Hrušky

Hrušky
Hrušky
Hrušky
Hrušky

Hrušky jsou velmi cenné ovoce, které se v mnoha kulturách po celém světě používalo pro svou lahodnou chuť již od starověku. Hrušky  pomáhají při hubnutí, zlepšují trávení, podporují zdraví srdce, regulují hladinu tekutin v těle, snižují krevní tlak, zvyšují kognitivní funkce, předcházejí rakovině a podporují hojení ran a podporují obnovu tkání. Hrušky také pomáhají posilovat imunitní systém, snižují zánět, zvyšují metabolismus, zlepšují krevní oběh, chrání před osteoporózou a současně prospívá pokožky, oči a vlasů.

Hruška, popis:

Hrušky mají širokou škálu odrůd, jen některé mají jedlé a chutné plody a některé se pěstují pouze jako dekorativní stromy a keře. V zásadě se dělí na letní odrůdy, které jsou velmi šťavnaté a sladké a je nutné je rychle zkonzumovat a na podzimní a zimní, které jsou tvrdší a jsou vhodné pro skladování a konzumaci v zimních měsících. Nevydrží však tak dlouho jako jablka. Hruška je typická svým tvarem, v horní části je úzká a v dolní části široká. Ale u některých odrůd hrušek se šlechtěním dosáhlo stejného tvaru, jako má jablko. Dužina uvnitř je podobná jablkům, ale mají hrubší zrnitou texturu.

Hruška má původ v Číně a vzhledem k široké škále odrůd (cca 900), některé druhy jsou z oblasti Kavkazu, jiné ze Střední Asie, Středomoří a Severní Afriky a existují důkazy o tom, že se pěstují již od pravěku. Hrušky jsou po tisíce let součástí mezinárodní stravy a najdeme je i v keltské literatuře, římské historii a čínské tradici. Mohou růst na místech jak s mírným, tak i chladným klimatem, je velmi univerzální a poměrně snadno se kultivuje. Hruška obsahuje draslík, železo, měď, mangan, bór, hořčík, menší množství vitaminu C, K, vitamíny skupiny B (B9), fenolické sloučeniny a dietní vlákninu.

Hrušky a jejich účinky na zdraví:

  • prostředek pro lepší zdraví trávicího traktu (nerozpustná vláknina)
  • stimulují sekreci žaludečních a trávicích šťáv
  • působí proti zácpě
  • nízký obsah kalorií s nízkým dopadem na přírůstek hmotnosti a obezitu
  • mají vysoký obsah vody, proto jsou ideální i při dietě
  • rychlý zdroj energie (zdroj přírodních cukrů) a dobře zasytí
  • zdroj antioxidantů, které působí proti volným radikálům (vitamin C, A, quercetin a flavonoidy -beta-karoten, lutein a zeaxantin)
  • obsahuje vysoké úrovně bóru, což nám pomáhá udržet si vápník v těle
  • zdroj elektrolytů (draslík, sodík, hořčík)
  • mají antikarcinogenní účinek, jsou spojovány s prevencí různých typů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva, konečníku, prsu, prostaty a plic
  • podporují imunitní systém, protože stimulují produkci a aktivitu bílých krvinek
  • podporují zdraví srdce, draslík je dobře známým vazodilatantem
  • snižují krevní tlak a zvyšují průtok krve do všech částí těla, což okysličuje orgány a podporuje jejich účinnou funkci
  • snižují aterosklerózu, infarkt a mrtvici
  • podporují metabolismus a urychluje hojení ran
  • regenerují poškozené krevní cévy, což snižuje zátěž kardiovaskulárního systému a působí proti onemocnění srdce
  • pomáhají při anémii (vysoký obsah mědi a železa)
  • pomáhají proti únavě, kognitivních poruchách, svalové slabosti a poruchách orgánových systémů
  • díky folátům (kyselina listová) jsou hrušky vhodné pro děti a těhotné ženy
  • protizánětlivé účinky
  • prevencí osteoporózy (hořčík, mangan, fosfor , vápník a měď)
  • snižují účinky stárnutí kůže (vrásky a pigmentové skvrny) - vitamin A, zeaxantin a lutein
  • brainfood - podporuje mozkové funkce
  • podporují detoxikaci těžkých kovů (vážou na sebe těžké kovy a zneutralizují je) 
  • mírný diuretický účiněk
  • alkalizující účinek
  • více

Zralé a měkké hrušky jsou lehce stravitelné. Je dokázáno, že už po 90 minutách od snědení se hruška dostane do tlustého střeva. Sušené hrušky - křížala je ideální svačinkou pro zimní období

Doporučení: hrušky konzumujte včetně slupky, která obsahuje spoustu výživných látek, hrušky koupené v supermarketech mohou obsahovat spoustu toxických látek (kvůli postřikům) a nejsou tak chutné. Pokud nemáte jinou možnost, hrušky důkladně omyjte teplou vodou.

Použití: hruškové křížaly jsou vhodné pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů

V minulosti se hrušky konzumovaly nejvíce jako vařené a sušené. Plané hrušky mají větší léčivéí účinky něž hrušky ušlechtilé - nejsou však příliš chutné.

Alternativní sušené ovoce:

Ovoce, články: