Potraviny pro vaše střeva

09.02.2015 00:46

8 nejlepších potravin pro Vaše střeva

Vaše střeva jsou jako les, plný rozmanitého života, který, pokud správně funguje, pomáhá udržovat celý systém. Problém je, že jídlo už není tak obyčejné, jak tomu kdysi bylo, a moderní kuchyně,  i moderní medicína, jako např. antibiotika, má velký podíl na biologické rozmanitosti v trávicím traktu - vašich prospěšných bakterií. Konzumací léků a nadmíry cukru se tyto správní bakterie ničí, a proto je důležité, aby se rovnováha a stabilita dostala zpět do střev a zabránilo se tak průjmovým a jiným onemocněním.

Studie prokázaly, že probiotika pomáhají v boji proti kožním problémům.

1: Kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj původem z Kavkazu a také z opatství v Tibetu. Nejčastěji se připravuje z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna.

Kefírová zrna jsou kombinací bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Kefír se v současné době stává stále oblíbenější díky svému zdravotnímu přínosu. V kefírových zrnech se nachází mnoho různých bakterií a kvasinek, které tvoří složité a vysoce proměnlivé společenství mikroorganismů. Tyto pro člověka příznivé organismy se rychle množí v mléku. Jejich působení ve střevech spočívá mj. v tom, že vytvářejí nepříznivé prostředí pro rozličné patogeny a tím je vytěsňují. Doma vyrobený kefír mívá oproti komerčnímu zhruba 10x více probiotických organismů, protože v procesu výroby komerčních produktů se provádí pasterizace.

Bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu.

Zdravý typ: skladujte kefír v chladu – živé a aktivní kultury jsou citlivé na teplo – kupujte kefíry s malým obsahem cukru. Příliš mnoho cukru poškozuje vaši zdravou střevní flóru.

2: Řecký jogurt

Řecký jogurt slouží také jako silné probiotika a může se pochlubit bílkovinami a aminokyselinami, které nastartují váš metabolismus. Řecký jogurt je jogurt, který byl cezen skrz tkaninu či papír, čímž je odstraněna syrovátka. Tím je dosaženo konzistence mezi obyčejným jogurtem a sýrem, přičemž je zachována kyselá chuť. Řecký jogurt se také vyznačuje vyšší tučností než má běžný jogurt. V řecké kuchyni je používán především jako základ pro tzatziki a jako dezert, na jehož vrchol se dává med, višňový sirup nebo ovoce. V Řecku se jogurt tradičně vyrábí z ovčího mléka. V poslední době je však zejména v průmyslově výrobě používáno i kravské mléko.

Zdravý typ: některé firmy na trhu označují "řeckým jogurtem" obyčejní jogurty, které obsahují přísady, jako je želatina a mléčná sušina k zahuštění konzistence. Pravý řecký jogurt obsahuje pouze mléko a živé kultury.

3: Kysané zelí

Kysané zelí (kyselé zelí) je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení (Leuconostoc,Lactobacillus a Pediococcus). Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.

Zdravý typ: vyhýbejte se konzervovanému zelí, protože je pasterizované, což znamená, že veškeré zdravé bakterie jsou při pasterizaci zničeny.

4: Kimchi

Kimchi je korejské národní jídlo připravené z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí. Nepodává se jako hlavní jídlo, ale v misce jako příloha ke každému obědu nebo večeři. Pro oslabení výrazné chuti se jí společně s rýží, polévkou nebo jiným jídlem.

Kimchi lze sice koupit v obchodě, ale obvykle si ho každá rodina připravuje sama podle receptů, které se můžou značně lišit. Hlavní součástí je čínské zelí, bílé ředkvičky, okurky, koření a sůl. Koření představuje zpravidla červené chilli papričky mleté, zelené cibule kuchyňská, česnekzázvor a nakládané rybí omáčky. Kominací je velké množství a ani jisté míře improvizace se meze nekladou, při zachování základních principů při přípravě kimchi.

Tradiční nádoby pro uchovávání kimčchi případně jiné nakládané zeleniny. Takto vytvořená směs se nakládá na týdny a měsíce do velkých kameninových nádob a nechává se zfermentovat. Při teplotách pod nulou se tyto nádoby obvykle zakopávají do země.

Kimchi je nejen formou konzervace zeleniny v období zimy. Je to plnohodnotná součást korejského jídelníčku a to díky enzymům a organismu prospěšným bakteriím, které se množí při procesu fermentace. Je to také vynikající zdroj vitamínů a minerálů, prostředek k udržení zdravého trávícího systému. Stimuluje také chuť k jídlu a celkovou vitalitu.

Seoul National University studie zjistila, že je Kimchi tak prospěšné pro imunitní systém, že pomohlo při zotavení kuřat postižených ptačí chřipkou.

Zdravý typ: přidejte kimchi do šťouchaných brambor, rýže, nebo salátu.

5: Artyčoky

Artyčok patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru a je vhodným doplňkovým léčivem při diabetu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Má také výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučována při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.

Jedinou kontraindikací může být těžká porucha ledvin, jinak žádné vedlejší účinky nejsou známy.

Z čajových forem je nejúčinnější odvar, získaný asi dvouminutovým vařením drogy. Podává se čtyřikrát denně jeden šálek. Velmi dobrý účinek má odvar čerstvého kořene artyčoku ve víně. Je to lék velice starý, který kromě již popsaných účinků také odstraňuje nepříjemný pach těla, především v podpaží.

Zdravý typ: pokud vám artyčoky nebudou chutnat, zkuste další silná probiotika, jako banány, čočka a chřest.

6: Kombucha

Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, který je užíván jako funkční potravina. K fermentaci je užívána symbiotická kolonie bakterií a kvasinek, nazývané též zkratkou SCOBY. Ačkoliv je kombuche přisuzována celá řada pozitivních zdravotních efektů, tyto efekty nejsou podpořeny vědeckými důkazy. Taktéž jako některé uváděné negativní účinky.

Zdravý typ: tento starobylý nápoj posiloval imunitní systém po celá staletí; Nicméně, pokud máte určité onemocnění trávicí traktu, může kombucha zhoršit příznaky, díky mnoho druhů obsažených kvasinek.

7: Miso polévka

Je to údajný recept Japonské dlouhověkosti. Jedí ji denně jako předkrm, kdy polévku upíjejí přímo z misky a hůlkami vyjídají ingredience.

Miso polévka slouží jako výborná snídaně. Polévka nezatěžuje zažívání jako u nás tolik rozšířené pečivo. Navíc obsahuje minerály, které v této formě může tělo velmi dobře využít. Díky miso pastě dodá potřební trávicí enzymy a nastartuje metabolismus. Tělo tak hned po ránu dostane potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, aby mohlo celý den dobře fungovat.

8: Hořká čokoláda

Těžko se tomu věří, ale vědci v Louisiana State University nedávno zjistili, že některé bakterie v žaludku a střevech (Bifidobacterium – bakterie mléčného kvašení) rozloží čokoládu a vykvasí ji na protizánětlivé látky, které jsou dobré pro srdce!

Že má čokoláda léčivé účinky, to se vědělo již od počátku její existence. Není také náhoda, že se původně prodávala pouze v lékárnách a lékaři jí předepisovali při rekonvalescenci. Také staří Mayové a Aztékové věděli o léčebných účincích čokolády, hlavně jako o posilujícím prostředku. Že je čokoláda spolehlivým afrodiziakem věděli již Montezuma, Casanova nebo madame du Barry. Již v roce 1591 vychází první kniha o vlivu čokolády na zdraví.

V posledních letech vědci zkoumají vliv čokolády na lidské zdraví. Čokoláda z toho vychází velmi pozitivně, je však třeba dodat, že aby se její účinky výrazně projevily, bylo by nutné zkonzumovat velké množství čokolády. To by však mohlo mít vedlejší účinky, protože čokoláda obsahuje značné množství tuku a je dost kalorická, okolo 500 kcal ve 100 g tabulce. Stále se ale bavíme o hořké čokoládě, o obsahu kakaa 50-75%, ještě účinnější je čokoláda s vyšším obsahem kakaa až do 99%. Doporučuje se denní dávka okolo 50 g, takovéto množství je ale spíše preventivní.

Mlsání kvalitní čokolády nepomáhá jenom proti stresu, ale také mnoha dalším problémům a civilizačním chorobám, které jsou vlastně se stresem a nervovým vypětím spojeny. Konzumace čokolády podporuje tvorbu hormonu serotoninu, který se významně podílí na vzniku dobré či špatné nálady. Nedostatek serotininu může způsobit mrzutost, úzkosti, lehce depresivní stavy a dokonce poruchy spánku. Také anandamid, který je obsažen v čokoládě i přirozeně v lidském mozku, se významně podílí na dobré náladě, pocitu spokojenosti a pozitivně ovlivňuje chuť k jídlu.

Váš imunitní systém bude „zpívat“, pokud zařadíte do jídelníčku

VýrobceČlánky
Potraviny pro vaše střeva
Potraviny pro vaše střeva
Potraviny pro vaše střeva
Potraviny pro vaše střeva
Vytvořeno08.06.2016
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo