Bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je vznešená královna mezi léčivými bylinami, má pronikavou vůni i chuť a lze ji snadno vypěstovat i v domách podmínkách. Bazalka je posvátnou rostlinou, či symbolem ochrany a Bazalkalásky. Bazalka se pěstuje přo čestvé lísty, které se používají jako koření v kuchyni ale také pro semínka, kterou jsou u nás téměř neznámá (pro konzumaci). Bazalka je zdrojem vitamínů A, C, B9 a K, omega 3 kyselin, silic, tříslovin, flavonoidů, glykosidů, elektrolytů, minerálů (vápník, železo, draslík, hořčík) a fytoživin. Jak můžete jednoduše konzumovat a využívat tak účinky bazalky je např. pít čaj z listů nebo žvýkat čerstvé listy. Bazalku je možné sklízet i třikrát do roka, sbírá se nať a listy. Nať by se měla sbírat v červnu, kdy je nejkvalitnější. Sušením mizí aroma, ale chuť zůstává.

Bazalka a její neschválené účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek vesmyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože jsou převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje imunitní systém (antimikrobiálním účinky)
  • protizánětlivé  a mírné antibiotické  účinky (bazalka v kombinaci s meduňkou)
  • na špatně hojící se rány a hnisavá zranění (antiseptické a antimikrobiální účinky) - odvar
  • zdroj elektrolytů
  • zdroj betakarotenu (provitaminu A), vitamínu C a chlorofylu
  • prospívá zdraví mozku a nerového systému
  • vhodná i při bolestech hlavy, vyčerpanosti či některých formách depresí a stresu (lze kombinovat s kozlíkem lékařským)
  • zlepšuje chuť k jídlu
  • zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a plynatosti (zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně)
  • přírodní antidepresivum, působí blahodárně na nervy (obsažené silice)
  • močopudné účinky
  • používá při zánětech močových cest a močového měchýře
  • podporuje tvorbu mateřského mléka (čerstvé listy s obsahem kyseliny lisdtové)
  • vhodná pro vegany, vegetariány a sportovce - zdroj proteinů (semínka)
  • působí rovněž proti křečím při průduškových a trávících problémech
  • při zánětech dásní a mandlí (kloktadlo)
  • při rýmě, chřipce, nachlazení a virózách, (můžeme dát do nosní dírky rozmělněný list bazalky nebo rýmovníku)
  • při příznacích kocoviny (nápoj z čerstvých listů bazalky nebo čaj)

Bazalka pravá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Zklidnění - relaxace - spánek
  • Normální trávení
  • Vylučování vody z organizmu

Upozornění: čerstvá bazalka není vhodná pro tepelné zpracování, přidává se až k hotovým jídlům.

Použití: čerstvá bazalka se přidává do omáček, do polévek, do bylinkového másla a hlavně do zeleninových salátů, sušená na přípravu čaje

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Vůně: specificky aromatická

Stanoviště: na slunných zahrádkách, nemá ráda stím - chřadne

Barva květů: bílá

Sběr: nať, červen, jakmile bude mít rostlinka alespoň 3-4 patra, můžete začít sklízet. A právě v místech jednotlivých pater jsou k nalezení úžlabí, v nichž už raší malé lístečky. Najděte ty nejvyvinutější a právě tady patro odstřihněte, v úžlabí se koncentruje růstový hormon a jakmile dostane prostor, rychle vytvoří hned další dva nové hlavní stonky. Tímto způsobem se bazalka rychle rozkošatí.

  • mezi jednotlivým stříháním téže větvičky musí uplynout alespoň týden – nebo ještě lépe dva, stonky tak dostatečně zesílí a stihne se v nich zkoncentrovat další růstový hormon, nutný pro další rozkošatění
  • květy odlomte v okamžiku, kdy je objevíte, rostlina by se zbytečně vysilovala a přicházela o cenné vonné silice

Lodyha: větvená

Plod: červeno - hnědá tvrdka

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Množení: semeny, řízkováním, postrannými výhonky

Lidové názvy: bazalika, bazilika, bazalička, bazilikum, indická bazalka 

Magie bylinky: věřilo se, že pokud kdokoliv rozetře bazalku mezi dvěma kameny a přiklopí na ně nádobu, tostou v ní potom štíři

Historie: již ve starých egyptských pyramidách byly nalezeny věnce z bazalky

  • dodnes je bazalka oblíbená u jižních a východních Slovanů

Signatura:

Permakultura: bazalka má ráda stejné podmínky jako rajčata, proto se dají pěstovat společně

Jak připravit odvar ze semen bazalky?

2-3 lžičky semen bazalky rozdrtíme a zalijeme 500 ml vařící vody a vaříme cca 10 min, po té necháme cca 15 min. louhovat a scedíme. Vhodný při horečce, při potížích s močeníma problémech s ledvinami.

Jak připravit odvar ze sušené bazalky?

polévkovou lžíci bazalky zalijeme 250ml vřelé vody a vaříme 10 min, necháme louhovat 15 min., pijeme 2-3x denně

Pesto nejenom s bazalkou

Tento recept je přímo na bazalkové pesto, ale bazalku můžete nahradit petrželkou, medvědím česnekem nebo jinými bylinkami.Někdy můžete zkusit jiné ořechy, například vlašské ořechy, ty se hodí právě k petrželce. S bazalkou mám nejraději kešu nebo piniové semínka. S ingrediencemi si vždy trochu pohrajte. Pokud chcete ostřejší pesto přidejte trochu chilli nebo zázvoru.

Pokud nemáte lahůdkové droždí nic se neděje, ale přeci jen chuť s ním je o trochu lahodnější. Kdo jí sýry, může dát místo droždí parmezán. Samozřejmě i panenské oleje můžete střídat, ale pesto si většinou dělám klasicky s kvalitním olivovým olejem.

Pesto se hodí k těstovinám, do salátů, na gnocch.

Potřebné ingredience:

  • 30g čerstvých listů bazalky 
  • 30g piniových semínek (kešu ořechů, mandlových plátků) 
  • 1 stroužek česneku
  • pár kapek citronové šťávy
  • 50ml panenského olivového oleje
  • 30-50g lahůdkového droždí (kdo jí mléčné výrobky, může dát parmezán, nebo tuto ingredience lze úplně vynechat)
  • himalájská sůl a trochu pepře

Postup: Listy bazalky či jiné bylinky omyjte a řádně osušte. Pokud chcete, aby mělo pesto dlouhou trvanlivost, neměla by se vám při mixování do směsi dostat voda.
Všechny ingredience kromě lahůdkového droždí spolu pomixuji. Droždí přidám na konci a do směsi pouze zamíchám, ale je to vcelku jedno, můžete ho tam dát i ke zbytku ingrediencím Dochutit solí a pepřem je lepší až na závěr.

Jak připravit bazalkové máslo:

třeme čerstvé listy bazalky se solí a pepřem a poté necháme změknout máslo a přidáme bazalku a smícháme např. v mixeru

Bazalka a její pěstování:

semena potřebují teplo, vodu, světlo, snadno, klíčí a rostou poměrně rychle ve vyzrálém kompostu a písku nebo perlitu  Za příznivého počasí můžete bazalku vysévat rovnou do venku umístěných nádob. Není nutné ji předpěstovávat a poté přesazovat – jednodušší výsev přímo do truhlíků a květináčů, ve kterých ji budete pěstovat po celé léto. Pokud však hrozí mrazíky, schovejte nádoby domů – bazalka nesmí zmrznout. V průběhu léta vyžaduje i přihnojování (zákvasy, výluhy). Bazalkám pěstovaným pro listy je výhodné kvetení nedovolit a výhony včas zaštipovat. 
  • skořicová bazalka
  • citrónová bazalka 
  • anýzová bazalka
  • vínová bazalka

 

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

4 produkty
Salvia paradise Tulsí - bazalka posvátná mletá BIO 100g26.03.2018

Salvia paradise Tulsí - bazalka posvátná mletá BIO 100g

Detail
Bazalka posvátná (Ocimum sanctum, synonymum Ocinum tenuiflorum, Tulsí, Tulsi, Tulasí) je známá již ze starého indického léčitelství Ayurvédy. Její úči...
AWA superfoods bazalkové semínko 1000g28.06.2017

AWA superfoods bazalkové semínko 1000g

Detail
Bazalka má příjemnou vůni a dodává lahodnou chuť mnoha pokrmům.
AWA superfoods bazalkové semínko 250g28.04.2017

AWA superfoods bazalkové semínko 250g

Detail
Bazalka má příjemnou vůni a dodává lahodnou chuť mnoha pokrmům.
AWA superfoods bazalkové semínko 500g28.06.2017

AWA superfoods bazalkové semínko 500g

Detail
Bazalka má příjemnou vůni a dodává lahodnou chuť mnoha pokrmům.
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobní odběr v Brně
zdarma! 2x výdejní místo