zdravotní přínosy brusinkové šťávy jsou velmi rozmanité, pomáhají při infekci močových cest, poruchách dýchacích cest, při ledvinových kamenech, rakovině a srdečních onemocněních. Působí také jako prevence žaludečních onemocnění a cukrovky, ale také při onemocnění dásní způsobené zubním plakem. Obsažené Fytonutrienty brání širokému spektru zdravotních problémů.
Brusinky (Vaccinium macrocarpon) jsou malé bobulovité červené ovoce, které má široké využití zejména v potravinářském průmyslu. Borůvková šťáva je bohatá na antioxidanty, vitamín C a kyselinu salicylovou. Tato šťáva obsahuje málo kalorií a hodí se velmi dobře jako dietní nápoj. Brusinková šťáva (na 100gramů) obsahuje cca 88 g vody. Je zdrojem energie, bílkovin a sacharidů. Z minerálů obsahuje vápník, hořčík, železo, měď, fosfor, sodík, draslík a zinek. Obsahuje také vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B-6), E (alfa tokoferol) a vitamin K (phylloquinon). Plody klikvy pocházejí ze Severní Ameriky. Na jeden litr šťávy je potřeba cca 2000g brusinek.
Kontraindikace.: léky na ředění krve (např. warfarin), ledvinové kameny, aspirinová alergie
Chuť: brusinková šťáva je mírně kyselá
Dávkování: cca 50ml šťávy můžete naředit s cca 250ml vody
Brusinky (klikva) můžeme konzumovat sušené, čerstvé nebo zmrazené
klikva je původem z Ameriky a je příbuzná naší borůvce a brusince. Plody klikvy jsou větší než brusinky, mají průměr až 2cm. Klikva velkoplodá je unikátní obsahem výživných látek, je zdrojem antioxidantů, sacharidů, bílkovin, tuků, vlákniny, draslíku, železa, fosforu, zinku, sodíku, hořčíku, vápníku, mědi, selenu, manganu, vitaminů A, B (kyselina listová a kyselina pantothenová) C, K, E, cholinu, betainu, betakarotenu, luteinu. Nejčastěji se konzumují v podobě sušených plodů a extraktů z nich.
Nejčastěji brusinky a klikvu najdeme v podobě šťáv, nápojů, sušených plodů, konzervovaných plodů, džemů atd.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |