Plody datlí (datle, plody datlovníku pravého - Phoenix dactylifera) jsou podlouhlé oválné bobule dlouhé 3 až 7 centimetrů, v průměru mají 2 až 3 centimetry. Podle druhu - odrůdy mohou mít také žlutou, oranžovou, tmavě červenou i černou barvu. Datle pocházejí z oblastí Mezopotámie ve střední Asii, kde se pěstovaly již před více než 5000 lety. Mezi přední pěstitele datlí patří: Alžír, Amerika, Egypt, Irán, Irák, Izrael, Libye, Pákistán, Maroko, Saúdská Arábie a Tunis. Datle (beduínský chléb) jsou významným zdrojem sacharidů, vitamínu A a vitamínů B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahují 23 aminokyselin i poměrně velké množství minerálů např. draslík, chlór, fosfor a vápník, dále stopové prvky mědi, manganu a zinku. Čerstvé datle obsahují i vitamín C, sušené datle železo.
Skladování: sušené datle v uzavřené dóze vydrží až jeden rok, v mrazáku i několik let
Chuť: sladká
Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, do smoothie, při pečení, ke slazení pokrmů, základ pro slané i sladké vaření, slouží i jako náhrada chleba, vhodné na svačinu v sušené podobě
Do kuchyňského robotu dáme mandle, půl decilitru vody, proteinový prášek a mixujeme, přídáme namočené datle a nebo 25g datlové pasty a znovu rozmixujte. Nakonec přidame chalvu, kardamom a vanilkový extrakt a ještě cca 10 - 20 minut důkladně promíchejte.Ze získané směsi vytvarujeme kuličky a před podáváním skladujte v lednicií. Hotové kuličky můžete obalit ve strouhaném kokosu nebo kakaovém prášku .
⅔ šálku mandlí natural
½ šálku vanilkového proteinového prášku (alternativně maca prášek nebo práškový konopný protein)
7 sušených datlí, namočené po dobu 20 minut nebo datlovou pastu
1 lžička kardamomu
1 lžička vanilkového extraktu
⅓ šálku tahini nebo chalvy
100 g vypeckovaných datlí několik minut povaříme v půl litru kravského mléka, můžeme přidat lžíci medu, získáme směs s blahodárný vlivem na respirační systém.
rozemeleme mandle (vlašské ořechy) a přidáme vypeckované sušené datle, sůl a vanilku (případně alternativně skořici) a rozmixujeme do hladka. Čerstvou čerstvou řepu nakrájíme a vymačkáme z ní šťávu a přidáme do rozmixované směsi (kterou nám atraktivně obarví). Hustotu směsi doladíme tak, aby se z ní dali tvarovat kuličky (přidáním šťávy nebo datlí). Uvedenou hmotou můžete obalit sušené ovoce (rozinky, mochyně, lyofilizované ovoce) a následně je můžete obalit strouhaným kokosem, kakaem, karobem nebo skořicí. Takonec nechte přes noc v ledničce a můžete je konzumovat.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |