Jeřáb český (Sorbus bohemica, Jeřabina, červený jeřáb) je pionýrská listnatá dřevina dorůstající výšky cca 6 - 15 metrů, která se vyskytuje v jehličnatých lesech, snižuje tam kyselost půdy, proto je vhodná na revitalizaci smrkových monokultůr. Významnost jeřábu českého spočívá zejména v zachování biologické rozmanitosti české přírody. Za rodiče Jeřábu českého jsou považovány jeřáb břek (dorůstá výšky až 25 metrů) a jeřáb dunajský. Zralé červené jeřabiny jsou zdrojem vitamínu C, tříslovin, flavonoidů, silic, hořčinů, pektinu, organických kyselin a dalších účinných látek.
jeřáb břek (Sorbus torminalis) je listnatý strom dorůstající výšky až 15 - 25 metrů.
jeřáb moravský sladkoplodý, jedlé malvice mají barvu červeno-fialovou, jsou ale mírně trpké
Použití: macerát, odvar, sirup, tinktura
Použití: výborná je marmeláda z jeřabin, víno i pálenka a skvěle se hodí ke svíčkové, k ochucení zvěřiny i k přípravě nejrůznějších omáček k masu.
Astrologie:
Symbolika:
Stanoviště: slunná místa, na okrajích lesů a cest, v suchých půdách, ve vápenomilných bučinách i smrčinách
Tvrdost dřeva:
Použití dřeva: na flétnové nástroje
Kořeny:
Barva dřeva:
Barva ohně:
Čeleď: růžovité (Rosaceae)
Staří: jeřáb břek dosahuje věku i více jak 300 roků (běžně však cca 100-150 roků), jeřáb ptačí plodí po 15 letech, dosahuje stáří až 100 roků
Sběr: květy (květen, červen) a zralé jeřabiny (říjen)
Květy: bílé drobné
Listy: řapíkaté
Plod: elipsoidní, téměř kulovitá, jedlá oranžovo-červená malvice o velikosti 1 až 1,5 cm, dozrává na konci prázdnin, je zdrojem potravy ptákům i hlodavců, jeřáb břek má jedlé hnědé malvice
Kůra (borka): hladká a šedavá, odlupuje se v přibližně čtvercových dílech; po odpadnutí se objevuje hnědavé zabarvení kmene
Lidové názvy: ptačí jeřáb
Signatura:
Permakultura:
Historie:
Na jeřabinový likér budete potřebovat jeřabiny, které se sbírají podle druhu od srpna do listopadu. V přezrálých plodech je vyšší podíl cukru. Někteří lidé je nechávají nejdříve přejít prvními mrazíky podobně jako šípky, aby si jeřabiny zachovaly co nejvíce vitaminů a byly sladší. Jeřabinový likér je nejen zdravý, ale i lahodný. Ingredience:
Bobulky otrhejte ze stopek, důkladně properte a nechte oschnout. Jeřabiny potom nasypejte do vodky nebo rumu a můžete ještě směs dochutit třeba pomerančovou nebo citronovou kůrou, hřebíčkem, celou skořicí či vanilkou. Nádobu dobře uzavřete, postavte k oknu tak, aby se k ní dostaly sluneční paprsky, a potom buďte trpěliví a dejte tomu čas. Jeřabiny nechte macerovat nejlépe dva měsíce, během té doby sklenicí občas opatrně promíchejte. Nakonec svařte v půl litru vody půl kilogramu krystalového cukru a nechte zchladnout. Jeřabinový výluh přeceďte přes plátýnko nebo filtrační papír, důkladně promíchejte s rozpuštěným cukrem a nechte ještě pár dní uležet. Potom už hotový likér rozlijte do láhví a můžete se dát do ochutnávání.
Oranžovočervené jeřabiny můžete zpracovat mnoha způsoby. Můžete je usušit, zavařit spolu s jablky a hruškami, použít do koláče i k výrobě léčivého sirupu.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |