Quinoa a její druhy

Quinoa a její druhy

03.01.2015 23:11

Merlík chilský

Quinoa je obilovina, které má svůj původ před více než 5000 lety v zemích Jižní Ameriky - v horských oblastech And Chile, Bolívie a Peru. To bylo a stále je základní stravou mnoha jihoamerických národů a kultůr vzhledem k tomu, že může růst i v nehostinných podmínkách, jak suchých oblastech tak i vysokých nadmořských výškách, nebo v půdách, které má vysokou koncentraci soli, písku a jílu. To je přímo ráj pro quinoa, kde se jí daří.

Poté, co zjistil vysokou nutriční hodnotu quinoa, UNFAO ji nyní označuje jako "super-plodiny" - superfoods. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny (9), a je kompletní proteiny. Proto je výborná potravina pro vegetariány. Tím že je bez lepku, tak quinoa vyhovuje těm, kteří nemohou jíst potraviny s obsahem lepku. Quinoa je také bohatá na sacharidy, vitamíny, minerály a má nízký obsah nasycených tuků.

Obilovina Quinoa je obvykle rozděleny do kategorií na základě klimatických podmínek, v nichž rostou. Proto tnacházíme cca 120 druhů této plodiny a máme přes odrůd 1800 quinoa. V závislosti na tom, kde se pěstuje se mění barva semen. Existuje celá řada barev, jako je černá, šedá, růžová, červená, žlutá, zelená, oranžová nebo fialová. Nicméně, již tradičně, quinoa semínka jsou klasifikovány jako červené, černé a bílé nebo krémové barvy. V USA, existují dva hlavní typy  - tradiční quinoa barvy bledá slonová kost  a tmavě červená odrůda s názvem Inca red quinoa.

Barvy semen se mění v závislosti na pryskyřičného povlaku saponinu na vnějším plášti semen. Pigmentové semínka quinoa by měla mít vyšší antioxidační schopnost. Tmavší semena se chutí více podobají hnědé rýži. Zatímco bílá semena Quinoa připomínají chuť bílé rýže.

White quinoadruhy quinoa

Bílá quinoa má velmi jemnou chuť. Tato perleťová bílá obilovina je nejoblíbenější ze všech odrůd quinoa. Většina lidí, kteří začínají jíst quinou poprvé, vyzkoušejí právě bílou quinou, protože má jemnější chut než tmavší odrůdy.

Red ( červená ) Quinoa

Red quinoa byla velmi populární mezi Inckými bojovníky. Jedli kombinaci vepřového sádla s červenáou quinoa vytvořenou do tvaru koule, tato kombinace jim dávala energii a sílu. Proto Incové uctívali tyto červené semena. To je hlavní důvod proč se nyní prodávají jako "Inca Red Quinoa". Red quinoa se pohybuje od sitě oranžové až po tmavě červenou. Při vaření však hnědnou a ztrácí toto původní zbarvení. Red quinoa má úžasnou zemitou až ovocnou chuť.

Ti, kteří používají červenou quinoa zjistí, že si zachovává svůj tvar i po vaření, a proto je lepší pro použití v chladných salátových receptech a tam kde se vyžaduje, aby si quinoa udržela svůj tvar.

Black Quinoa

Black quinoa je tzv. hybridní odrůda, která byla vyvinuta zemědělci v Colorado Rockies. To se stalo, když se quinoa semena křížili. Výsledná rostlina byla vyšší než u jiných typů quinoa a semena byla vínově téměř černé barvy. Také v v chuti se liší od jiných typů quinoa, má křupavou, zemitou a vydatnou chuť. Křupavá zústává i poté, co se vaří, i když se změní její barva.

Černá quinoa je mírně vláknitá a rychle se vaří. Černá quinoa získala barvu z antokyanů, které jsou sloučeninou, která brání poškození UV a oxidaci rostliny. Antokyany mají také silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. To chrání tělo před volnými radikály, chronickými onemocněními, srdečními onemocněními, rakovinou, diabetes atd.

Další varianty Quinoa

Quinoa můžeme koupit v podobě semínek, vloček nebo mouky. Quinoa vločky se vyrábějí tepelnou úpravou podobně jako ovesné vločky. Vločky quinoa vaří rychleji než plné zrna, a je ideální pro přípravu instantní cereálie. Quinoa vločky mohou být také použity k pečení nebo jako posyp pro smažené ryby nebo kuře.

Mouka z Quinoa semínek se používá k pečení a podobá se jiným druhům mouky. To skvělá alternativu pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí lepku, a kteří požadují možnost pečení s bezlepkovou moukou. Mouka má ořechovou chuť podobnou zrnu a můžeme dokonce i kombinovat s jinými moukami při pečení. Někdy může mouka mít mírný hořklou ochuť v důsledku přítomnosti saponinu. Můžete si dokonce vytvořit svůji vlastní quinoa mouku doma. Stačí koupit celá zrna, dobřé omýt a proprat vodou, osušit a pomlít.

Quinoa listy mohou použít na jídlo buď čerstvé, nebo je lze použít na vaření. Nicméně, venku, kde rostou v Andách, je obtížné najít čerstvé listy. Mladé listy chutnají skvěle, když se přidají do čerstvých salátů. Starší listy můžete používat buď smažené nebo dušené. Lidé v Andách používají listy pro krmení hospodářských zvířat.

Závěr

Všechny typy quinoa jsou bohaté na živiny, takže si můžete vybrat z palety barev jak se vám zlíbí v závislosti na vašich osobních preferencí a receptu, který použijete.

Tipy na přípravu quinoi:

  • Kaše - Quinoa se vařit s mlékem, surovým medem a rozinkami po dobu pěti minut. Přidáme nasekané mandle, dušené švestky a med.  Získáme tak výživnou, chutnou kaši.
  • Saláty mohou být vyrobeny s použitím bílé quinoa v kombinaci s pražený vlašskými ořechy a dýnovými semínky. Smíchejte dýňová semínka, bílou quinoa se sezamovými semínky, koriandrem, kmínem, sůlí, pepřem, paprikou a česnekem. Nakonec přidejte olivový olej, fetu, a citron, zelené fazolky a karamelizovanou cibuli.
  • Rizoto je možné také připravit pomocí bílé quinoa, hnědé rýže, rajčat, zeleninového vývaru a česneku.
  • Rýžový nákyp lze připravit pomocí bílé quinoa namísto tradiční bílé rýže. Quinoa poskytuje více výživy a je také plnění. Můžete také přidat mléko, skořici a vanilku. Rýžový nákyp můžeme podávat s čerstvým ovocem, např. plátky broskví, ananasu, meruněk, jahod a manga.

 

Zdroj: thesuperfoods.net

Quinoa články

VýrobceČlánky