jalovec je stromo-keřovitá dřevina s ostrými jehlicovitými listy, hojně rostoucí i u nás. Jalovec se nazývá též "severským kadidlem", ještě dnes v některých alpských oblastech se vykuřují místnosti  např. po nemoci, úmrtí) bobulemi (jalovčinky modro-černé hořké plody, které zrají 18 měsíců) nebo jehličím. Plody jalovce obsahují jsou  flavonoidy, třísloviny, silice (propůjčují velice výrazné kořenité a pryskyřičně nasládlé aroma), vitamin C, fytoncidy, tj. látky usmrcující baktérie a různé kyseliny. V minulosti se plody jalovce pražily jako náhražka kávy. Bobule jalovčinek se sklízí na podzim setřásáním do plachet a suší se v tenké vrstvě do teploty 35 stupňů. Bobule dozrávají za 2 roky, jsou velké cca 1 cm, mají kulatý tvaru

Jalovec plod a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • močopudné (diuretické) účinky
  • regenerační účinky na játra a pomáhá i při cirhóze
  • harmonizují krevní cukr
  • působí protizadržování vody v těle (jalovcová silice zrychluje zpracování tekutin v ledvinách) a tím mírní otoky v těle
  • působí proti zánětům a dezinfikuje močové cesty
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • podporuje metabolismus a působí proti nadýmání
  • podporuje rovnováhu metabolismu cukrů a tuků
  • má diuretický a zároveň antiseptický účinek
  • zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu
  • na bolestivé klouby či při bolestech páteře (zevní použití)
  • v minulosti sloužili plody též jako balzamovací prostředek
  • "severské kadidlo", používaj se na vykuřování místností (v 19 století se používaly sušené jalovčinky na vykuřování světnic)
  • léčí slabost ledvin a močového měchýře, obtíže při močení (odkapávání moči a močové inkontinenci)
  • pomáhá tělo zbavovat odpadních jedovatých látek, ničí choboplodné mikroby, neutralizují jedy

Jalovec obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Vylučování vody z organizmu
  • Normální trávení
  • Normální činnost ledvin
  • Antioxidant
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost
  • Normální stav pokožky

Použití: na přípravu nálevu,  koření k masu (zvěřina i hovězí i na uzení), do alkoholických nápojů (gin, borovička, slivovice). Koření z jalovčinek můžeme použít na dochucení slaných jídel např. nádivky, rajské omáčky, zapékanou zeleninu, guláše, drůbežího masa ( na divoko ) zvěřiny i kysaného zelí.Chuť: ostrá a slabě nahořklá a pryskyřičnou vůní

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: nevhodné pro tehotné a kojící ženy, při nemocech ledvin

Čeleď: 

Byliny s podobnými účinky:

Vůně:

Barva květů:

Sběr:

Sušení:

Záměna:

Stanoviště, výskyt:

Lidové názvy:

Signatura:

 

Příprava nálevu: jednu lžičku plodu zalijeme 250ml vřelé vody, necháme cca 10 min. louhovat a poté scedíme. Používáme 2 x denně, max. však 45 dní

Jak připravit jalovcový koktejl:

  • 500ml mléka, může být i kokosové
  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny
  • 50g jalovčinky - nejlépe mleté
Jalovčinky rozdrtíme a rozmixujeme s mlékem a zmrzlinou a můžeme nalévat do sklenic

 

Zobrazit více Zabalit

Jalovec plod

Nejprodávanější
AWA herbs Jalovec plod 100g
-13 %
Skladem > 5 ks
Jalovec obecný (Juniperus communis) je čipřišovitý keř, plodem jsou aromatické černo-modré bobule – jalovčinky.
Běžná cena 60,0 Kč52,0 Kč
AWA herbs Jalovec plod 50g
-30 %
Skladem > 5 ks
Jalovec obecný (Juniperus communis) je čipřišovitý keř, plodem jsou aromatické černo-modré bobule – jalovčinky.
Běžná cena 50,0 Kč35,0 Kč
Řadit dle:2 produkty
AWA herbs Jalovec plod 100g
-13 %
Skladem > 5 ks
Jalovec obecný (Juniperus communis) je čipřišovitý keř, plodem jsou aromatické černo-modré bobule – jalovčinky.
Běžná cena 60,0 Kč52,0 Kč
AWA herbs Jalovec plod 50g
-30 %
Skladem > 5 ks
Jalovec obecný (Juniperus communis) je čipřišovitý keř, plodem jsou aromatické černo-modré bobule – jalovčinky.
Běžná cena 50,0 Kč35,0 Kč

     Mandle natural