Kokosový olej a naše zdraví
kokosový olej patří mezi jedny z mála potravin, které jsou klasifikovány jako "Superfoods" a současně "Brainfood". Unikátní kombinace mastných kyselin může mít hluboký pozitivní účinky na zdraví. (lepší funkce mozku, ztráta tuku atd).
Kokosový olej se používá nejen v tropických zemích, kde jsou kokosové plantáže, ale také v USA, Kanadě, Evropě a Austrálii. Lidé objevují účinky, které tento olej má a opět získává popularitu po celém světě. Podívejme se na některé známé výhody tohoto oleje,
Novinka: kokosový olej ve spreji s vůní
Druhy kokosových olejů
Kokosový olej a jeho účinky:
-
kokosový olej obsahuje unikátní kombinaci mastných kyselin, který přispívají k léčivým vlastnostem (je jeden z nejbohatších zdrojů nasycených tuků - rychlý zdroj enerie, léčebné účinky na poruchy mozku, jako je epilepsie a Alzheimerova choroba
- populace, která jí kokosový olej patří mezi nejzdravější lidi na naší planetě (tito lidé se těsí výbrnému zdraví bez známek srdeční choroby)
- kokosový olej může zvýšit energetický výdej pravidelnou konzumací a tím pádem v dlouhodobém horizontu spálíme více tuku (díky triglyceridům)
- kyselina laurová obsažená v kokosovém oleji může zabíjet bakterie, viry a plísně (škodlivé patogeny) a přispívá k odvrácení a prevenci infekce.k
- kokosový olej pomáhá snížit chuť k jídlu a ntím pomáhá utlumit Váš hlad bez vašeho přispění. (mastné kyseliny v kokosovém oleji výrazně snižují chuť k jídlu a tím přispívají k snížení tělesné hmotnosti v dlouhodobém horizontu)
- mastné kyseliny v kokosovém oleji mohou přispět ke snížení epileptických záchvatů u dětí
- kokosový olej může zlepšit hladinu cholesterolu v krvi a tím přispívá ke snížení rizika srdečních onemocnění
- kokosový olej chrání vlasy před poškození, dále přispívá k hydrataci pokožky a ochraně před UV zářením a také může být použit jako ústní voda pro snížení zápachu z úst a zničení bakterií (případně zánětu dásní). Zuby získávají zdravější a bělejší vzhled
- mastné kyseliny obsaženené v kokosovém oleji mohou zvýšit funkce mozku u pacientů s mírnějším stádiem Alzeimerovy choroby
- kokosový olej pomáhá snížit tuk a to zejména v oblasti břišní dutiny ( pouhým přidáním kokosového oleje do stravy)
- vynikající masážní olej, který působí jako účinný hydratační prostředek na všechny typy vlasů
- zpomaluje vznik vrásek a působí proti stárnutí
- pomáhá při prevenci stárnutí pleti (díky antioxidantům)
- pomáhá při léčbě různých kožních problémů, včetně psoriázy, dermatitidy, ekzémů a dalších kožních infekcí
- kokosový olej se používá jako základní složka různých výrobků pro péči o tělo, mýdla, krémy a krémy, které se používají k péči o pleť
- pomáhá aktivně předchá zet různým srdečním problémům, např. vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak
- pomáhá při prevenci aterosklerózy
- kokosový olej je velmi užitečný při hubnutí
- pomáhá snížit břišní obezitu u žen
- podporuje metabolismus
- posiluje imunitní systém, protože obsahuje antimikrobiální lipidy (kyselina laurová, kyselina kaprinová a kaprylová), které mají antifungální, antibakteriální a antivirové účinky
- pomáhá v boji proti škodlivým bakteriím jako je např. helicobacter pylori
- zabraňuje různým problémům spojeným s žaludkem a trávením včetně syndromu dráždivého střeva
- nasycené tuky obsažené v kokosovém oleji mají antimikrobiální vlastnosti a pomáhají při řešení různých bakterií, hub a parazitů
- pomáhá také při absorpci dalších živin, jako jsou vitamíny, minerály a aminokyseliny
- usnadňuje vstřebávání vápníku v těle a prospívá zdraví zubů (zastavuje zubní kaz, snižuje tvorbu plátů a omezuje vznik zánětu dásní vyvolaných plakem)
- poskytuje úlevu od zánětu způsobeného kandidou ve střevě (kyselina kapronová, kyselina kaprylová, kyselina kapronová, kyselina myristová a kyselina laurová) - je nutné systematicky a postupně zvyšovat dávky kokosového oleje
- při aplikaci na infikované oblasti tvoří kokosový olej chemickou vrstvu, která chrání infikovanou část těla před vnějším prachem, vzduchem, houbami, bakteriemi a viry (na modřiny a urychluje hojení)
- pomáhá při prevenci onemocnění jater, protože tyto látky se snadno přeměňují v játrech, čímž se sníží pracovní zátěž jater a zabrání se také hromadění tuku
- pomáhá také při prevenci onemocnění ledvin a žlučníku a pomáhá rozpouštět ledvinové kameny
- hraje důležitou roli při snižování virové náchylnosti k HIV a rakovině
- zabíjí viry, které způsobují chřipku, spalničky, hepatitidu, opar, SARS a další vážná zdravotní rizika
- je velmi uklidňující, a proto pomáhá při odstraňování stresu (jemná masáž hlavy kokosovým olejem)
- pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi a zlepšuje sekreci inzulínu, podporuje také efektivní využití glukózy v krvi, čímž zabraňuje a léčí diabetes
- zlepšuje schopnost našeho těla absorbovat důležité minerály (vápník a hořčík)
- pomáhá zvýšit energii a vytrvalost a obecně zvyšuje výkon sportovců
- je užitečný při léčbě Alzheimerovy choroby (pomáhá při posilování funkce mozku v jakékoli formě)
- používá se jako nosný olej - snadno proniká do pokožky a tím usnadňuje prosakování nebo absorpci jiných olejů (jako jsou esenciální oleje) a rostlinných výtažků skrze kůži (nemění vlastnosti oleje a bylin v něm smíchaných)
- na rozdíl od většiny ostatních olejů má kokosový olej vysokou teplotu tání - asi 24 až 25 stupňů Celsia (to této teploty zůstává tuhý)
- oilpulling, pomáhá hojit citlivé dásně a dutinu ústní (jak účinkem oleje, tak odvodem toxických látek)
- používá se jako prevence proti vzniku strií při těhotenství nebo při velkém růstu svalové hmoty
- vyhlazuje vrásky a hydratuje, je dobrý odličovač na čištění pleti (kokosový olej v kombinaci s ricinovým olejem)
- přísada do peelingů a pleťových masek (v kombinaci s medem, kávovou sedlinou nebo banánem)
- při celulitidě (pomerančová kůže) - vhodná kombinace kokosového oleje a skořice - rozproudí a prokrví lymfatický systém
- na vlasy (opraví konečky vlasů, dodá vlasům hydrataci, ošetří vlasovou pokožku)
- více
Složení kokosového oleje:
- Více než 90% kokosového oleje se skládá z nasycených tuků (mononenasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny)
- nasycené mastné kyseliny, většina z nich jsou triglyceridy se středním řetězcem, které se tělu dobře přizpůsobí
- kyselina laurová, představuje více než 40% z celkového množství, následuje kyselina kaprinová, kyselina kaprylová, kyselina myristová a palmitová
- kyselina kapronová, reaguje s některými enzymy vylučovanými jinými bakteriemi, které ji následně převedou na silné antimikrobiální činidlo, monokaprin
- kyselina kapronová, kyselina kaprylová a kyselina myristová, mají antimikrobiální a antifungální vlastnosti
- nenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny - kyselina linolová, mononenasycené mastné kyseliny- kyselina olejová
- polyfenoly - obsahuje kyselinu galovou, která je také známá jako kyselina fenolová a je odpovědná za vůni a chuť kokosového oleje
- deriváty mastných kyselin, betainy, ethanolamid, ethoxyláty, estery mastných kyselin, mastné polysorbáty, monoglyceridy a estery polyolu
- deriváty mastných alkoholů, chloridy mastných kyselin, sírany mastných alkoholů a sulfát mastného alkoholu
- vitamíny a minerály, Vitamin E, vitamín K a minerály ( např. železo)
Jak si připravit kokosovou kávu?
kávu si připravíme tradičním způsobem na presovačí a přidáme lžičku kokosového oleje, dochutíme skořící(posypeme) a kokosovým květovým cukrem (alternativně kokosovým květovým cukrem se zázvorem)
Kokosové kuličky s ořechy
rozmixujeme 2 hrníčky ořechů, které máme v zásobě (mohou být vlašské, mandle, lískové oříšky nebo mandlová mouka), přidejte do mixéru hrníček rozinek, hrníček strouhaného kokosu, 6-8 lžíc medu či jiného tekutého přírodního sladidla, 1-2 lžíce RAW kakaa nebo karobu, 3-4 lžíce kokosového oleje a duchuťte skořicí či sklenkou rumu. Ze vzniklého těsta vytvarujte kuličky, které nakonec obalte strouhaným kokosem.
Výrobky z kokosu:
Články o kokosovém oleji: