete vozit všude po celý rok, vám pomůže na uvolnění svalů po lyžování, náročném výšlapu nebo třeba po cvičení. Když jej nanesete na tamponek a namasírujete si s ním krční páteř směrem k hlavě, uleví se vám téměř okamžitě od migrény. K jeho výrobě potřebujete jen 60 mililitrů alpy a dva kaštany. Do uzavíratelné sklenice nalijte alpu a dva očištěné kaštany, které rozkrojíte na čtyři díly. Nechte měsíc uležet, poté sceďte a vraťte zpět do lahvičky.
cca 20 kaštanů rozdrtíme a přidáme do rozehřáteho oleje (kokosový, olivový, vepřové sádlo nebo bambucké máslo) a 30 vaříme na mírném ohni, potom scedíme do skleniček na necháme vychladnout, skladujeme v ledničce. Aplikujeme zevně, 2-3 x denně, roztíráme krouživými pohyby
V mixéru rozmixujte následující ingredienci: 200 až 300 gramů čerstvých květů z kaštane, poté sceďte šťávu a užívejte dvakrát denně asi 25 kapek s jednou polévkovou lžící vody, nejlépe půl hodiny před jídlem.
Vezměte 300 mililitrů tinktury z kaštanů a přidejte do ní dvě lžičky agaru. Přiveďte k varu a pár minut nechte vařit. Přelijte do vysoké, nejlépe plastové nádoby a nechte vychladnout. Poté přikapávejte olivový olej a mixujte tyčovým mixérem tak dlouho, dokud se vám nebude konzistence gelu líbit. Uchovávejte v ledničce.
Nastrouhejte tolik kaštanů, aby vám to ve výsledku dalo tři plné lžíce. Přidejte dvě hrsti čerstvých větviček smrku a tři litry vroucí vody. Nechte hodinu louhovat. Mezitím si napusťte vanu, do které na závěr přilijte vzniklý lektvar. Ve vaně byste měli strávit alespoň čvrt hodiny. Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete tuto proceduru opakovat pět dní po sobě.
5.6.2023 PRÁVĚ TEĎ KVETOU KAŠTANY – NASUŠTE SI JE, V ZIMĚ SE VÁM BUDOU OPRAVDU HODIT
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |