Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.
- tyto rostliny používali atleti a gladiátoři v Římě, kteří je používali pro zlepšení svých výkonů
- ve starém Egyptě je používali už před 5 000 lety; na bezpočet lidských neduhů je předepisoval Hippokrates
Česnekovité rostliny v sobě ukrývají čtyři větší skupiny látek s rozdílným efektem: třeba mikro minerály (germanium, tellur), aminokyseliny (arginin), enzymy (allináza) a spoustu sloučenin síry (alliin, allicin, ajoen, allylpropyl disulfid, diallyl trisulfid, allylcystein). Některé jsou přítomny přímo v rostlině, jiné vzniknou v důsledku enzymatické reakce například v lidském žaludku.
- česnekovité mohou podpořit a zlepšit výkon imunitního systému a bránit tvorbě zánětů. Tyto látky mají pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení, třeba při likvidaci parazitů
- látky obsažené v česnekovitých si moc nevybírají mezi "dobrými a špatnými" bakteriemi, a tak pozor při domáckých detoxech a dezinfekcích, ať to nepřeženete
- cibule i česnek mají výrazné antivirotické účinky
- Česnek funguje jako přírodní antibiotikum, dá se využít i k léčbě onemocnění kůže, například mykóz (allicin)
- na antibiotické vlastnosti česnekovitých si nejspíš nevytváří člověk rezistenci jako na syntetická farmaka
- Česnek a cibule jsou také významným zdrojem fruktooligosacharidů, které slouží bakteriím v jejich střevech, pro něž jsou zdrojem energie
- česnek s cibulí si v probiotické rovině vedou lépe než jiná zelenina, ovoce či obilniny
- pokud používáte cibuli a česnek, pak téměř není zapotřebí žádných umělých dochucovadel nebo soli (např. nakrájená cibule dokáže probrat k životu salát)
- Cibule i česnek mohou dohnat k slzám nejen vás při zpracování, ale také vaše blízké, čerstvé kousky vyvolávat pálení žáhy
- zápach: během narušení povrchu a porušení ochranné vrstvy slupek se začne uvolňovat enzym zvaný allináza - ten přeměňuje dosud nezapáchající molekuly alliinu na štiplavý sirný allicin (navázaná síra způsobuje zápach)
Oba popisované (česnek a cibule) druhy oplývají i dalšími látkami, například flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidními a triterpenovými saponiny a lektiny. Jedním stroužkem česneku nebo půlkou menší cibule pokryjete čtvrtinu doporučené denní dávky manganu, 17 % spotřeby vitamínu B6 a 15 % vitamínu C.