Zázvor patří mezi nejpoužívanější koření i v České republice. Toto koření je známé díky odenkům (poměrně nevzhledný kořen s vyjímečnými účinky na zdraví) zázvoru lékařského. Účinky zázvoru znali již v pravěku před cca 3000 roky na Dálném východě (Indie, Čína). Zázvor je zdrojem vitamínů (A, B1, B2, B6, C, E), stejně jako draslíku, hořčíku, sodíku, fosforu, vápníku, železa. Jeho chuť je příjemná má typickou vůni. Účinnou látkou je Gingerol, který dodává zázvoru pikantní chuť. Zázvor je používán po staletí téměř jako všelék, ale i naprevenci vůči různým neduhům.
Zázvor a jeho účinky na zdraví:
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj elektrolytů
- pomáhá a je prevencí při nachlazení a chřipce (zázvorový čaj)
- podporuje obranyschopnost organismu
- protirakovinové účinky
- prevence civilizačních chorob
- prospívá trávícímu systému
- přírodní afrodiziakum
- podporuje chuť k jídlu
- protizánětlivé, analgetické a antibakteriální vlastnosti
- působí proti pálení žáhy a nadýmání
- podporuje proces hubnutí
- snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu
- podporuje ledviny
- dokonale prohřeje tělo, vhodné zejména v zimním období
- prospívá při migréně, tlumí bolest hlavy
- přináší úlevu při menstruaci
- podporuje proces pocení, vhodné při pocení
- mírní bolest v krku a usnadňuje vykašlávání hlenů z plic a dýchacího systému
- protivirové účinky
- podporuje zdravé srdce a krevní oběh (draslík, mangan)
- snižuje srážlivost krve
- podporuje paměť a prospívá při Alzheimerově chorobě
- má pozitivní účinky na smysly, zejména zrak
- tiší bolesti při zánětech kloubů a svalových bolestech
- podporuje a urychluje metabolismus
- prospívá hormonálnímu systému
- používá se při chemoterapii nebo operačních zákrocích
- podporuje sílu, lesk a zdraví vlasů
- podporuje dlouhověkost, působí proti stárnutí buněk
- působí proti překyselení organismu i žaludku
- působí proti pálení žáhy
- více
Kontraindikace: nevhodný pro děti do tří roků, v kombinaci s léky může působit potíže, žaludeční vředy, během těhotenství a při kojení
Doporučená denní dávka: cca 1 gram sušený nebo čerstvý až 4 gramy
Použití: v kuchyni při vaření, na přípravu zázvorového čaje nebo zázvorové vody, kandovaný na pečení do cukroví nebo pro přímou konzumaci
Jak připravit zázvorový čaj?
nastrouháme lžičku čestvého zázvoru (nebo můžeme použít i kandované plátky) zalijeme cca 250ml horké vody, necháme louhovat cca 5 - 10 min., zcedíme a dochutíme medem se skořicí a hřebíčkem
Jak připravit zázvorový sirup?
- 2 lžičky čerstvého zázvoru nasekáme na malé kousky.
- Vaříme je asi 30 minut ve 200 ml vody.
- Následně se přidá 100 g cukru nebo medu a necháme směs zhoustnout.
- Sirup užíváme po lžičkách, lze jej zamíchat i do čaje
Koření druhy: