Potraviny zlepšující paměť

Potraviny zlepšující paměť

Když zapomenete, kam jste dali své klíče…, nebo zapomenete na své jméno, anebo se trochu projíždíte kolem parkoviště a netrefíte domů, je to vážné! Nemusíte se znepokojovat, můžete ještě podniknout kroky k ochraně vaší paměti. Několik tipů na potraviny, které prospějí zdraví mozku.

Zelí

"Kapustová hlava" nemusí být urážkou, ale cestou jak do svého těla získat kyselinu listovou (tzv. folát). "Tato živina může být jedním ze způsobů, jak snížit hladinu homocysteinu (toxická aminokyselina)v krvi, který poškozuje krevní cévy a je také spojován s pamětí. A právě kyselina listová společně s B6 a B12(kobalamin) snižují vysokou hladinu homocysteinu.

Vejce

Vejce jsou oslavovány protože jsou zdrojem tzv. kompletních bílkovin, ale často zapomínáme, že jsou bohaté i na jiné živiny, jako jsou vitamíny B6 a B12. A stejně jako kyselina listová chrání mozek, jak zjistili vědci ve studii, tak i další vitamíny skupiny B mají podobný účinek.

"Stejná studie také ukázala, že muži, kteří měli nedostatek vitamínů B6 a B12, vykazovali rychlejší pokles paměti než ti, kteří měli dostatečné množství těchto vitaminů v krvi,".

Brokolice

Harvardská studie realizovaná na vzorku 13 000 žen naznačuje, že tato křupavá zelenina může efektivně chránit paměť. "Účastníci studie, kteří konzumovali poměrně velké množství zeleniny v průběhu let, měli malý úbytek paměti". Brokolice a listová zelená měla největší vliv na to, aby pomohla ženám udržet si paměť v průběhu studie. Nejenže je brokolice prospěšná pro mozek, ale má také vysoký obsah quarcetinu (antioxidant), kyseliny listové a vitaminu B6.

Jahody

"Barevné ovoce a zelenina – červené jahody, fialové ostružiny, zelená brokolice – tyto barvy jsou způsobené přírodními látkami nazývanými fytochemikálie. Na světě jsou tisíce fytochemikálií a každé ovoce nebo zelenina může obsahovat více než sto těchto látek.

"Fytochemikálie jsou antioxidanty, které vyživují a chrání tělesné buňky včetně neuronů před poškozením nazývaným oxidační stres způsobeným metabolismem kyslíku. Antioxidanty také pomáhají zabránit tvorbě plaku v tepnách, takže podporují silný průtok krve do mozku.

Jahody jsou také vynikajícím zdrojem anthocyaninu, což je antioxidant, u něhož bylo prokázáno, že působí proti ztrátě paměti. Jahody mají také navíc vysoký obsah kyseliny listové a vitaminu B6 .

Červené víno

Jak je známo, příliš mnoho červeného vína má negativní důsledky pro vaši paměť (ať jednorázově nebo dlouhodobě), ale pokud ho popíjíme střídmě, pak se červené víno s obsahem antioxidantů (quercetin), stává skutečným ochráncem paměti.

Bonus: Červené víno také obsahuje antioxidační antokyanin, takže dělá dvojitou službu. Fytochemikálie anthokyanin a quercetin skutečně pomáhají zvrátit některé s věkem spojené poruchy paměti.

Káva a čaj

"Jakýkoliv milovník kávy vám může říct, že po dobrém, silném šálku kofeinované kávy má jasnější mysl. Výzkumníci z univerzity v Innsbrucku zjistili, že kofein zlepšuje výkon paměti .

Pokud nejste fanouškem kávy, čaj obsahuje thein plus antioxidant quercetin , oba také prospívají paměti.

Losos

"Existují dobré tuky a špatné tuky a omega-3 mastné kyseliny jsou zaručeně zdravé tuky“. A to je důvod proč je losos velký spojenec v boji za ochranu mozku a paměti. Říká se, že ryby jsou potravou pro mozek a věda to potvrzuje. Studie provedená v Rush University Medical na skupině, která jedla ryby alespoň jednou týdně, měla tato skupina o 10 procent pomalejší pokles paměti ve srovnání s těmi, kteří nekonzumovali ryby.

Bonus: Losos je také bohatý na vitamíny B6 a B12. (jen se ujistěte, že konzumujete lososy z divoké přírody).

Další potraviny podporující pamět a mozkové funkce

  • luštěniny
  • ořechy
  • semínka
  • obiloviny
  • játra, maso, mléko
  • zelenina (červená řepa, rajčata, avokádo, chřest

 Mandle natural