Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý nízký keř dorůstající výšky až 7m, pro léčebné účely se používá plod (bezinky - černé bobule) a květ. Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku černého bezu svatebním darem. Černý bez je lékem proti devíti nemocem a je považován za magickou bylinu.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Použití: na přípravu odvaru z plodů nebo květů, mast z listů
Skladování: suché temné místo do teploty 25°C, v uzavřených papírových obalech
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Stanoviště, výskyt: rumiště, okraje lesů, polí a cest
Sběr: květ, v květnu za slunečného počasí(dle tradice na sv. jána v poledne), plod koncem srpna
Barva květu: žlutobílá
Sušení květů: sušíme v tenké vrstvě, pokud možno rychle, nejlépe umělým teplem do 35 °C, rychle hnědne, dobře usušené květy mají žlutou barvu
Vůně listu: mírně zapáchá
Vůně květu: mírně nasládlá, aromatická
Plody: černé bobule, menší než černý rybíz
Čeleď: pižmovkovité (Adoxaceae)
Záměna: v době květu s bezem červeným nebo bezem chedbí
Lidové názvy: bezinka, bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez, bez domácí, bezoví, chebst, chebz, smradinky, smradinka, kozíček, bzí, bzina, bzinky, chebži, chebdový květ, bezový květ, baza, bazičky, bez psí, beza, bezový květ, bzíní, bzinky, černá bezinka, habzina, habžina, hulák, hular, hural, chabza, chabzda, chabzdě, chebdový květ, chebzí, chebží, chebzík, chebzinky, chebzový květ, kalina, kašička, kobzina, kozíček, kozička, kozinky, psí víno, psí víno léčivé, psounský bez, pukač, smradlavej bez, smradlavka, zebzový květ
Rčení, pořekadla, tradice:
Magie bylinky:
Signatura:
Permakultura: pod černý bez nebo do jeho blízkosti se umisťuje kompost (podporuje poces tlení)
jednu až dvě lžičky květu zalijeme 250ml horké vody, necháme louhovat 10 min, a scedíme
Na výrobu bezového likéru budete potřebovat květy, ideální čas pro jejich sběr je červen či začátek července. Černý bez roste takřka všude, pro výrobu likéru si ale běžte květy natrhat někam, kde nejezdí moc aut, ať je máte v co nejčistší formě. Květy sbírejte do košíku nebo plátěného pytlíku, aby se nezapařily.Ingredience na asi 2,5 l likéru:
Neprané květy bezu přelijte jablečným džusem a vodou a nechejte celý obsah 24 hodin odstát. Pak směs přeceďte přes sítko a do tekutiny přidejte kyselinu citronovou, cukr a vodku. Vše důkladně promíchejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Nechejte odležet asi týden a bezinkový likér je připraven k ochutnání.
Nasbíráme si dobře zralé bezinky a doma je zbavíme stopek. Plody je možné buďto rozdrtit s trochou vody anebo rovnou odšťavnit. Pokud jsme je drtili s trochou vody, necháme je následně půl dne odstát a poté je vylisujeme.
Na 6 litrů bezinkové šťávy budeme potřebovat 1,6 kg pískového cukru nebo cukru krystal, dále 3 litry vody, 1 balíček vinných kvasinek a 1 balíček živné soli.
Ovocné bezinkové víno si zachovává léčivé účinky vycházející z léčivých účinků bezinek.
Pro bezinky na výrobu bezinkového likéru vyrazíme až tehdy, když jsou plody dokonale vyzrálé. Vybereme si keře, které rostou spíše u lesa a na čistých místech než u prašných silnic.
Na 1 litr bezinek budeme potřebovat 1 kg pískového cukru, nebo cukru krystal. Pro vylepšení chuti přidáme 1–2 sáčky vanilínového cukru, 4 hřebíčky a šťávu z jednoho citronu. Na závěr přidáme alkoholovou složku v podobě 1 litru hnědého rumu.
Postup: Bezinky opláchneme a dáme vařit do hrnce se 2 litry vody. Vaříme cca 1 hodinu. Poté odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout. Šťávu pak přecedíme před hustý cedník, doplníme 1 kg cukru, 2 vanilkové cukry, šťávu z jednoho citronu a hřebíček. Společně suroviny krátce povaříme a až na závěr přidáme 1 litr rumu. Likér je hotový a můžeme jej začít plnit do čistých sklenic s uzávěrem. Poté uschováme v chladném sklepě nebo v ledničce.
Možná znáte pečené ovocné čaje, ale zkusili jste do nich někdy přidat bezinky? Dodají jim nejen svou skupinu vitaminů, ale i nádhernou tmavě červenou barvu. Vždyť bezinky se v minulosti často používaly k barvení látek.
Směs bezinek, nakrájených jablek a půlených šípků bez peciček a chloupků uložíme na pekáč a zasypeme cukrem. Z koření můžeme přidat skořici, zázvor nebo vanilku, případně hřebíček. Suroviny na plechu propojíme a necháme péct v troubě při teplotě 150 °C asi ¾ hodiny. Na 2 kg ovoce se doporučuje 1 kg cukru. Pokud jsou jablka sladká a vyzrálá, můžeme cukru ubrat. Po uplynutí doby pečení pekáč vyjmeme a ovocnou směsí plníme menší zavařovací skleničky.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
18.6.2023 Bez černý je bezpochyby jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších léčivých bylin. Máte sklon k nadýmání a špatnému trávení? Tak neváhejte, a jděte si nasbírat a nasušit do zásoby květy byliny, již uctívali už staří Keltové.
O celkovém zdraví našeho organismu vypovídá i stav střev. Vyskytují se v nich různé bakterie a kvasinky, které by měly podporovat správné trávení a ničit škodlivé a patogenní infekce. Stejně tak by měly napomáhat při uvolňování vitamínů a chemických sloučenin, které jsou potřebné pro zdraví a dlouhý život. Souhrnně se tyto organismy nazývají střevní mikroflóra. Bohužel se často v našem trávicím traktu často vyskytují i bakterie a plísně, které našemu zdraví prospěšné nejsou. Přítomnost špatných bakterií a kvasinek ve střevech se nazývá odborně střevní dysbióza. Tento stav pak následně vede k dalším zdravotním nesnázím. Proto je správná a vyrovnaná mikroflóra ve střevech tolik pro naše zdraví důležitá. Ve většině případů jsou pak nejčastějšími příznaky narušené střevní mikroflóry například silně zapáchající hnilobná stolice, která by běžně zapáchat neměla, nadýmání a plynatost, zácpa, nebo naopak průjem, střevní bolesti břicha, přecitlivělost na některé potraviny, ale i neřízené velké chutě. Někdy se také objevuje ospalost při jídle, celková slabost a časté bolesti hlavy.
Popíjejte pravidelně bezový čaj
Jedním ze způsobů, jak si vyčistit střeva je popíjení bezového čaje, a to jak teplého, tak i zastudena. Usušený nebo čerstvý květ přelijte horkou vodou, nechte pod pokličkou louhovat tak 15 minut a pak přeceďte nápoj do šálku. Čaj si můžete dosladit medem nebo například jitrocelovým sirupem. Kromě jiného je čaj účinný i při nachlazeních s kašlem a rýmou.
Macerát z čerstvých květů
Střeva si můžete čistit i za horkých dnů, a to díky bezové limonádě. Dejte do džbánu několik květů čerstvých bezových květů, zalijte je vodou a nechte alespoň ½ hodiny macerovat. Můžete přidat i pár koleček čerstvého citronu. Nápoj nejen pročistí střeva, ale i močový systém. Zároveň podpoří dobré trávení, osvěží a má skvělou chuť.
https://www.ireceptar.cz/zdravi/cerny-bez-nici-hnilobne-bakterie-30000610.html?
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |