Brusinková šťáva, klikva

Brusinková šťáva, klikva
Brusinková šťáva, klikva
Brusinková šťáva, klikva
Brusinková šťáva, klikva
Brusinková šťáva, klikva

zdravotní přínosy brusinkové šťávy jsou velmi rozmanité, pomáhají při infekci močových cest, poruchách dýchacích cest, při ledvinových kamenech, rakovině a srdečních onemocněních. Působí také jako prevence žaludečních onemocnění a cukrovky, ale také při onemocnění dásní způsobené zubním plakem. Obsažené Fytonutrienty brání širokému spektru zdravotních problémů.

Brusinky (Vaccinium macrocarpon) jsou malé bobulovité červené ovoce, které má široké využití zejména v potravinářském průmyslu. Borůvková šťáva je bohatá na antioxidanty, vitamín C a kyselinu salicylovou. Tato šťáva obsahuje málo kalorií a hodí se velmi dobře jako dietní nápoj. Brusinková šťáva (na 100gramů) obsahuje cca 88 g vody. Je zdrojem energie, bílkovin a sacharidů. Z minerálů obsahuje vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, sodík, draslík a zinek. Obsahuje také vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B-6), E (alfa tokoferol) a vitamin K (phylloquinon). Brusinky pocházejí ze Severní Ameriky. Na jeden litr šťávy je potřeba cca 2000g brusinek.

Zdravotní přínosy brusinkové šťávy:

  • prevence infekce močových cest - proantokyanidiny, zabraňují aby se bakterie vázaly na buňky na stěnách močového měchýře (bakterie E. coli nebo jiné bakterie)
  •  protinádorové účinky - zdroj polyfenolických sloučenin
  •  podporují kardiovaskulární zdraví
  • snižují riziko aterosklerózy (přechází tak srdeční záchvatům a mrtvici)
  • působí proti vzniku zubního plaku
  • snižuje riziko vzniku osteoporózy, posiluje zuby a kosti
  • působí proti infekcím a zánětům
  • podporuje proces hubnutí
  • působí proti tvorbě ledvinových kamenů
  • snižuje riziko vzniku žaludečních potíží (zdroj flavonoidů)
  • podporuje tvorbu kolagenu
  • zpomalují proces stárnutí (antioxidanty)
  • posiluje imunitní systém a pomáhá zmírnit stres
  • prospívají pokožce (akné)
  • zdroj elektrolytů
  • více

 Kontraindikace.: léky na ředění krve (např. warfarin), ledvinové kameny, aspirinová alergie

 Chuť: brusinková šťáva je mírně kyselá

 Dávkování: cca 50ml šťávy můžete naředit s cca 250ml vody

 Brusinky (klikva) můžeme konzumovat sušené, čerstvé nebo zmrazené 

Klikva velkoplodá

klikva je původem z Ameriky a je příbuzná naší borůvce a brusince. Plody klikvy jsou větší než brusinky, mají průměr až 2cm. Klikva velkoplodá je unikátní obsahem výživných látek, je zdrojem antioxidantů, sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny, draslíku, železa, fosforu, zinku, sodíku, hořčíku, vápníku, mědi, selenu, manganu, vitaminů A, B (kyselina listová a kyselina pantothenová) C, K, E, cholinu, betainu, betakarotenu, luteinu. Nejčastěji se konzumují v podobě sušených plodů a extraktů z nich.

Klikva a její účinky na zdraví:

  • klikva má stejné účinky jako brusinka
  • pomáhá zbavovat moč zápachu
  • zdroj proantokyanidů
  • snižuje vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak
  • podporuje zdraví srdce a cév
  • podporuje zdraví pokožky, cév, vlasů a nehtů
  • prospívá nervovému systémů
  • podporuje hubnutí
  • silné močopudné účinky
  • více

 

Nejčastěji brusinky a klikvu najdeme v podobě šťáv, nápojů, sušených plodů, konzervovaných plodů, džemů atd.

Alternativní sušené ovoce:

Ovoce, články: