Jalovec plod

Jalovec obecný

Jalovec obecný (Juniperus communis) je stromo-keřovitá dřevina (dorůstající výšky až 3 -10m) s ostrými voňavýmí jehlicovitými listy, hojně rostoucí i u nás. Jalovec se nazývá též "severským kadidlem", ještě dnes v některých alpských oblastech se vykuřují místnosti např. po nemoci, úmrtí bobulemi (jalovčinky modro-černé hořké plody, které zrají 18 měsíců) nebo jehličím. Plody jalovce (jalovčinky) obsahují flavonoidy, třísloviny, silice (propůjčují velice výrazné kořenité a pryskyřičně nasládlé aroma), vitamin C, soli draslíku a vápníku, fytoncidy, tj. látky usmrcující baktérie a různé kyseliny. V minulosti se plody jalovce pražily jako náhražka kávy. Bobule jalovčinek se sklízí na podzim setřásáním do plachet a suší se v tenké vrstvě do teploty 35 stupňů. Bobule dozrávají za 2 roky, jsou velké cca 0,5 -1 cm, mají kulatý tvara tmavomodrou barvu.

  • jalovec obecný pravý
  • jalovec obecný nízký
  • jalovec chvojka klášterská

Jalovec plod  (jalovčinky) a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • močopudné (diuretické) účinky, účinné proti ledvinovým kamenům
  • regenerační účinky na játra a pomáhá i při cirhóze
  • harmonizují krevní cukr
  • působí proti zadržování vody v těle (jalovcová silice zrychluje zpracování tekutin v ledvinách) a tím mírní otoky v těle
  • působí proti zánětům a dezinfikuje a pročišťuje močové cesty
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • podporuje metabolismus a působí proti nadýmání
  • podporuje rovnováhu metabolismu cukrů a tuků
  • má diuretický a zároveň antiseptický účinek
  • zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu
  • podporuje látkovou výměnu
  • na bolestivé klouby či při bolestech páteře (zevní použití)
  • při revmatismu (obklady, koupele)
  • na unavené svaly a šlachy (masážní oleje s jalovcovou silicí)
  • v minulosti sloužili plody též jako balzamovací prostředek
  • "severské kadidlo", používaj se na vykuřování místností (v 19 století se používaly sušené jalovčinky na vykuřování světnic)
  • léčí slabost ledvin a močového měchýře, obtíže při močení (odkapávání moči a močové inkontinenci)
  • pomáhá tělo zbavovat odpadních jedovatých látek, ničí choboplodné mikroby, neutralizuje jedy

Jalovec obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Vylučování vody z organizmu
  • Normální trávení
  • Normální činnost ledvin
  • Antioxidant
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost
  • Normální stav pokožky

Použití: na přípravu nálevu, tinktury, koření k masu (zvěřina i hovězí i na uzení), do alkoholických nápojů (gin, borovička, slivovice). Koření z jalovčinek můžeme použít na dochucení slaných jídel např. nádivky, rajské omáčky, zapékanou zeleninu, guláše, drůbežího masa (na divoko) zvěřiny i kysaného zelí.

Chuť: ostrá a slabě nahořklá a pryskyřičnou vůní

  • jalovčinky je vhodné používat ve směsích

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, při nemocech ledvin, použití konzultujte s lékařem

  • jalovec nikdy neužíváme ve větších dávkách či dlouhodobě, protože silice působí dráždivě

Čeleď: cypřišovité (Cupressaceae)

Bylinky s podobnými účinky:

Chuť plodů: hořká, svíravá

Barva květů:

Sběr: plod (nutná samčí a samičí rostlina)

  • dřevo, používalo se na vykuřování

Sušení: na suchém větraném místě do teploty 35°C v tenkých vrstvách

Plod: tmavomodré samčí bobulky jalovčinky velikosti 4-12mm

Záměna:

Stanoviště, výskyt: suché slunné stráně

  • Olší - Bor, Vršky 
  • Dolní Čepí
  • Jamné, Svídovec

Lidové názvy:

Magie bylin: jalovcové dřevo se používalo jako součástí pohřebních rituálů starogermánských kmenů

  • bylo také prostředkem pro zahánění duchů či morových epidemií 
  • severské kadidlo, jalovec se používal na vykuřování místnosti např. po nemoci, úmrtí (bobule i jehličí)

Množení: semeny, polovyzrálými řízky (červen)

Signatura: původní dřevina s pichlavými jehličkami

  • dřevo i plody jsou silně aromatické, protože obsahují silici s desinfekčním účinkem

Příprava nálevu: jednu lžičku plodu zalijeme 250ml vřelé vody, necháme cca 10 min. louhovat a poté scedíme. Používáme 2 x denně, max. však 45 dní

Jak připravit jalovcový koktejl:

  • 500ml mléka, může být i kokosové

  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny

  • 50g jalovčinky - nejlépe mleté

Jalovčinky rozdrtíme a rozmixujeme s mlékem a zmrzlinou a můžeme nalévat do sklenic

Jak vyrobit tinkturu z jalovčinek?

hrst nasbíraných jalovčinek zalijeme 40% alkoholek (např. vodka) a necháme cca 14 - 21 dní macerovat, scedíme a skladujeme na temném a chladném místě. Užíváme ve formě kapek na třtinový cukr nebo potíráme postižená místa (revmatismus)

 

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Zobrazit více Zabalit
Řadit dle:3 produkty
AWA herbs Jalovec plod 50g
-30 %
Skladem > 5 ks
Jalovec obecný (Juniperus communis) je čipřišovitý keř, plodem jsou aromatické černo-modré bobule – jalovčinky.
Běžná cena 50,0 Kč35,0 Kč
AWA herbs Jalovec plod 100g
-13 %
Skladem > 5 ks
Jalovec obecný (Juniperus communis) je čipřišovitý keř, plodem jsou aromatické černo-modré bobule – jalovčinky.
Běžná cena 60,0 Kč52,0 Kč
Směs Esenciálních olejů Smyslná 10ml
-6 %
Skladem 3 ks
Směs esenciálních olejů Smyslná je vytvořena pro boj s běžnými stresy, které přicházejí s každodenním životem. Čistá směs oleje Patchouli, Jalovce a Ylang Ylang uklidňují mozek a tělo, zmírňují stres a napětí zatím co si užíváte příjemné vůně.
Běžná cena 159 Kč149 Kč