Kešu ořechy jsou chutné a vysoce vyhledávané ořechy. Jsou používané v přírodní podobě, pečené nebo solené. Kešu se přidávají k vegetariánským a nevegetariánským pokrmům a do cukrářských výrobků. Kešu oříšky podporují zdraví srdce, nervové a svalové funkce, zlepšují kostní a orální zdraví. Poskytují také úlevu při cukrovce, anémii a žlučových kamenech.
Původně kešu pocházejí z pobřežních oblastí severovýchodní Brazílie. Z plodů vyrůstají oříšky ve tvaru ledvin a jsou pěstovány v oblastech s tropickým klimatem (Indie, Vietnam, Srí lanka, Keňa a Tanzanie). Plod má tvar červeného nebo oranžového jablka a na konci je jádro se slupkou. Jádra se získávají až po uvaření ořechů v oleji a odstraněním slupky.
Kešu jsou velmi výživné a jsou zdrojem proteinů, vlákniny, minerálů (měď, vápník, hořčík, železo, fosfor, sodík, draslík a zinek), vitamíny (C, B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B3 - niacin, B6, B9 -folát, E - alfa-tokoferol a K - phylloquinone. Jsou zdrojem tuků (50%) - kyselina olejová, mono nenasycené tuky a nízké množství polynenasycených tuků bez škodlivého cholesterolu. Kešu ořechy obsahují méně tuku než vlašské ořechy, mandle a arašídy.
vhodné pro srdce a pomáhají snižovat špatný cholesterol (LDL cholesterol) - mono nenasycené tuky (MUFA) a polynenasycené tuky (PUFA)
nenasycené tuky přes nasycené tuky zvyšují hladinu HDL cholesterolu, snižují hladiny triglyceridů a také snižují krevní tlak
jsou nezbytné pro zdravý vývoj kostí, svalů, tkání a orgánů těla
pomáhají udržovat krevní tlak, posilují imunitní systém, udržují nervové funkce a udržují silné kosti (hořčík)
podporují metabolické funkce, ovlivňují aktivitu inzulínu a regulují hladinu cukru v krvi
pomáhají při snižování rizika diabetu 2. typu
podpůrný prostředek při rakovině (anakardové kyseliny, kardanoly a kardoly)
podporují metabolizmus železa, pomáhají při tvorbě červených krvinek (měď)
podporují nervový a kosterní systém těla
prevence osteoporózy
podporují růst svalové hmoty (proteiny), fosfor a zinek podporuje syntézu bílkovin
podporují zdravý vývoj zubů a kostí (fosfor)
prospívají při únavě, anémii, a snižují náchylností k infekcím
mohou pomoci snížit riziko tvorby žlučových kamenů
posilují imunitní systém proti mikrobiálním infekcím (zinek)
obsahují látky, které bojují proti škodlivým bakteriím ničící zubní sklovinu
přírodní afrodiziakum (vitamin E), prospěšný mužům i ženám
jsou vhodný doplněk při redukčních dietách (mají méně kalorií než jiné ořechy cca 600 kcal na 100g ) - snižují spotřebu vysoko kalorické stravy
vhodné pro zanícené dásně a zuby - nasekané jádra kešu v medu
brainfood - podporuje mozkové funkce (omega 3)
Použití: pro přímou konzumací, při pečení, na cukrovinky, do salátu a snídaňových směsí, do příloh (rýže), kombinovat se sušeným ovocem nebo medem
Dávkování: doporučené množství za den je cca 40-50g
Kontraindikace: jsou návykové ve smyslu stále je jíme až sníme celé balení..., nedoporučuje se konzumovat větší množství kešu u dětí
Skladování kešu ořechů: nedoporučujeme teplé místo (hořknou a žluknou), nejlépe je chladné a temné místo bez přístupu sluníčka, v ledničce vydrží řádově měsíce v mrazáku až jeden rok. Pro skladování jsou vhodnější natural nesolené a nepražené v oleji.
Pokud je to možné kešu ořechy tepelně neupravujeme, protože tepelnou úpravou nad 40 stupňů ztrácí některé vitaminy a výživné látky.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |