Kotvičník zemní (tribulus terrestris) je nenápadná jednoletá polehavá bylinka, původem z Číny a byla používána již ve starověku, nyní je hojně používaná ve farmacii a u sportovců. Kotvičník zemní obsahuje mimo jiné také flavonoidy, rutin, quercetin, alkaloidy (harman a harmin), třísloviny, taniny, sacharidy, steroly, dále derivát diosgeninu desoxidiosgenin, gracillin, dioscin a terrestrosiny A - E a také vitamin C. Listy a nať jedné rostliny mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek.
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Kotvičník zemní, aktivní účinné látky - saponiny, lignin amidy, flavonoidy, fytosteroly, alkaloidy a glykosidy
Použití kotvičníku: nať na přípravu čaje (nálev nebo odvar), prášek kotvičníku se přidává do smoothie, jogurtů a snídaňových směsí
Skladování natě kotvičníku: v suchum temnu a do teploty 25°C v uzavíratelné nádobě
Kontraindikace: není vhodný pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy, nevhodný při zvětšené prostatě a při rakovině prostaty, použití konzultujte s lékařem
Původ: Čína a Japonsko
Čeleď: kacibovité (Zygophyllaceae)
Byliny s podobnými účinky:
Vůně:
Barva květů: žlutá, pětičetná
Sběr: nať v průběhu celé vegetace, někdy i květ, semeno a kořen
Sušení: stinné, větrané místo do teploty 25°C
Záměna:
Stanoviště, výskyt: suchá místa, stepi, písčité půdy
Lidové názvy: zemní kotva, kotvičníček, býčí hlava, ďáblova řasa, ďáblův trn
Signatura:
v hmoždíři rozdrtíme 2- 5 lžiček (cca 2 - 5g) sušené naťi na jemno dáme do konvičky (cca 500ml) a zalijeme vroucí vodou a louhujeme cca 15 min. potom přecedíme a dochutíme medem či jiným sladidlem, důležitá je pravidelnost pití čaje, během dne můžeme udělat čaj ze stejné nati ještě podruhé
sušenou nať kotvičníku zalijeme vodou a vaříme cca 15-20 min., pak zcedíme a pijeme ráno v poledne a večer
Dávkování kotvičníku zemního prášek: 2 × denně před jídlem jednu čajovou lžičku rozmíchat v cca 1 dl vody, nejlépe v shakeru
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
![]() |
BLACK FRIDAY ! LIMITOVANÁ NABÍDKA |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |