Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je vznešená královna mezi léčivými bylinami, má pronikavou vůni i chuť a lze ji snadno vypěstovat i v domách podmínkách. Bazalka je posvátnou rostlinou, či symbolem ochrany a lásky. Bazalka se pěstuje přo čestvé lísty, které se používají jako koření v kuchyni ale také pro semínka, kterou jsou u nás téměř neznámá (pro konzumaci). Bazalka je zdrojem vitamínů A, C, B9 a K, omega 3 kyselin, silic, tříslovin, flavonoidů, glykosidů, elektrolytů, minerálů (vápník, železo, draslík, hořčík) a fytoživin. Jak můžete jednoduše konzumovat a využívat tak účinky bazalky je např. pít čaj z listů nebo žvýkat čerstvé listy. Bazalku je možné sklízet i třikrát do roka, sbírá se nať a listy. Nať by se měla sbírat v červnu, kdy je nejkvalitnější. Sušením mizí aroma, ale chuť zůstává.
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek vesmyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
Upozornění: čerstvá bazalka není vhodná pro tepelné zpracování, přidává se až k hotovým jídlům.
Použití: čerstvá bazalka se přidává do omáček, do polévek, do bylinkového másla a hlavně do zeleninových salátů, sušená na přípravu čaje
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Vůně: specificky aromatická
Stanoviště: na slunných zahrádkách, nemá ráda stím - chřadne
Barva květů: bílá
Sběr: nať, červen, jakmile bude mít rostlinka alespoň 3-4 patra, můžete začít sklízet. A právě v místech jednotlivých pater jsou k nalezení úžlabí, v nichž už raší malé lístečky. Najděte ty nejvyvinutější a právě tady patro odstřihněte, v úžlabí se koncentruje růstový hormon a jakmile dostane prostor, rychle vytvoří hned další dva nové hlavní stonky. Tímto způsobem se bazalka rychle rozkošatí.
Lodyha: větvená
Plod: červeno - hnědá tvrdka
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Množení: semeny, řízkováním, postrannými výhonky
Lidové názvy: bazalika, bazilika, bazalička, bazilikum, indická bazalka
Magie bylinky: věřilo se, že pokud kdokoliv rozetře bazalku mezi dvěma kameny a přiklopí na ně nádobu, tostou v ní potom štíři
Historie: již ve starých egyptských pyramidách byly nalezeny věnce z bazalky
Signatura:
Permakultura: bazalka má ráda stejné podmínky jako rajčata, proto se dají pěstovat společně
2-3 lžičky semen bazalky rozdrtíme a zalijeme 500 ml vařící vody a vaříme cca 10 min, po té necháme cca 15 min. louhovat a scedíme. Vhodný při horečce, při potížích s močeníma problémech s ledvinami.
polévkovou lžíci bazalky zalijeme 250ml vřelé vody a vaříme 10 min, necháme louhovat 15 min., pijeme 2-3x denně
Tento recept je přímo na bazalkové pesto, ale bazalku můžete nahradit petrželkou, medvědím česnekem nebo jinými bylinkami.Někdy můžete zkusit jiné ořechy, například vlašské ořechy, ty se hodí právě k petrželce. S bazalkou mám nejraději kešu nebo piniové semínka. S ingrediencemi si vždy trochu pohrajte. Pokud chcete ostřejší pesto přidejte trochu chilli nebo zázvoru.
Pokud nemáte lahůdkové droždí nic se neděje, ale přeci jen chuť s ním je o trochu lahodnější. Kdo jí sýry, může dát místo droždí parmezán. Samozřejmě i panenské oleje můžete střídat, ale pesto si většinou dělám klasicky s kvalitním olivovým olejem.
Pesto se hodí k těstovinám, do salátů, na gnocch.
Postup: Listy bazalky či jiné bylinky omyjte a řádně osušte. Pokud chcete, aby mělo pesto dlouhou trvanlivost, neměla by se vám při mixování do směsi dostat voda.
Všechny ingredience kromě lahůdkového droždí spolu pomixuji. Droždí přidám na konci a do směsi pouze zamíchám, ale je to vcelku jedno, můžete ho tam dát i ke zbytku ingrediencím Dochutit solí a pepřem je lepší až na závěr.
třeme čerstvé listy bazalky se solí a pepřem a poté necháme změknout máslo a přidáme bazalku a smícháme např. v mixeru
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |