Jalovec obecný (Juniperus communis) je stromo-keřovitá dřevina (dorůstající výšky až 3 -10m) s ostrými voňavýmí jehlicovitými listy, hojně rostoucí i u nás. Jalovec se nazývá též "severským kadidlem", ještě dnes v některých alpských oblastech se vykuřují místnosti např. po nemoci, úmrtí bobulemi (jalovčinky modro-černé hořké plody, které zrají 18 měsíců) nebo jehličím. Plody jalovce (jalovčinky) obsahují flavonoidy, třísloviny, silice (propůjčují velice výrazné kořenité a pryskyřičně nasládlé aroma), vitamin C, soli draslíku a vápníku, fytoncidy, tj. látky usmrcující baktérie a různé kyseliny. V minulosti se plody jalovce pražily jako náhražka kávy. Bobule jalovčinek se sklízí na podzim setřásáním do plachet a suší se v tenké vrstvě do teploty 35 stupňů. Bobule dozrávají za 2 roky, jsou velké cca 0,5 -1 cm, mají kulatý tvar a tmavomodrou barvu.
Jalovčinky na keřících dozrávají jen jednou za dva roky, někdy dokonce několik let vynechají úplně. Jalovčinky obsahují 0,2–3,4 % silice (nejčastěji 1-2 %). Silice je složena zejména z monoterpenů pinen (alfapinen), terpineol, kamfen, limonen, humulon, jalovcový kafr, borneol, geraniol, kadinen, sabinen a další. Dále obsahuje kolem 33 % cukrů (glukosa a fruktosa). Jalovec obsahuje také asi 10 % pryskyřice, katechinové třísloviny, flavonoidy, vitamin C, organické kyseliny aj.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: na přípravu nálevu, tinktury, koření k masu (zvěřina i hovězí i na uzení), do alkoholických nápojů (gin, borovička, slivovice). Koření z jalovčinek můžeme použít na dochucení slaných jídel např. nádivky, rajské omáčky, zapékanou zeleninu, guláše, drůbežího masa (na divoko) zvěřiny i kysaného zelí.
Chuť: ostrá a slabě nahořklá a pryskyřičnou vůní
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, při nemocech ledvin, použití konzultujte s lékařem
Čeleď: cypřišovité (Cupressaceae)
Bylinky s podobnými účinky:
Chuť plodů: hořká, svíravá
Barva květů:
Sběr: plod (nutná samčí a samičí rostlina), ke sběru se hodí pouze bobulky, které mají modročernou barvu, po usušení by měly zůstat lesklé, plné a nezvrásněné. Plody sušte pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje
Sušení: na suchém větraném místě do teploty 35°C v tenkých vrstvách
Plod: tmavomodré samčí bobulky jalovčinky velikosti 4-12mm
Záměna:
Stanoviště, výskyt: suché slunné stráně
Lidové názvy:
Magie bylin: jalovcové dřevo se používalo jako součástí pohřebních rituálů starogermánských kmenů
Množení: semeny, polovyzrálými řízky (červen)
Signatura: původní dřevina s pichlavými jehličkami
Příprava nálevu: jednu lžičku plodu zalijeme 250ml vřelé vody, necháme cca 10 min. louhovat a poté scedíme. Používáme 2 x denně, max. však 45 dní
Jalovčinky rozdrtíme a rozmixujeme s mlékem a zmrzlinou a můžeme nalévat do sklenic
hrst nasbíraných jalovčinek zalijeme 40% alkoholek (např. vodka) a necháme cca 14 - 21 dní macerovat, scedíme a skladujeme na temném a chladném místě. Užíváme ve formě kapek na třtinový cukr nebo potíráme postižená místa (revmatismus)
dvě až tři rozdrcené jalovčinky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechejte 4-6 minut louhovat. Pak sceďte a vypijte. Stačí užívat jeden šálek denně
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |