Jeřabina

Jeřáb český (Sorbus bohemica, Jeřabina, červený jeřáb) je pionýrská listnatá dřevina dorůstající výšky cca 6 - 15 metrů, která se vyskytuje v jehličnatých lesech, snižuje tam kyselost půdy, proto je vhodná na revitalizaci smrkových monokultůr. Významnost jeřábu českého spočívá zejména v zachování biologické rozmanitosti české přírody. Za rodiče Jeřábu českého jsou považovány jeřáb břek (dorůstá výšky až 25 metrů) a jeřáb dunajský. Zralé červené jeřabiny jsou zdrojem vitamínu C, tříslovin, flavonoidů, silic, hořčinů, pektinu, organických kyselin a dalších účinných látek.

  • jeřáb ptačí
  • jeřáb břek (Sorbus torminalis) je listnatý strom dorůstající výšky až 15 - 25 metrů.

  • jeřáb moravský sladkoplodý, jedlé malvice mají barvu červeno-fialovou, jsou ale mírně trpké

Jeřáb a jeho význam:

  • plody jeřabin jsou pro ptáky vhodnou potravou v období podzimu a zimy

Jeřáb ptačí a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • antirevmatikum, zmírňují bolesti kloubů
  • mají vliv i na zdraví ledvin
  • podporuje rozrušování a vyplavování močového písku, působí mírně močopudně a zvyšují produkci žluči
  • tělo zbaví těžkých kovů
  • pomohou při zánětech horních cest dýchacích i při nachlazení
  • podporuje hormonální rovnováhu u žen, plodnost, normalizují menstruační cyklus, usnadňují klimaktérium (květy i plody)
  • projímavé a močopudné účinky
  • má kladný vliv na močové ústrojí a ledvinové potíže
  • podporují vylučování žluči
  • působí projímavě, regulují činnost střev, podporují trávení
  • při zánětech horních cest dýchacích
  • při virových onemocněních
  • při hormonální nerovnováze či potížích s menstruačním cyklem (květy jeřábu)
  • společně s oskeruší posiluje obranyschopnost organismu
  • snižují vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol i hladinu cukru v krvi a podporují činnost střev
  • při trávicích potížích a problémech s tlakem (jeřabinový likér)

Použití: macerát, odvar, sirup, tinktura

  • plodů se používá také při přípravě kompotů, omáček, různých druhů masa, ale také vína nebo šťávy
  • jeřabiny vždy měli tepelně upravit, případně je nejprve usušit (čerstvé jsou mírně toxické)

Použití: výborná je marmeláda z jeřabin, víno i pálenka a skvěle se hodí ke svíčkové, k ochucení zvěřiny i k přípravě nejrůznějších omáček k masu. 

Astrologie:

Symbolika:

Stanoviště: slunná místa, na okrajích lesů a cest, v suchých půdách, ve vápenomilných bučinách i smrčinách

  • dobře odolává chladnému počasí

Tvrdost dřeva:

Použití dřeva: na flétnové nástroje

Kořeny:

Barva dřeva:

Barva ohně:

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Staří: jeřáb břek dosahuje věku i více jak 300 roků (běžně však cca 100-150 roků), jeřáb ptačí plodí po 15 letech, dosahuje stáří až 100 roků

Sběr: květy (květen, červen) a zralé jeřabiny (říjen)

Květy: bílé drobné

Listy: řapíkaté

Plod: elipsoidní, téměř kulovitá, jedlá oranžovo-červená malvice o velikosti 1 až 1,5 cm, dozrává na konci prázdnin, je zdrojem potravy ptákům i hlodavců,  jeřáb břek má jedlé hnědé malvice

Kůra (borka): hladká a šedavá, odlupuje se v přibližně čtvercových dílech; po odpadnutí se objevuje hnědavé zabarvení kmene

Lidové názvy: ptačí jeřáb

Signatura:

  • pionýrská dřevina, neumí konkurovat ostatním stromům, které ho vytlačují

Permakultura:

Historie:

Jeřabinový likér

Na jeřabinový likér budete potřebovat jeřabiny, které se sbírají podle druhu od srpna do listopadu. V přezrálých plodech je vyšší podíl cukru. Někteří lidé je nechávají nejdříve přejít prvními mrazíky podobně jako šípky, aby si jeřabiny zachovaly co nejvíce vitaminů a byly sladší. Jeřabinový likér je nejen zdravý, ale i lahodný. Ingredience:

  • kilogram jeřabin
  • litr vodky nebo rumu
  • pomerančová či citronová kůra
  • hřebíček, celá skořice, vanilka
  • 0,5 l vody
  • 0,5 kg krystalového cukru

Bobulky otrhejte ze stopek, důkladně properte a nechte oschnout. Jeřabiny potom nasypejte do vodky nebo rumu a můžete ještě směs dochutit třeba pomerančovou nebo citronovou kůrou, hřebíčkem, celou skořicí či vanilkou. Nádobu dobře uzavřete, postavte k oknu tak, aby se k ní dostaly sluneční paprsky, a potom buďte trpěliví a dejte tomu čas. Jeřabiny nechte macerovat nejlépe dva měsíce, během té doby sklenicí občas opatrně promíchejte. Nakonec svařte v půl litru vody půl kilogramu krystalového cukru a nechte zchladnout. Jeřabinový výluh přeceďte přes plátýnko nebo filtrační papír, důkladně promíchejte s rozpuštěným cukrem a nechte ještě pár dní uležet. Potom už hotový likér rozlijte do láhví a můžete se dát do ochutnávání.

Čaj ze sušených jeřabin vás zbaví zácpy 

Oranžovočervené jeřabiny můžete zpracovat mnoha způsoby. Můžete je usušit, zavařit spolu s jablky a hruškami, použít do koláče i k výrobě léčivého sirupu.

0 produktů
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo