Vitamin K2 (menachinon) je důležitý pro správní srážení krve a také pro silné a zdravé kosti. Vitamin K2 je rozpustný v živočišných tucích, podporuje ukládání vápníku do kostí a zubů. Deficit vitaminu K2 může vést k řadě dalších onemocnění, včetně rakoviny, cukrovky či nemocí ledvin.
Vitamín K a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- podporuje správnou srážlivost krve, zastavuje krvácení z nosu
- protirakovinné účinky (k2)
- společně s vitaminem D3 podporuje ukládání vápníku do kostí a zubů
- je naprosto nezbytný pro pevnost kostí a zdraví srdce a cév, snižujete riziko kardiovaskulárních onemocnění
- má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování
- pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby
- důležitý při udržování minerální hustoty kostí a jejich integrity (prevence onemocnění osteoporózou či artritidou)
- je doporučován pro svoji účinnost při zastavení ztráty kostní hmoty u lidí s osteoporózou, může snížit riziko zlomenin u pacientů s osteoporózou až o 80 %
- pomáhá při prevenci dutin a remineralizaci zubů
- může zlepšit citlivost na inzulin, což může pomoci snížit možnost vzniku cukrovky
- protizánětlivé účinky
- je důležitý při tvorbě kostí (společně s vitaminem D) a správné funkci jater
- působí proti vzniku ledvinových kamenů (díky vitamínu K)
Přírodní zdroje vitaminu K (Fylochinon) :
- granátové jablko, moruše bílá, klikva, arónie - černý jeřáb
- rakytník řešetlákový
- datle
- zelený ječmen prášek, špenát, moringa olejodárná, brokolice, kapusta, hlávkový salát
- píniové oříšky
- vaječné žloutky, kuřecí maso, hovězí a vepřové maso
- fermentované sojové boby, sýr, mléko, máslo
- petrželová nať
- řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou
- pažitka je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K, který má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování. Vitamin-K v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby
- Brukev řepka tuřín, obsahuje opravdu hodně vitaminů – například C, B, E, A nebo K
- čerstvá nať mrkve má opravdu působivý seznam živin včetně vitaminu A, C a K, vápníku, železa. Obsahuje také fenolové sloučeniny, karotenoidy a další stopové množství různých antioxidantů
- kokoška pastuší tobolka
- chlorofyl
Vitamin K, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Přispívá k normální srážlivosti krve