Mezi zdravotní přínosy hnědé rýže patří lepší fungování kardiovaskulárního systému, trávicího systému, mozku a nervového systému. Hnědá rýže je silným zdrojem antioxidantů, které poskytují úlevu od řady onemocnění, hypertenze, nezdravá hladina cholesterolu, stres, duševní deprese a kožní onemocnění. Hnědá rýže je nerafinovaná, neleštěná, celozrnná, která se zpracovává jen odstraněním okolní slupky. Rýže si zachovává výživné otruby a zárodečnou vrstvu.
Většina z nás si je vědoma, že hnědá rýže je lepší a výživnější než bílá rýže. Na rozdíl od bílé rýže neprochází hnědá rýže procesem frézování a leštění, a proto si zachovává veškerý obsah zdravých složek. Proces frézován odstraňuje většinu nutriční hodnoty.
Vyklíčená hnědá rýže je další populární forma hnědé rýže s extra-výživnou hodnotu. Vysoký výživný obsah je důsledkem přítomnosti kyseliny gama-aminomáselné (GABA). Klíčenou formu získáme namáčením a klíčením hnědé rýže ve vodě. Tato metoda je považována za nejlepší způsob jak získat maximální množství GABA, proteinů a dobrých enzymů. Proces klíčení vede k významnému nárůstu základních složek, kyselina ferulová, lysin, hořčík, draslík, vitamin E, niacin, vitamín B6, thiamin a vlákninu. Tyto uvolněné živiny se tak lépe vstřebávají během trávení a zabraňují podrážděním střev, zánětům a alergiím.
Hnědá rýže je přirozeně bohatá na esenciální minerály (mangan, železo, zinek, fosfor, vápník, selen, hořčík a draslík). Obsahuje také vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6 , kyselinu listovou (B9), vitamin E (a-tokoferol) a vitamin K. Také je zdrojem bílkovin, vlákniny a životně důležitých mastných kyselin podporujících zdraví.
Hnědá rýže je super výživné zrno, které je nabité vysokým obsahem zdravých složek. Má příznivé účinky na většinu orgánů včetně zdravého srdce, trávení, mozku, kostí, svalů, cholesterolu a krevního tlaku. Hnědá rýže je také přínosná pro léčbu kožních onemocnění, jako je psoriáza, podporuje zdravou pokožku a obnovuje ztrátu vlasů. Hnědá rýže má anti - aging účinky, které jsou připisované přítomnosti kyseliny ferulové, antioxidantu, který pomáhá při prevenci stárnutí pokožky. Hnědá rýže je bohatá na kyselinu listovou, která je mimořádně důležitá během těhotenství pro zdravý vývoj plodu.
Skladování: surová hnědá rýže se může uchovávat až šest měsíců ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, nebo 12 měsíců v chladničce
Příprava rýže: vaření trvá delší dobu a vyžaduje více vody, díky vnějšímu povlaku z vlákniny. Na jeden šálek rýže můžete použít dva a půl až tři šálky vody. Namáčení hnědé rýže zkracuje dobu vaření. Namočená hnědá rýže po dobu cca 8 hodin se bude vařit asi 35-40 minut.
Upozornění: nesprávně skladovaná vařená rýže spouští růst bakterií Bacillus cereus, které mohou způsobit otravu jídlem bez ohledu na to, jestli se znovu ohřívá
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |