Jak můžete pomoci Amazonským pralesům?

Jak může "obyčejný smrtelník" pomoci Amazonii?

Jednoduše - kupovat paraořechy nebo paraořechový olej. O umělých požárech v Amazonii se píší články, vlády posílají vojáky na hašení požárů, lidé zas nemalé peníze. Aby se v Amazonii nevypalovaly pralesy, může přispět každý, a to tak jednoduchou věcí, jakou je nákup v obchodě,".

Každý kilometr čtvereční Amazonského pralesa je potenciální zisk pro pěstitele sóji nebo majitele dobytka. Pokud však nedotčený prales již nějaký zisk generuje, například z divoce rostoucího ovoce, není tak jednoduché jej zničit. Nejrozšířenějším divoce rostoucím ovocem jsou para ořechy, z nichž se dělá například olej. Efekt poptávky je tedy opačný než například u palmového oleje, kvůli kterému jsou pralesy ničeny. 

"V severní Bolívii je sběrem para ořechů zaměstnáno sezónně až 80 % obyvatel. Obchod s para ořechy je pro ně jediný příjem. Například bolívijská vláda garantuje minimální výkupní cenu, aby místním komunitám zajistila důstojný život," pokračoval. Jelikož Bolívie je chudá země, blahobyt lidí se tam snaží zajistit nejen penězi - mají kupříkladu balíčky pro čerstvé maminky (když se narodí dítě, po několik měsíců má přísun zdravých potravin včetně paraořechů).říká Ondřej Brach

  • olej z para ořechů (olej z paraořechů využívají indiáni nejen v kuchyni, ale také na svou pleť, kterou zvláčňuje a díky selenu hojí drobné záněty, přičemž nezanechává mastný film. Používají ho i do vlasů, protože je zpevňuje a dodává jim přirozený lesk)
  • para ořechy

Amazonské pralesy

  • Unikátní ekosystém na planetě, který je cenný svojí diverzitou fauny a flóry, který nemá na planetě obdoby
  • Před více jak 6 000 roky však Amazonské pralesy podle vědců neexistovaly, byla zde savana
  • Amazonská pralesy, Sibiř a další pralesy jsou tzv. zelené plíce planety (produkují cca 5-20 % světového kyslíku, fytoplankton v oceánech produkuje více jak 50 % kyslíku)
  • v Amazonských pralesích probíhají pravidelné lesní požáry, které jsou součástí planetárních cyklů, které působením 4 živlů podporují přirozenou regeneraci krajiny.  Umělé vypalování pralesů domorodci (když se vyčerpala současná půda, domorodci se přesunuli jinam a neurodná půda se opět přirozeně zalesnila) sloužilo pro potřeby místních obyvatel. Současné umělé vypalování velkých ploch pralesa za účelem získání půdy pro těžbu surovin, pěstování plodin a zvířat na export způsobuje devastaci Amazonských pralesů (ničí za účelem zisku unikátní celistvý přírodní lesní ekosystém)
  • Oheň (když se půda vypálí, rostou tam rychleji rostliny), počasí, voda a led se propojují a udržují tak koloběh života, vše je vzájemně propojené v dynamické rovnováze, oheň a požáry (rozklad lesa zkrátí proces rozkladu mrtvého lesa) a oheň vše recykluje a vrací minerály zpět do půdy (proces regenerace a znovuzrození), za požárem následuje čilý ruch nového růstu a tím udržují zdraví přírodních biotopů (místo stagnaci bez požárů dochází díky divokým požárům k regeneraci)
  • Amazonka a Amazonské pralesy podporují koloběh živin (při deštích a následné erozi půdy) mezi pevninou a mořem, tím také podporují růst fytoplanktonu, který díky fotosyntéze spotřebovává CO2 a produkuje kyslík. Mikrorganismy propojují oceány a pevninu, zajišťují tak dynamickou rovnováhu na planetě
  • Amazonské pralesy jsou nejvíce ohroženy umělým vypalovaním v Brazílii, Kolumbii i Bolívii
  • Terra Preta
  • zalesňování

Důležitým přínosem para ořechů pro zdraví je podpora kvality a pružnost pleti a snižuje příznaky stárnutí, harmonizují hormonální funkce, podporují snižování hmotnosti a posilují zdraví srdce. Para ořechy také posilují imunitní systém, stimulují růst a opravu buněk, zlepšují trávicí proces, snižují riziko rakoviny a zvyšují plodnost mužů.

Brazilské ořechy jsou ceněné pro svou krémovou, lahodnou a nasládlou chuť, rostou nejčastěji podél větších amazonských řek na stejnojmenném velkém stromu (výška až 50m) v Jižní Americe (Venezuela, Kolumbie, Peru a Brazílie). Plody jsou poměrně velké, chrání je tlustá dřevná skořápka, para ořechy chrání velká tobolka, která v sobě ukrývá 10 - 25 semen (každé je uloženo ve své skořápce). 

Para ořechy jsou zdrojem vlákniny, omega kyselin (3 a 6), proteinů, vitamínů A, B1, B2, B3, B6, B9, E, D, železo, vápník, hořčík, draslík, sodík, selen, fosfor, mangan, měď a zinek. 

  • obsahují cca 70 % tuků, 15 -20 % bílkovin, 8% vlákniny a 7 % sacharidů

Para (brazilské) ořechy a jejich účinky na zdraví:

  • brazilské ořechy patří k nejzdravějších ořechů, přestože mají vysoký obsahu tuku (téměř 70%)
  • podporují růst svalové hmoty (zdroj proteinů)
  • podporují proces hubnutí - zdroj vlákniny, proteinů a komplexních sacharidů (dobře zasytí)
  • významný zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
  • zdroj zdravých tuků (kyselina olejová a kyselina palmitolejová)
  • harmonizují hladinu cholesterolu
  • podporují zdraví srdce a kardiovaskulární systém
  • působí jako prevence aterosklerózy, infarktu a mrtvice
  • podporují zdraví a pružnost pokožky (selen)
  • působí proti stárnutí a jsou prevenci proti vzniku vrásek (eliminují volné radikály)
  • pomáhají proti akné (zinek) - para olej
  • stimulují hladinu glutathionu - enzymatický antioxidant, který eliminuje volné radikály ve všech částech těla, které způsobují rakovinu
  • podporují trávící systém a peristaltiku střev (předchází tak žaludečním vředům, zácpě, nadýmání, křečím a závažným stavům, jako je rakovina tlustého střeva)
  • podporuje správnou funkci štítné žlázy (selen)¨podporuje metabolismus
  • posilují imunitní systém
  • podporují buněčný růst a hojení ran
  • podporuje regeneraci tkání a cév
  • pomáhají stimulovat příjem živin v trávicím systému
  • podporují zdraví mozku
  • vhodné při podrážděnosti, depresích, při výpadcích paměti, špatné koncentraci nebo snížené duševní výkonnosti - brainfood
  • působí proti vzniku osteoporózy
  • snižují toxicitu
  • protizánětlivý účinek společně s vitamínem E
  • více

Kde koupit para ořechy?

Doporučená dávka: cca čtyři až šest průměrných ořechů (pozor, ořechy mají vysoký obsah kalorií)

Skladování: sucho, chladno a temno (ořechy mohou díky vysokému obsahu tuků rychle žluknout při špatném skladování, nutno je při dlouhodobém skladování zamrazitt)

Použití: přímá konzumace, do ovocných salátů, snídaňových směsí a musli

Použití para oleje: do studené kuchyně (saláty, ovocné šťávy) tak i do horké kuchyně (pečení, smažení), je výborný i třeba jen s chlebem

Kontraindikace: alergie na para ořechy

TIP: pro snadnější konzumaci a trávení je vhodné para ořechy namočit na 4 - 8 hodin do vody

TIP: pokud ořechy pečete v troubě (postačí zhruba 5 minut) ještě více zesládnou

Články - ořechy:

 

Jak můžete pomoci Amazonským pralesům?
Jak můžete pomoci Amazonským pralesům?
Jak můžete pomoci Amazonským pralesům?
Jak můžete pomoci Amazonským pralesům?
Jak můžete pomoci Amazonským pralesům?
Vytvořeno18. 10. 2019