Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) vypadá podobně jako bodlák, slupky semínek jsou však zdrojem skupiny látek zvaných silymarin (soubor látek - flavolignany silybin, silydianin a silychristin), které je velmi prospěšné pro tělo. Semena ostropestřce obsahují 27 % bílkovin a 30 % jedlého oleje (kyselina linolová, olejová a nenasycené mastné kyseliny), tyramin, histamin, aminokyseliny, cukry, quercetin , vitamin A, D, E a K. Slupky semen ostropestřce jsou navíc výborným zdrojem vlákniny.
normální trávení a funkce jater, pročištění
antioxidant (zdroj vitamínu E a kvarcetin, silymarin)
normální hladina cukru v krvi
normální činnost srdce
přirozená obranyschopnost - odolnost
jaterní bylinka
Použití: na přípravu čaje (čerstvě drcený ostropestřec mariánský plod), do snídaňových směsí, jogurtů, na zahuštění polévek
Kontraindikace: nevhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy, při cukrovce, při nehormonální rovnováze. Nedoporučuje se užívat v kombinaci s léky, které se používají pro snížení hladiny cholesterolu v krvi, použití konzultujte s lékařem
Příprava čaje: semena je nutné před přípravou čaje rozdrtit, aby došlo k účinnému vyluhování. Na přípravu čaje použijeme jednu lžíci rozdrcených plodů ostropestřce, následně zalejeme vroucí vodou a necháme 15 min louhovat. Užíváme 2-3x denně. Je také možné 2x denně rozkousat semínka a pozřít 1 čajovou lžičku.
Použití: drcená semena můžeme použít i na přípravu čaje (kávovou lžičku semen ostropestřce těsně před použitím rozdrtíme a zalijeme čtvrt litrem vody, po 10-15 min. louhování popíjíme)
Upozornění: Sylimarin je ve vodě velmi špatně rozpustný, nadrcená semena je nutno alespoň 5 minut povařit a poté 15 minut vylouhovat v horké vodě. Pouhým zalitím semen vařící vodou se neuvolní prakticky žádné prospěšné látky.
Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
Barva květů: purpurově fialové nebo červené
Lodyha: plná, větvená
Staniviště: Železné u rybníka
Plod: nažky s chmýrem
Signatura: barva listů je zelená s bílými fleky
v hmoždíři roztlučeme ostropestřecová semínka (jednu lžičku) a zalijeme vlažnou vodou, necháme louhovat 60 min, macerát pijeme v 14 hodin, 3-4 x týdně (podle doporučení Bylinkáře Šímy Heřmánka)
lžičku plodů ostropestřce vaříme ve 250ml cca 5 minut, necháme vyluhovat 10 minut a scedíme, popíjíme čaj vždy čerstvý, 1 x denně
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobní odběr v Brně zdarma! 2x výdejní místo |