Hrušky jsou velmi cenné ovoce, které se v mnoha kulturách po celém světě používalo pro svou lahodnou chuť již od starověku. Hrušky pomáhají při hubnutí, zlepšují trávení, podporují zdraví srdce, regulují hladinu tekutin v těle, snižují krevní tlak, zvyšují kognitivní funkce, předcházejí rakovině a podporují hojení ran a podporují obnovu tkání. Hrušky také pomáhají posilovat imunitní systém, snižují zánět, zvyšují metabolismus, zlepšují krevní oběh, chrání před osteoporózou a současně prospívá pokožky, oči a vlasů.
Hrušky mají širokou škálu odrůd, jen některé mají jedlé a chutné plody a některé se pěstují pouze jako dekorativní stromy a keře. V zásadě se dělí na letní odrůdy, které jsou velmi šťavnaté a sladké a je nutné je rychle zkonzumovat a na podzimní a zimní, které jsou tvrdší a jsou vhodné pro skladování a konzumaci v zimních měsících. Nevydrží však tak dlouho jako jablka. Hruška je typická svým tvarem, v horní části je úzká a v dolní části široká. Ale u některých odrůd hrušek se šlechtěním dosáhlo stejného tvaru, jako má jablko. Dužina uvnitř je podobná jablkům, ale mají hrubší zrnitou texturu.
Hruška má původ v Číně a vzhledem k široké škále odrůd (cca 900), některé druhy jsou z oblasti Kavkazu, jiné ze Střední Asie, Středomoří a Severní Afriky a existují důkazy o tom, že se pěstují již od pravěku. Hrušky jsou po tisíce let součástí mezinárodní stravy a najdeme je i v keltské literatuře, římské historii a čínské tradici. Mohou růst na místech jak s mírným, tak i chladným klimatem, je velmi univerzální a poměrně snadno se kultivuje. Hruška obsahuje draslík, železo, měď, mangan, bór, hořčík, menší množství vitaminu C, K, vitamíny skupiny B (B9), fenolické sloučeniny a dietní vlákninu.
Zralé a měkké hrušky jsou lehce stravitelné. Je dokázáno, že už po 90 minutách od snědení se hruška dostane do tlustého střeva. Sušené hrušky - křížala je ideální svačinkou pro zimní období
Doporučení: hrušky konzumujte včetně slupky, která obsahuje spoustu výživných látek, hrušky koupené v supermarketech mohou obsahovat spoustu toxických látek (kvůli postřikům) a nejsou tak chutné. Pokud nemáte jinou možnost, hrušky důkladně omyjte teplou vodou.
Použití: hruškové křížaly jsou vhodné pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů
V minulosti se hrušky konzumovaly nejvíce jako vařené a sušené. Plané hrušky mají větší léčivéí účinky něž hrušky ušlechtilé - nejsou však příliš chutné.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |